Now Reading
Μια μαμά μοιράζεται 5 πράγματα που θα ήθελε να ξέρει για τον πρόωρο τοκετό.

Μια μαμά μοιράζεται 5 πράγματα που θα ήθελε να ξέρει για τον πρόωρο τοκετό.

Και είναι καλό να γνωρίζουν όλες όσες πρόκειται να φέρουν στη ζωή ένα νέο μέλος!

Όταν ήμουν 34 εβδομάδων έγκυος, εσπασαν τα νερα. Ήμουν για πρώτη φορά μαμά και δεν ήξερα τι συμβαινει. Οπότε έκανα μερικές μέρες πριν καλέσω τον γιατρό μου, νομίζοντας ότι η διαρροή αμνιακού υγρού ήταν μόλις έκκριση τρίτου τριμήνου. Όταν έγινε σαφές ότι αυτό που βίωνα ήταν έξω από τη σφαίρα του φυσιολογικού, άφησα αμέσως τη δουλειά και πήγα στο νοσοκομείο για παρακολούθηση.

Τέσσερις μέρες αργότερα, γύρισα σπίτι με ένα μωρό. Ο γιος μου γεννήθηκε λίγο περισσότερο από 35 εβδομάδες.

Δεν περίμενα ποτέ ότι θα έκανα ενα πρόωρο μωρό . Είχα προγραμματίσει την εγκυμοσύνη μου και είχα εκπαιδευτεί ανάλογα, διαβάζοντας βιβλία για μωρά και παρακολουθούσα το απαραίτητο μάθημα τοκετού στο νοσοκομείο όπου σχεδίαζα να γεννήσω. Σπάνια συνάντησα πληροφορίες σχετικά με τον πρόωρο τοκετό.

Το αντίθετο μάλιστα, τα περισσότερα βιβλία τόνιζαν ότι οι γυναίκες που γίνονται  μαμάδες για πρώτη φορά συνήθως ξεπερνούν την  ημερομηνία τοκετού. Και έτσι, με μια δόση αφέλειας, μπήκα στο τρίτο τρίμηνο υποθέτοντας ότι το ίδιο θα ίσχυε και για μένα. Αντίθετα, η γέννα μου μού δίδαξε το πρώτο και δυνητικά πιο κρίσιμο μάθημα γονικής μέριμνας: να περιμένω το απροσδόκητο.

1. Μπορεί να συμβεί στον καθένα

Ήμουν υγιής 32 ετών όταν γέννησα τον γιο μου. Δεν είχα γενετικό ιστορικό πρόωρου τοκετού η μητέρα μου με γέννησε τέσσερις ημέρες μετά την ημερομηνία τοκετού. Έκανα γυμναστική, είχα φυσιολογική αρτηριακή πίεση και έτρωγα όσο καλά μου επέτρεπε η πρωινή ναυτία . Δεν υπήρχε λόγος να υποψιάζομαι ότι θα είχα πρόωρο τοκετό.

Κατά τη διάρκεια του μαθήματος τοκετού μου στο νοσοκομείο, ρώτησα τη νοσοκόμα της ομάδα μας σε ποιο σημείο πρέπει να ετοιμάσω την τσάντα μου στο νοσοκομείο. Θα άρχιζα να πακετάρω στις 36 εβδομάδες μου είπε. Δεν μου πέρασε ποτέ από το μυαλό ότι θα ήταν πολύ αργά. Αφού απέκτησα τον γιο μου, μοιράστηκα την εμπειρία μου με έγκυες φίλες, προειδοποιώντας τους ότι ο τοκετός μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή, και ότι ακόμη και οι υγιείς εγκυμοσύνες δεν πάνε πάντα όπως είχε προγραμματιστεί.

Ήθελα οι φίλοι μου να ακούνε το σώμα τους αντί να αγνοούν τα ασυνήθιστα συμπτώματα όπως έκανα εγω όταν έσπασαν τα νερά μου. Ένα πράγμα που έπρεπε να επεξεργαστώ μετά ήταν ότι ο πρόωρος τοκετός μου δεν ήταν δικό μου λάθος. Έκανα ό,τι μπορούσα για μια υγιή εγκυμοσύνη. Το να ανοίξουμε τον εαυτό μας στη μητρότητα μας ανοίγει επίσης την πιθανότητα ότι τα πράγματα μπορεί και μερικές φορές να πάνε στραβά.

2. Είναι μια συγκλονιστική εμπειρία

«Δεν θα φύγεις από εδώ χωρίς μωρό», μου είπε η νοσοκόμα αφού επιβεβαίωσε ότι μου έλειπε αμνιακό υγρό. Αυτό μου φαινόταν εξωπραγματικό. Λιγότερο από μία ώρα νωρίτερα, ήμουν στη δουλειά. Τα δώρα για το baby shower μου ήταν στοιβαγμένα στο σαλόνι. Δεν είχα έτοιμη την  τσάντα του νοσοκομείου και δεν αγόρασα ποτέ πάνες.

«Το μωρό έρχεται σήμερα», είπα στον άντρα μου όταν έφτασε, με δάκρυα να γλιστρούν στα μάγουλά μου. Αν και είπα αυτά τα λόγια, ένιωθα ακόμα σε άρνηση. Αρνήθηκα να πιστέψω ότι το νερό μου έτρεχε όλη την εβδομάδα. Ακόμη και οδηγώντας στο νοσοκομείο, υπέθεσα ότι θα με ελέγξουν και θα με στείλουν σπίτι. Δεν ήμουν έτοιμη για αυτό που ακολουθούσε.

Το σοκ είναι μια φυσική αντίδραση στον πρόωρο τοκετό, ειδικά όταν πρόκειται για μια πρώτη εμπειρια. Θυμάμαι ότι έφτασα σπίτι με τον γιο μου και είδα τις μπότες που φορούσα στη δουλειά εκεί που τις είχα αφήσει δίπλα στην εξώπορτα. Φαινόταν εξωπραγματικό ότι η ζωή μου θα μπορούσε να αλλάξει τόσο δραματικά μέσα σε λίγες μέρες. Χρειάστηκα φυσικά τη βοήθεια των δικών μου ανθρώπων. Οι αδερφές μου γέμισαν πραγματα το ψυγείο μας, έπλυναν τα ρούχα του μωρού και  ο ξάδερφός μου μου έστειλε αποστολές με πάνες.

Έδωσα χάρη στον εαυτό μου κατά τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό για να προσαρμοστώ στη νέα μου, πραγματικότητα και να αντιμετωπίσω το σοκ. Το μωρό μου μπορεί να ήρθε πολύ νωρίς, αλλά αυτό δεν σήμαινε ότι έπρεπε να επεξεργαστώ μόνη μου αυτήν την αλλαγή.

3. Δεν είναι πιο εύκολο να γεννήσεις ένα τελειόμηνο μωρό

Ο γιος μου ήταν πολύ μικρός όταν γεννήθηκε. Και ο σύζυγός μου και εγώ προερχόμαστε από οικογένειες με μεγάλα μωρά. Αν τον είχα φέρει στη ζωη τελειόμηνο, το μωρό μου θα ήταν εύκολα μεγαλύτερο από 9 κιλά. «Καλά που ήρθε νωρίς, σε αυτό το μέγεθος!» μου είπαν πολλοί άνθρωποι μόλις άκουσαν το βάρος του. Είναι πιο εύκολο να γεννηθεί ένα μικρότερο μωρό; Συνήθως. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο πρόωρος τοκετός είναι η καλύτερη επιλογή. Ο πρόωρος τοκετός συνοδεύεται από μια σειρά από ανησυχίες και στρεσογόνους παράγοντες που οι περισσότεροι γονείς με τελειόμηνα μωρά δεν χρειάζεται να αντιμετωπίσουν. Εκτός από το σοκ της εμπειρίας, υπάρχει ανησυχία για την άμεση και μακροπρόθεσμη υγεία του μωρού και τις επιπτώσεις για μελλοντικές εγκυμοσύνες. Οι μητέρες που θέλουν να θηλάσουν πρόωρα μωρά πρέπει να ενθαρρύνονται όποτε τροφοδοτήστε, αντλήστε, ταΐστε το αντλούμενο πρωτόγαλα ή γάλα, καθαρίστε τα μέρη της αντλίας και επαναλάβετε κάθε δύο έως τρεις ώρες. Είναι αγχωτικό και εξαντλητικό.

Δείτε Επίσης

Τα μικρότερα μωρά μπορεί να είναι πιο εύκολο να περάσουν από το κανάλι γέννησης, αλλά διακυβεύονται περισσότερα αν χάσουν βάρος εκείνες τις πρώτες μέρες. Τα πρόωρα μωρά έχουν επίσης δυσκολότερη επεξεργασία της χολερυθρίνης, επομένως διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ίκτερου. Ακόμα κι αν ένα πρόωρο μωρό είναι μεγάλο, υπάρχει η ανησυχία ότι οι πνεύμονές του μπορεί να μην έχουν αναπτυχθεί πλήρως. Η εγκυμοσύνη και ο τοκετός μπορεί να συνοδεύονται από πολλές προκλήσεις αλλά η γέννηση ενός πρόωρου βρέφους είναι συχνά ένα από τα πιο τρομακτικά σενάρια που μπορεί να αντιμετωπίσει μια νέα μαμά.

4. Εμπιστευτείτε τους  επαγγελματίες υγείας

Ο πρόωρος τοκετός  είναι  συγκλονιστικός και  αγχωτικός. Αλλά πάρτε μια βαθιά ανάσα η ιατρική κοινότητα προετοιμάζεται για αυτά τα σενάρια. Οι ιατρικές παρεμβάσεις υπάρχουν για κάποιο λόγο και βοηθούν σε αυτά τα σενάρια.

Αυτοί οι άνθρωποι είναι εκεί για να βοηθήσουν εσάς και το μωρό σας. Μια νοσοκόμα ΜΕΘ στάθηκε στο δωμάτιο του νοσοκομείου μου κατά τη διάρκεια του τοκετού, έτοιμη να απομακρύνει τον γιο μου αν χρειαστεί. Είναι πάντα σημαντικό να υποστηρίζετε τον εαυτό σας και το μωρό σας, αλλά να είστε ήσυχοι γνωρίζοντας ότι υπάρχουν δοκιμασμένα και αληθινά πρωτόκολλα για αυτά τα σενάρια.  

5. Θα είναι εντάξει

Ήμουν τυχερή που το μωρό μου θεωρήθηκε αν και πρόωρο βρεφος, μέσα όμως στο καλύτερο δυνατό σενάριο. Η ιστορία του καθενός είναι διαφορετική, και υπάρχουν σκληρές αλήθειες και θλιβερές ή περίπλοκες ιστορίες που έρχονται με την προωρότητα. Αλλά στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, όλα θα είναι εντάξει .

Η απόκτηση ενός μωρού νωρίς ήταν ένας τρομακτικός τρόπος για να ξεκινήσω το ταξίδι μου στη μητρότητα, αλλά εγώ ή εμείς τα κατάφεραμε. Μόλις λίγους μήνες μετά το πρώτο έτος του γιου μου, σταμάτησα να σκέφτομαι τα ορόσημα του από τη «προσαρμοσμένη ηλικία» του. Ήταν στο στόχο με τους συνομηλίκους του και συνέχισε να προοδεύει. Τώρα, το μωρό μου πριν από την ηλικία του είναι ένα μεγαλόσωμο και μάλλον ξέφρενο νήπιο. Το τραύμα της ημέρας της γέννησής του ανήκει στο παρελθόν. Είναι όλα εντάξει. Υπάρχει ένα λαμπρό μέλλον και για τους δυο μας μαζί. 

Μακάρι να μπορούσα να επιστρέψω στη στιγμή που έκλαψα σε εκείνο το κρεβάτι του νοσοκομείου και είπα στον άντρα μου: «Το μωρό έρχεται σήμερα». Μακάρι να μπορούσα να του δείξω αυτή την σημερινή εκδοχή του. Να δει το γλυκό, έξυπνο αγόρι και να καταλάβει ότι αν και η πρόωρη γέννα είναι μέρος της ιστορίας του δεν είναι όλο αυτό που καθορίζει τη ζωή του. Αν μπορούσα, θα έλεγα σε κάθε μαμά που βιώνει κάτι ανάλογο να πάρει μια βαθιά ανάσα. Αυτό είναι μόνο η αρχή. 

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top