Now Reading
Μελέτη δείχνει ότι 2 στα 5 παιδιά βιώνουν λεκτική κακοποίηση από ενήλικες – δείτε πώς οι γονείς μπορούν να το αντιστρέψουν και να έχουν καλύτερη επικοινωνία

Μελέτη δείχνει ότι 2 στα 5 παιδιά βιώνουν λεκτική κακοποίηση από ενήλικες – δείτε πώς οι γονείς μπορούν να το αντιστρέψουν και να έχουν καλύτερη επικοινωνία

Η λεκτική κακοποίηση μπορεί να επηρεάσει την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή τους, τις μελλοντικές τους δυνατότητες και την ικανότητά τους να λειτουργούν στο σπίτι, στο σχολείο, στον χώρο εργασίας και σε κοινωνικές καταστάσεις

Η λεκτική κακοποίηση μπορεί να επηρεάσει την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή τους, τις μελλοντικές τους δυνατότητες και την ικανότητά τους να λειτουργούν στο σπίτι, στο σχολείο, στον χώρο εργασίας και σε κοινωνικές καταστάσεις

Μια 16χρονη μπορεί να φοβάται ότι όλα όσα λένε οι ενήλικες για αυτήν είναι πραγματικά αληθινά. Ένα 12χρονο παιδί μπορεί να διακρίνει μεταξύ σωματικής και συναισθηματικής κακοποίησης πιστεύοντας ότι οι λέξεις σας μένουν για πάντα, αλλά οι μώλωπες εξαφανίζονται. Ένα 18χρονο αγόρι μπορεί να αισθάνεται «ότι δεν καταφέρνει τίποτα» όταν οι ενήλικες τον αποκαλούν «άχρηστο».

Αυτά είναι μόνο τρία συμπεράσματα από μια έρευνα που κυκλοφόρησε πρόσφατα σε περισσότερους από 1.000 νέους 11-17 ετών, αποκαλύπτοντας ανησυχητικές ειδήσεις ότι το 41% ​​των εφήβων είναι θύματα λεκτικής κακοποίησης τακτικά από ενήλικες στη ζωή τους – κι η οποία δημοσιεύτηκε στο motherlycom.

Η έρευνα διεξήχθη από το Words Matter, μια φιλανθρωπική οργάνωση που επικεντρώνεται ειδικά στη μείωση της λεκτικής κακοποίησης και στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τις δυνατότητές της να βλάψει δια βίου την ψυχική υγεία των παιδιών. Ο οργανισμός επισημαίνει την έρευνα για την ανάπτυξη του εγκεφάλου από το Χάρβαρντ που συνδέει το τοξικό στρες με αναπτυξιακά ζητήματα και επικεντρώνεται στον αντίκτυπο της αγάπης και του δεσμού ως απαραίτητα στοιχεία για την οικοδόμηση του εγκεφάλου για παιδιά όλων των ηλικιών.

«Μπορεί να επηρεάσει την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή τους, τις μελλοντικές τους δυνατότητες και την ικανότητά τους να λειτουργούν στο σπίτι, στο σχολείο, στο χώρο εργασίας και σε κοινωνικές καταστάσεις», αναφέρει το Words Matter. Επιπλέον, η λεκτική κακοποίηση συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο άγχους, κατάθλιψης, διατροφικών διαταραχών, αυτοτραυματισμού, κατάχρησης ουσιών και αυτοκτονίας.

Η λεκτική κακοποίηση που αναφέρθηκε στην έρευνα δεν χρειάζεται να προέρχεται από γονείς. Μερικές φορές είναι δάσκαλοι, φροντιστές, γονείς φίλων, υπεύθυνοι δραστηριοτήτων και άλλοι, σύμφωνα με τη μελέτη. Το πιο ανησυχητικό από όλα είναι ότι περισσότεροι από τους μισούς από αυτούς την βιώνουν ανά εβδομάδα και 1 στους 10 αναφέρει καθημερινή κακοποίηση.

Τα παιδιά ξεκαθάρισαν πώς τι συναισθήματα τους προκαλεί η λεκτική κακοποίηση, αναφέροντας:

Θλίψη: 66%

Χαμηλή εμπιστοσύνη: 65%

Κατάθλιψη: 53%

Ταπεινωμένοι: 52%

Αυτοαμφιβολία: 46%

Ανησυχία: 46%

Ντροπή: 45%

Αμηχανία: 44%

Απομόνωση: 32%

Φόβο: 32%

Οι γονείς μπορεί να μη συνειδητοποιούν πάντα εάν τα λόγια τους είναι λεκτικά κακοποιητικά ή όχι, και δεν υπάρχει τόση σαφήνεια σε ορισμένες περιπτώσεις σχετικά με το τι συνιστά λεκτική κακοποίηση, σε αντίθεση με τη σωματική κακοποίηση που μπορεί να είναι πιο εμφανής. Χαρακτηρίζεται επίσης ως συναισθηματική κακοποίηση, το Γραφείο Γυναικείας Υγείας των ΗΠΑ την ορίζει ως «προσβολές και απόπειρες να σας τρομάξουν, να σας απομονώσουν ή να σας ελέγξουν». Οποιοσδήποτε τύπος σχέσης μπορεί να περιλαμβάνει λεκτική κακοποίηση, όχι μόνο τον γονέα/το παιδί.

Ορισμένα παραδείγματα λεκτικής κακοποίησης από γονείς ή φροντιστές μπορεί να περιλαμβάνουν φράσεις, σύμφωνα με τη μελέτη Words Matter, όπως «Είσαι άχρηστος», «Είσαι ανόητος», «Δεν μπορείς να κάνεις τίποτα σωστά» και «Ντρέπομαι για σένα». Αυτές ήταν οι κορυφαίες πιο αναφερόμενες ρήσεις στα αποτελέσματα και περισσότεροι από τους μισούς από τους συμμετέχοντες είπαν ότι οι ενήλικες λένε αυτές τις ενοχλητικές φράσεις σκόπιμα. Επιπλέον, το 69% πιστεύει ότι οι γονείς τους αγχώνονται στο σπίτι, με αποτέλεσμα να μιλάνε με αυτόν τον τρόπο, ενώ ένα άλλο 55% πιστεύει ότι αυτό οφείλεται σε οικονομικά ζητήματα.

Η Jessica Bondy, η ιδρύτρια του Words Matter, λέει ότι υπέστη λεκτική κακοποίηση κατά την παιδική της ηλικία. Προσπαθεί να αναγνωρίσει αυτό το συγκεκριμένο ζήτημα ως βιώσιμη μορφή κακοποίησης και να ληφθεί σοβαρά υπόψη.

«Δεν θέλω άλλο παιδί σε αυτόν τον πλανήτη να επηρεαστεί από τα σκληρά λόγια των ενηλίκων, καθώς μπορεί να τα επηρεάσει για μια ζωή, όπως κι εγώ», λέει στο Yahoo News UK. «Είναι προς το συμφέρον όλων μας να σκεφτόμαστε πώς μιλάμε στα παιδιά για να τους δώσουμε το καλύτερο ξεκίνημα στη ζωή – αν σέβεσαι ένα παιδί, θα σέβονται τον εαυτό τους και τους άλλους».

Δείτε Επίσης

Πώς οι γονείς —και όλοι οι ενήλικες— μπορούν να καταπολεμήσουν τη λεκτική κακοποίηση

Τα καλά νέα είναι ότι, ακόμα κι αν εσείς ή κάποιος άλλος ενήλικας που γνωρίζετε ότι έχετε χρησιμοποιήσει αυτές τις φράσεις, υπάρχει η πιθανότητα να ανατρέψετε τις επιλογές λέξεων για να κάνετε μια σκόπιμη θετική διαφορά στη ζωή των παιδιών σας. Αντί για τα παραπάνω, προσπαθήστε να κάνετε τις φράσεις που ακολουθούν μέρος του κανονικού σας λεξιλογίου, ακόμη και ενδεχομένως να τα καταγράφετε σε προφανές μέρος για να υπενθυμίσετε στον εαυτό σας ότι αυτές οι λέξεις έχουν σημασία για τα παιδιά:

είμαι περήφανος για σένα

μπορείς να το κάνεις

πιστεύω σε σένα

είμαι εδώ για σένα

είναι εντάξει να κάνεις λάθη, μπορείς να μάθεις από αυτά

Σε δύσκολες καταστάσεις, η απογοήτευση ή/και η υπερέντασή μας μπορεί να θολώσει την κρίση μας και να μας οδηγήσει σε λανθασμένες επιλογές. Κρατώντας μερικές προτάσεις στο πίσω μέρος του μυαλού μας μπορεί να βοηθήσει εμάς και τα παιδιά μας να περάσουμε σώοι αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Ο καθηγητής Peter Fonagy, επικεφαλής του τμήματος ψυχολογίας και γλωσσικών επιστημών στο UCL, δήλωσε στο Yahoo News UK ότι το Words Matter αντιμετωπίζει «ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα που επηρεάζουν τα παιδιά».

«Αυτό που ακούνε τα παιδιά όταν μεγαλώνουν είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία ισχυρών και υγιών σχέσεων με τον εαυτό τους και τους γύρω τους», τονίζει. «Όλα τα παιδιά χρειάζονται θετικά, υποστηρικτικά λόγια, για να αναπτύξουν εμπιστοσύνη, συναισθηματική ασφάλεια, την ταυτότητά τους και τον αυτοσεβασμό. Οι λέξεις έχουν σημασία».

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top