Δεξιότητες συναισθηματικής ρύθμισης που κάθε γονέας πρέπει να διδάξει στα παιδιά του - Childit
Now Reading
Δεξιότητες συναισθηματικής ρύθμισης που κάθε γονέας πρέπει να διδάξει στα παιδιά του

Δεξιότητες συναισθηματικής ρύθμισης που κάθε γονέας πρέπει να διδάξει στα παιδιά του

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που αναπτύσσουν δεξιότητες συναισθηματικής ρύθμισης από νωρίς έχουν καλύτερες γλωσσικές δεξιότητες και κατανόηση των συναισθημάτων τους

Κάθε γονιός γνωρίζει το σενάριο: λέτε ότι είναι ώρα να αφήσετε το πάρτι γενεθλίων ή να κοιμηθείτε και το παιδί σας αρχίζει να ξεσπά. Ή, το παιδί σας αντιμετωπίζει μια αποτυχία στο σχολείο και είναι τόσο σκληρό με τον εαυτό του και λέει ότι δεν θέλει να πάει ποτέ ξανά στο μάθημα ιστορίας. Ή κι όταν είναι πιο μικρά, όταν φίλος του μικρού σας παίρνει το αγαπημένο λούτρινο ζωάκι του και επικρατεί χάος.

Αυτές οι καταστάσεις είναι συναισθηματικές – αλλά τόσο τα παιδιά όσο και οι γονείς μπορούν να μάθουν δεξιότητες για να βοηθήσουν στη διαχείριση όλων των μεγάλων συναισθημάτων που γεννιούνται όταν είσαι παιδί, ειδικά ένα συναισθηματικά ευαίσθητο παιδί. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που αναπτύσσουν δεξιότητες συναισθηματικής ρύθμισης από νωρίς έχουν καλύτερες γλωσσικές δεξιότητες και κατανόηση των συναισθημάτων τους.

Μάθετε για αυτές τις χρήσιμες δεξιότητες που μπορούν να βοηθήσουν το παιδί σας να ρυθμίσει τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά του – και πώς να τα εφαρμόσει στην καθημερινή ζωή της οικογένειάς σας.

Τι είναι η συναισθηματική ρύθμιση;

Η συναισθηματική ρύθμιση ορίζεται ως η ικανότητα διαχείρισης και αντίδρασης σε συναισθηματικές εμπειρίες. Συνδέεται τόσο με τη σωματική όσο και με την ψυχική υγεία και αποτελεί παράγοντα πρόληψης της κατάθλιψης και του άγχους. Η ενσυνειδητότητα είναι το κλειδί στη συναισθηματική ρύθμιση: η ικανότητα διαχείρισης μιας συναισθηματικής κατάστασης εξαρτάται από την κατανόηση των συναισθημάτων του ατόμου.

Φυσικά, η συναισθηματική απορρύθμιση είναι το αντίθετο και στα παιδιά μπορεί να εκδηλωθεί με ξεσπάσματα, χτυπήματα και εκρήξεις.

Πότε να αρχίσετε να διδάσκετε δεξιότητες συναισθηματικής ρύθμισης στα παιδιά

Το να βοηθάμε τα παιδιά να αντιμετωπίσουν τους στρεσογόνους παράγοντες και τις καθημερινές συναισθηματικές διακυμάνσεις ξεκινά στην πραγματικότητα όταν γεννιέται ένα παιδί.

Ενώ τα βρέφη δεν μπορούν να ρυθμίσουν τα συναισθήματα μόνα τους, η ανταπόκριση με ζεστασιά και δομή κατά τη διάρκεια στιγμών στενοχώριας συσχετίζεται με ισχυρότερες ικανότητες αυτορρύθμισης στα τελευταία τους χρόνια.

Ενώ τα παιδιά κάτω των τεσσάρων ετών μπορεί να έχουν πρόβλημα να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους και να μην έχουν κάποιες εκφραστικές γλωσσικές δεξιότητες, βασίζονται στους γονείς για να παρέχουν ένα ασφαλές, συναισθηματικά δεκτικό περιβάλλον για να διαχέουν τυχόν εξωτερικούς στρεσογόνους παράγοντες. Καθώς όμως φτάνουν στη σχολική ηλικία, τα πράγματα αρχίζουν να αλλάζουν σημαντικά.

Στην ηλικία των 2 ετών, τα παιδιά μπορεί να έχουν συχνές εκρήξεις που οι γονείς θα πρέπει να μεσολαβήσουν γι’ αυτά – ανταποκρινόμενοι με αυτοέλεγχο και υποστήριξη αντί για απογοήτευση ή ένα δικό τους ξέσπασμα. Τελικά, όμως, τα παιδιά θα πρέπει να αρχίσουν να αναγνωρίζουν και να ρυθμίζουν τα συναισθήματά τους.

Όταν το παιδί σας γίνει 6, θα είναι σε θέση να εκφράσει πλήρως τις συναισθηματικές του καταστάσεις, τι χρειάζεται από τους άλλους και μπορεί να αρχίσει να χρησιμοποιεί τεχνικές που έχουν διαμορφώσει οι γονείς από τη γέννησή του.

Οφέλη από τη διδασκαλία των δεξιοτήτων συναισθηματικής ρύθμισης στα παιδιά

Το να διδάξετε τα παιδιά σας να αντιμετωπίζουν τα συναισθήματά τους είναι ζωτικής σημασίας, επειδή τα προετοιμάζει για μελλοντική επιτυχία όταν προκύπτουν δύσκολες καταστάσεις. Εδώ είναι μερικά μόνο από τα πιο σημαντικά οφέλη της συναισθηματικής ρύθμισης.

Μειώνει τις καταρρεύσεις και τα ξεσπάσματα

Τα παιδιά που μπορούν να διαχειριστούν τις συναισθηματικές τους καταστάσεις έχουν συχνά λιγότερα ξεσπάσματα. Οι παραγωγικές συζητήσεις για τα συναισθήματα βοηθούν τους γονείς να κατανοήσουν τι περνάνε τα παιδιά τους στο σχολείο και στη ζωή, αντί να αντιδρούν απλώς σε κρυμμένους στρεσογόνους παράγοντες που συχνά παίρνουν τη μορφή συναισθηματικών εκρήξεων.

Βελτιώνει την ακαδημαϊκή επιτυχία

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που διδάσκονται δεξιότητες συναισθηματικής ρύθμισης είναι καλύτερα σε θέση να χειριστούν το σχολικό άγχος. Αυτό βοηθά τα παιδιά να πάρουν καλύτερους βαθμούς και να ενσωματωθούν στο σχολικό περιβάλλον, διευκολύνοντας τις μεταβάσεις είτε μεταβαίνουν σε ανώτερη τάξη είτε πηγαίνουν σε νέο σχολείο.

Βελτιώνει τις κοινωνικές δεξιότητες

Η συναισθηματική κατανόηση έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τις διαπροσωπικές κοινωνικές δεξιότητες. Τα παιδιά που κατανοούν καλύτερα τα συναισθήματά τους είναι σε θέση να σχετίζονται με τους άλλους – δημιουργώντας ισχυρότερους κοινωνικούς δεσμούς και αναπτύσσοντας φιλίες.

Βοηθά στην πρόληψη της κατάθλιψης και του άγχους

Τα παιδιά που αναπτύσσουν δεξιότητες συναισθηματικής ρύθμισης τείνουν να είναι πιο χαρούμενα και καλύτερα ρυθμισμένα μπροστά στο στρες. Αυτή η ανθεκτικότητα σημαίνει ότι όταν είναι λυπημένα, είναι πιο πιθανό να αναγνωρίσουν την αιτία του συναισθήματος και να ζητήσουν βοήθεια από γονείς ή άλλους ενήλικες.

Δεξιότητες συναισθηματικής ρύθμισης για τη διδασκαλία των παιδιών

Η συναισθηματική ρύθμιση είναι μια δεξιότητα που μπορεί να διδαχθεί. Οι γονείς μπορούν να διαμορφώσουν δεξιότητες στα παιδιά τους, ρυθμίζοντας τα για επιτυχία.

Αναγνώριση και επισήμανση συναισθημάτων

Τα παιδιά μπορούν να διδαχθούν να παρατηρούν και να χαρακτηρίζουν τα συναισθήματά τους από νεαρή ηλικία. Η χρήση ενός «διαγράμματος συναισθημάτων» αναπτύσσει μια επίγνωση του φάσματος των συναισθημάτων και των εντάσεων που μπορεί να νιώσει ένα παιδί, ενώ παρέχει επίσης γλώσσα για την άρθρωση μιας συναισθηματικής κατάστασης.

Ασκήσεις αναπνοής

Η αργή και ομοιόμορφη αναπνοή μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση του αυξημένου καρδιακού παλμού και να φέρει μια αίσθηση ηρεμίας σε μια ταραγμένη ψυχική κατάσταση – επιπλέον, η παύση για να εξασκηθεί στις αργές, βαθιές αναπνοές βοηθά τα παιδιά να συνδεθούν και να κατανοήσουν μεγαλύτερα συναισθήματα. Οι γονείς μπορούν να μοντελοποιήσουν την αργή, ομοιόμορφη, διαλογιστική αναπνοή για στιγμές έντονων συναισθημάτων. Οι σωματικές ασκήσεις είναι μια εξαιρετική επιλογή καθώς επανασυνδέουν μυαλό και σώμα.

Τεχνικές ενσυνειδητότητας

Όλα τα είδη τεχνικών ενσυνειδητότητας, από την πρακτική της γιόγκα με τα παιδιά σας μέχρι τον διαλογισμό μαζί, μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση των συναισθημάτων. Τα μικρότερα παιδιά επεξεργάζονται μεγαλύτερα συναισθήματα στο σώμα τους, επομένως το να κάθονται ήσυχα με αυτά τα συναισθήματα μπορεί να τα βοηθήσει να τα αναγνωρίσουν και να τα ρυθμίσουν.

Περιγραφή

Μια σημαντική τεχνική για τα μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να είναι η καταγραφή των συναισθημάτων τους. Γράφοντας, κατανοούμε καλύτερα τα συναισθήματα. Για να ρυθμίσουμε τα συναισθήματά μας, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε από πού προέρχονται.

Στρατηγικές για τη διδασκαλία της συναισθηματικής ρύθμισης στα παιδιά

Οι δεξιότητες συναισθηματικής ρύθμισης δεν μαθαίνονται από τη μια μέρα στην άλλη. Είναι το αποτέλεσμα μιας συνεχούς προσπάθειας των γονέων να διδάξουν στα παιδιά τι είναι συναισθήματα και πώς να τα καταλαβαίνουν. Ακολουθούν μερικοί εύκολοι τρόποι για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να αναπτύξουν το πακέτο εργαλείων συναισθηματικής ρύθμισης.

Φάτε ένα γεύμα μαζί

See Also

Τα οικογενειακά γεύματα είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για γονείς και παιδιά να μοιραστούν τα συναισθήματά τους. Υιοθετήστε τη συνήθεια κάθε μέλος να πηγαίνει γύρω από το τραπέζι και να αποκαλύπτει τρεις πτυχές της ημέρας του: το καλύτερο μέρος της ημέρας, το χειρότερο που του συνέβη και κάτι για το οποίο εσείς ή το παιδί σας ενθουσιάζεστε.

Νυχτερινή ρουτίνα

Ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για τη συναισθηματική ρύθμιση – και η ανάπτυξη μιας συνεπούς ρουτίνας για την ώρα του ύπνου βοηθά το παιδί σας να επεξεργαστεί τα συναισθήματά του. Η ανάγνωση βιβλίων πριν τον ύπνο για τα συναισθήματα, επίσης, μπορεί να είναι χρήσιμη.

Μοντελοποίηση συναισθηματικής ρύθμισης

Οι γονείς που διαμορφώνουν τις δεξιότητες συναισθηματικής ρύθμισης μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να αναπτύξουν τις δικές τους. Η μοντελοποίηση της συναισθηματικής ρύθμισης ως γονιός μπορεί να είναι χρήσιμη για τα παιδιά να ξέρουν τι να κάνουν σε στρεσογόνες καταστάσεις και τους επιτρέπει να χρησιμοποιούν καλύτερα τις δεξιότητές τους σε δυσάρεστες στιγμές.

Μιλήστε και διδάξτε για τα συναισθήματα

Τα συναισθήματα είναι τσιμπήματα, δύσκολα πράγματα να τα αναγνωρίσεις μερικές φορές και είναι πάντα καλό να κάνετε ανοιχτές συζητήσεις για τα συναισθήματα. Μιλήστε στα παιδιά για τις φορές που νιώσατε σύγχυση με τα συναισθήματά σας – και για το πώς αποκτήσατε σαφήνεια.

Επικύρωση συναισθημάτων

Συχνά, είναι εύκολο για τους γονείς να απορρίψουν τα συναισθήματα ενός παιδιού ως υπερβολικές αντιδράσεις ή ως «παιδικά», αλλά απλά ακούγοντας και αποδεχόμενοι αυτό που περνάει το παιδί σας μπορεί να του διδάξει τη ρύθμιση καθώς του παρέχετε ένα ασφαλές μέρος για να εκφραστεί.

Προκλήσεις της διδασκαλίας των δεξιοτήτων συναισθηματικής ρύθμισης στα παιδιά

Η συναισθηματική ρύθμιση δεν αναπτύσσεται από τη μια μέρα στην άλλη – και οι γονείς πρέπει να προσπαθήσουν να αναγνωρίσουν ότι το παιδί τους βρίσκεται σε μακρύ δρόμο προς τη συναισθηματική ωριμότητα. Μερικά παιδιά μπορεί να έχουν περισσότερα προβλήματα από άλλα και τα μικρά παιδιά μπορεί να μην είναι ακόμη έτοιμα να μάθουν όλα τα εργαλεία.

Κατά καιρούς, μπορεί να νιώθετε ότι η επικύρωση του δύσκολου συναισθήματος του παιδιού σας είναι να συγχωρείτε την κακή συμπεριφορά – αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια.

Η επικύρωση δεν δικαιολογεί τα παιδιά από το να ενεργούν με ακατάλληλους ή καταστροφικούς τρόπους, αλλά μάλλον επικοινωνεί στο παιδί σας ότι σχετίζετε με τη συναισθηματική του εμπειρία και μπορεί να αποτρέψει την κλιμάκωση της συμπεριφοράς τους.

Νευροδιαφορετικά παιδιά

Παιδιά με νευροδιαφορετικότητα – συμπεριλαμβανομένων εκείνων με θέματα που κυμαίνονται από τον αυτισμό έως τη ΔΕΠΥ, τα οποία και τα δύο μπορεί να οδηγήσουν σε δυσκολία στη ρύθμιση των συναισθημάτων– μπορεί να έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα στην εκμάθηση δεξιοτήτων συναισθηματικής ρύθμισης και μπορεί να απαιτούν προσαρμογές από ενήλικες τόσο στο σπίτι όσο και στο σχολείο.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι το να παρακολουθείτε τα παιδιά σας να περνούν δύσκολα συναισθήματα μπορεί να είναι αγχωτικό για εσάς, επομένως είναι σημαντικό να παρακολουθείτε και να διαχειρίζεστε τα συναισθήματά σας και να αποφεύγετε να χάνετε την ψυχραιμία σας ή να τιμωρείτε ή να φωνάζετε στο παιδί σας καθώς αντιμετωπίζει μια οργή. Εάν πιστεύετε ότι το μεγαλύτερο παιδί σας αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες στη διαχείριση των συναισθημάτων του, είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον παιδίατρό σας, ο οποίος μπορεί ενδεχομένως να σας παραπέμψει σε έναν ειδικό στη συμπεριφορά.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top