Μεγαλώνοντας παιδιά με πνευματική και ψυχική δύναμη - Childit
Now Reading
Μεγαλώνοντας παιδιά με πνευματική και ψυχική δύναμη

Μεγαλώνοντας παιδιά με πνευματική και ψυχική δύναμη

Το πώς θα αξιοποιούν τις δυνατότητες του μυαλού απαιτεί καλλιέργεια

Για να μπορούν τα παιδιά να ανταποκρίνονται στις συνθήκες και τις απαιτήσεις του σύγχρονου κόσμου πρέπει να διαθέτουν πνευματική (νοητική) και ψυχική δύναμη. Να βρίσκεται το νοητικό και το συναισθηματικό τους επίπεδο σε ισορροπία. Δεν έχει να κάνει μόνο με δυνατό χαρακτήρα αλλά πιο πολύ με μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα.

Μιλάμε για παιδιά που είναι έτοιμα για τις προκλήσεις του κόσμου. Που είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν προβλήματα, να ξεπεράσουν μια αποτυχία και να αντιμετωπίσουν δυσκολίες.

Το να βοηθήσουμε τα παιδιά να αναπτύξουν διανοητική δύναμη μπορεί να γίνει μέσω μιας τριπλής προσέγγισης: διδάσκοντάς τα να αντικαθιστούν τις αρνητικές σκέψεις με πιο ρεαλιστικές, βοηθώντας τα να μάθουν να ελέγχουν τα συναισθήματά τους και δείχνοντάς τα πώς να ενεργούν με θετικό τρόπο.

Υπάρχουν πολλές στρατηγικές γονικής μέριμνας, τεχνικές πειθαρχίας και εργαλεία διδασκαλίας που βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν «πνευματικούς μυς». Εδώ είναι 10 στρατηγικές που θα βοηθήσουν το παιδί σας να αναπτύξει τη δύναμη που χρειάζεται για να γίνει ένας πνευματικά ισχυρός ενήλικας:

  1. πειθαρχία αλλά και σεβασμός στην προσπάθεια

Η πειθαρχία πρέπει να αφορά τη διδασκαλία του πώς τα παιδιά θα κάνουν κάτι την επόμενη φορά καλύτερα, χωρίς όμως να τους δημιουργεί άγχος ή τύψεις για τα λάθη τους. Χρησιμοποιήστε συνέπειες που διδάσκουν συγκεκριμένες δεξιότητες, όπως επίλυση προβλημάτων, έλεγχο παρορμήσεων και αυτοπειθαρχία. Με αυτό τον τρόπο το παιδί θα μάθει να συμπεριφέρεται παραγωγικά, ακόμα και όταν αντιμετωπίζει πειρασμούς, σκληρές συνθήκες και δύσκολες αποτυχίες.

  1. αποδοχή για τα λάθη κι ενσυναίσθηση

Διδάξτε στο παιδί σας ότι τα λάθη αποτελούν μέρος της μαθησιακής διαδικασίας, ώστε να μην αισθάνεται ντροπή ή τύψεις ότι έκανε κάτι λάθος. Συζητήστε πώς μπορεί να αποφύγει συγκεκριμένα λάθη, τι πρέπει να δουλέψει αλλά και καλλιεργήστε την ενσυναίσθση – να αρχίζει να καταλαβαίνει πώς μπορεί να νιώθουν άτομα που τα επηρεάζει ή τα αφορά το λάθος του.

  1. αυτοπεποίθηση

Είναι δύσκολο για τα παιδιά να νιώθουν ψυχικά ισχυρά όταν βομβαρδίζουν τους εαυτούς τους με υποβαθμίσεις ή όταν προβλέπουν καταστροφικά αποτελέσματα. Διδάξτε το παιδί σας να επαναπροσδιορίσει τις αρνητικές σκέψεις, ώστε να μπορεί να σκεφτεί πιο ρεαλιστικά.

  1. αντιμετώπιση φόβων

Εάν το παιδί αποφεύγει οτιδήποτε τρομακτικό, δεν θα κερδίσει ποτέ την εμπιστοσύνη που χρειάζεται προκειμένου να διαχειριστεί κάτι που το κάνει να αισθάνεται άβολα. Είτε φοβάται το σκοτάδι, είτε νιώθει τρόμο στο ενδεχόμενο να συναντήσει νέους ανθρώπους, βοηθήστε το να αντιμετωπίσει τους φόβους του, κάνοντας ένα μικρό βήμα κάθε φορά. Επαινέστε κάθε μικρή του προσπάθεια και ενθαρρύνετε το να συνεχίσει.

  1. αγκαλιάζοντας τα αρνητικά συναισθήματα

Αφήστε το παιδί να χάσει, αφήστε το να αισθάνεται βαρεμάρα και μάθετέ του να αναλαμβάνει την ευθύνη των πράξεών του ακόμα κι όταν αυτό δεν του είναι ευχάριστο. Με την υποστήριξη και την καθοδήγηση, κάθε εμπόδιο μπορεί να βοηθήσει το παιδί να αναπτύξει πνευματική δύναμη.

  1. δημιουργία χαρακτήρα

Τα παιδιά χρειάζονται μια ισχυρή ηθική πυξίδα που θα τα βοηθήσει να παίρνουν σωστές αποφάσεις. Εργαστείτε σκληρά για να ενσταλάξετε τις σωστές αξίες σας στο παιδί σας.

Για παράδειγμα, υπογραμμίστε τη σημασία της ειλικρίνειας και της συμπόνιας, αντί της νίκης με κάθε κόστος. Τα παιδιά που καταλαβαίνουν τις αξίες είναι πιο πιθανό να κάνουν υγιείς επιλογές – ακόμη και όταν άλλοι μπορεί να διαφωνούν με τις πράξεις τους.

See Also
Η άσκηση βοηθά στην ανακούφιση από το άγχος και τα παιδιά και ευνοεί καλύτερες σχολικές επιδόσεις

  1. η ευγνωμοσύνη ως προτεραιότητα

Η ευγνωμοσύνη είναι μια θαυμάσια συνταγή κατά της αυτολύπησης και άλλες κακές συνήθειες που μπορεί να εμποδίσουν το παιδί να είναι διανοητικά ισχυρό. Βοηθήστε το παιδί να μπορεί να αναγνωρίζει πόσα καλά πράγματα έχει σε αυτό τον κόσμο, έτσι ώστε ακόμη και στις χειρότερες μέρες, να μπορεί να βλέπει πόσα πολλά έχει για τα οποία να αισθάνεται ευγνώμων. Η ευγνωμοσύνη μπορεί να ενισχύσει τη διάθεση του παιδιού και να ενθαρρύνει την προληπτική επίλυση προβλημάτων.

  1. ανάληψη προσωπικής ευθύνης

Η οικοδόμηση της ψυχικής δύναμης προϋποθέτει την αποδοχή προσωπικής ευθύνης. Επιτρέψτε τις εξηγήσεις –αλλά όχι τις δικαιολογίες– όταν το παιδί κάνει κάποιο λάθος. Διορθώστε το παιδί σας αν προσπαθεί να κατηγορήσει τους άλλους για το πώς σκέφτεται, αισθάνεται ή συμπεριφέρεται.

  1. ρύθμιση των συναισθημάτων

Μην προσπαθείτε να ηρεμείτε το παιδί όταν είναι θυμωμένος ή μην προσπαθείτε να του φτιάξετε το κέφι κάθε φορά που είναι λυπημένο. Αντί αυτού, διδάξτε του πώς να αντιμετωπίσει από μόνο του τα άβολα συναισθήματα, έτσι δεν θα εξαρτάται από σας για να ρυθμίσει τη διάθεσή του.

Τα παιδιά που καταλαβαίνουν τα συναισθήματά τους και ξέρουν πώς να τα αντιμετωπίζουν είναι καλύτερα προετοιμασμένα για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις.

  1. να είστε οι ίδιοι ένα πρότυπο ψυχικής αντοχής

Το να δείχνετε στο παιδί πώς είστε διανοητικά ισχυροί είναι ο καλύτερος τρόπος για να τον ενθαρρύνετε να αναπτύξει το ίδιο τη δική του διανοητική δύναμη. Μιλήστε για τους προσωπικούς σας στόχους και δείξτε στο παιδί σας ότι λαμβάνετε μέτρα για να γίνετε ισχυρότεροι. Κάντε την αυτοπεποίθηση και την πνευματική δύναμη προτεραιότητα στη ζωή σας και αποφύγετε πράξεις που οι διανοητικά ισχυροί γονείς δεν κάνουν.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top