Μαμάδες και νεύρα: Πώς θα γίνετε πιο υπομονετική - Childit
Now Reading
Μαμάδες και νεύρα: Πώς θα γίνετε πιο υπομονετική

Μαμάδες και νεύρα: Πώς θα γίνετε πιο υπομονετική

Πώς θα διαχειριστείτε το θυμό σας όταν φτάνετε στα όρια

Είναι πραγματικά αξιοπερίεργο πώς ένα μικρό παιδί μπορεί να μην έχει μάθει να περπατάει ή να μιλάει κανονικά αλλά ξέρει μερικούς σίγουρους τρόπους να «πατάει τα κουμπιά» των γονιών του και ειδικά της μαμάς.

Σίγουρα η μητρότητα φέρνει μαζί της μοναδικά συναισθήματα όπως αγάπη, αφοσίωση και στοργή, είναι όμως απόλυτα λογικό να προκαλεί συχνά (έως και αρκετά συχνά σε κάποιες περιπτώσεις) οργή, αγανάκτηση και θυμό.

Για αυτό, πριν φτάσετε και ξεπεράσετε τα όρια διαβάστε μερικές συμβουλές υπομονής, για να διαχειριστείτε το θυμό σας άμεσα και αποτελεσματικά.

Σταματήστε και εκτιμήστε την κατάσταση
Προτού εκραγείτε, συγκρατήστε τον εαυτό σας από ότι ήσασταν έτοιμη να πείτε ή να κάνετε και αναρωτηθείτε: «τι είναι αυτό που με θυμώνει; Έχει σχέση πραγματικά με το παιδί;». Αν ο θυμός σας οφείλεται στα αλήθεια σε κάτι που έκανε το παιδί σκεφτείτε μήπως η συμπεριφορά του είναι αυτή που συνηθίζεται σε αυτή την ηλικία. Μήπως, δηλαδή, εκνευρίζεστε γιατί στην πραγματικότητα περιμένετε πολλά από το μικρό σας;
Το κλειδί είναι να εντοπίσετε την ακριβή αιτία της οργής σας. Είναι πολύ πιθανό να οφείλεται στην εξάντληση, το άγχος και την κούρασή σας και ό,τι και να έκανε το παιδί να είναι απλά η αφορμή για να ξεσπάσετε.

Δείτε τη «μεγάλη εικόνα»
Φταίει στην πραγματικότητα κάτι που κάνει το παιδί ή μπορεί να οφείλεται στον τρόπο που το αντιμετωπίζετε; Αυτή είναι μία δύσκολη ερώτηση γιατί πρέπει να δείτε κατάματα την αλήθεια των δικών σας πράξεων. Για παράδειγμα, αν σας θυμώνει κάτι που κάνει το παιδί ξανά και ξανά, ίσως η αιτία της αγανάκτησής σας δεν είναι η ίδια η πράξη αλλά ο τρόπος που εσείς αντιμετωπίζετε την κατάσταση.

Σκεφτείτε τις επιλογές σας και δράστε
Αναλογιστείτε τι μπορείτε να κάνετε χωρίς να στραφείτε σε φωνές, απειλές και τιμωρίες. Με ποιον τρόπο θα καταφέρετε να «ξεφουσκώσει» ο θυμός σας και να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα. Μπορεί να είναι κάτι απλό, όπως το να πάρετε το χρόνο σας, μετρώντας μέχρι το δέκα για να ηρεμήσετε ή να πάτε για μερικά λεπτά σε διαφορετικό δωμάτιο από το παιδί. Μπορεί να έχετε σκεφτεί από πριν μία στρατηγική για να διαχειρίζεστε τα πράγματα που σας προκαλούν θυμό. Η προετοιμασία θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τις ακραίες αντιδράσεις.

Προσπαθήστε να εκφράζετε στο παιδί την απογοήτευσή σας και να του μιλάτε για το λόγο που σας έκανε να θυμώσετε, πάντα με ηρεμία και χωρίς να το πληγώνετε. Επικεντρωθείτε στο πρόβλημα και αναλογιστείτε τι μπορεί να λέτε πάνω στα νεύρα σας στο παιδί. Μιλήστε του όπως θα θέλατε να σας μιλούν κι εσάς. Και σε κάθε περίπτωση, μην επιτρέψετε στο θυμό και την αγανάκτησή σας να πάρει το «πάνω χέρι», παραγκωνίζοντας τα θετικά συναισθήματα σας. Μάθετε να συγχωρείτε, ακόμα και τα μικρά παραστρατήματα του παιδιού σας, αφού λάβετε υπόψιν σας ότι δεν μπορεί πάντα να συμπεριφέρεται, λόγω ηλικίας ή ανωριμότητας, όπως ακριβώς θα θέλατε.

 

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top