Λιστέρια και εγκυμοσύνη
Τι να μη βάζετε στο πιάτο σας όταν είστε έγκυος
Η λοίμωξη από λιστέρια είναι μια τροφική βακτηριακή ασθένεια που μπορεί να αποβεί πολύ σοβαρή για τις έγκυες γυναίκες. Λιστέρια (Listeria monocytogenes) είναι βακτηριδιακός παθογόνος μικροοργανισμός που εκδηλώνεται ως ενδοκυτταρικό παράσιτο κυρίως από την κατανάλωση ακατάλληλων επεξεργασμένων κρεάτων και από μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Ωστόσο, έχουν καταγραφεί περιπτώσεις μόλυνσης και από κατεψυγμένα λαχανικά. Και αυτό επειδή τα βακτήρια της λιστέρια μπορούν να επιβιώσουν κατά την ψύξη, ή ακόμα και την κατάψυξη.
Τι πρέπει να αποφεύγετε στη διατροφή σας
- Ωμά λαχανικά που έχουν μολυνθεί από το έδαφος, ή από μολυσμένη κοπριά που χρησιμοποιείται ως λίπασμα
- Κρέας μολυσμένου ζώου
- Μη παστεριωμένο γάλα ή τρόφιμα που παρασκευάζονται με μη παστεριωμένο γάλα
- Ορισμένες επεξεργασμένες τροφές, όπως τα μαλακά τυριά, τα χοτ ντογκ και τα αλλαντικά, που έχουν μολυνθεί κατά την επεξεργασία τους
- Καπνιστές θαλασσινές τροφές, όπως καπνιστό σολομό
Πώς να προφυλαχθείτε
- Καλό πλύσιμο των λαχανικών
- Προτίμηση μαγειρεμένων αντί των ωμών λαχανικών
- Κατανάλωση παστεριωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων
- Πολύ καλή υγιεινή στην παρασκευή και στο μαγείρεμα των τροφών
- Χρήση διαφορετικών μαχαιριών και σκευών για τα λαχανικά και τα κρέατα
- Καλό ψήσιμο των κρεάτων και των ψαριών
Τα συμπτώματα έχει για τις έγκυες και για τα νεογέννητα
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μια μόλυνση από λιστέρια είναι πιθανό να προκαλέσει μόνο ήπια συμπτώματα στην μητέρα. Οι συνέπειες για το μωρό, ωστόσο, μπορεί να είναι καταστροφικές. Το μωρό μπορεί να πεθάνει απροσδόκητα πριν από τη γέννησή του, ή να αντιμετωπίσει μια πολύ απειλητική για τη ζωή του λοίμωξη μέσα στις πρώτες λίγες ημέρες αφότου γεννηθεί.
Στη μέλλουσα μητέρα:
- Πυρετό
- Μυϊκούς πόνους
- Ναυτία
- Διάρροια
- Πονοκέφαλο
- Σύγχυση
- Αστάθεια
- Σπασμούς
Στο ένα νεογέννητο:
- Μειωμένη όρεξη
- Ευερέθιστο μωρό, που “εκνευρίζεται” εύκολα
- Πυρετό
- Εμετό