Now Reading
Λευκός θόρυβος και συνήθειες ύπνου του μωρού

Λευκός θόρυβος και συνήθειες ύπνου του μωρού

Αναβαθμίζετε την ποιότητα ύπνου ή δημιουργείτε μια εξάρτηση;

Οι νέοι γονείς θα δοκιμάσουν σχεδόν τα πάντα προκειμένου να κάνουν το μωρό τους να κοιμηθεί όλη τη νύχτα. Πιπίλες, κούνημα, ό,τι τους προτείνουν ή έχουν ακούσει – ένας αγχωμένος γονέας του έχει δώσει μια ευκαιρία. Ο λευκός θόρυβος είναι επίσης μια διαδομένη πρακτική. Τι είναι και τι πρέπει να γνωρίζετε.

Στην ερώτηση κατά πόσο δημιουργούμε στα μωρά μια εξάρτηση στον λευκό θόρυβο όταν τον χρησιμοποιούμε για να κοιμηθούν, ο Dr Harvey Karp, παιδίατρος και συγγραφέας του best seller Happiest Baby on the Block, αναρωτιέται αν στην πραγματικότητα θα πρέπει να επανεξετάσουμε την ερώτηση. «Όλοι χρησιμοποιούμε στοιχεία για να μας βοηθήσουν να κοιμηθούμε», λέει.

«Και υπάρχει μεγάλη σύγχυση σχετικά με το τι αισθήσεις μπορούμε να δώσουμε στα μωρά χωρίς να τα κάνουμε “εξαρτημένα”. Τα μωρά μαθαίνουν και έχουν προσδοκίες ότι τα πράγματα θα είναι τα ίδια κάθε βράδυ και τα μωρά εξαρτώνται από τον ήχο μόλις γεννηθούν.

Αυτό συμβαίνει επειδή στη μήτρα ακούν σταθερό ήχο τόσο δυνατό όσο μια ηλεκτρική σκούπα! Στην πραγματικότητα, ένα μωρό που κοιμάται χωρίς λευκό θόρυβο αντιμετωπίζει μια πραγματικά βαρετή για το ίδιο συνθήκη ύπνου», ισχυρίζεται ο Karp.

Όταν λοιπόν υποδηλώνεται ότι ο ύπνος χωρίς λευκό θόρυβο αιτιολογεί γιατί τα μωρά δεν κοιμούνται καλά δημιουργεί ένα επιχείρημα που μπορείτε να λάβετε υπόψη σας. Παρόλο που ως μαμά ίσως να μην είχατε σκεφτεί ότι είχατε μια ενσωματωμένη μηχανή λευκού θορύβου μέσα στη μήτρα μας.

Ο Dr Karp προσθέτει «Η ανησυχία ότι ένα μωρό θα εξαρτηθεί από τον λευκό θόρυβο είναι σαν να ανησυχείτε ότι ένας ενήλικας είναι εθισμένος στον ύπνο σε ένα συγκεκιρμένο κρεβάτι ή με ένα μόνο μαξιλάρι. Αν όμως ίσχυε κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσατε να κάνετε διακοπές ή να κοιμηθείτε οπουδήποτε αλλού πέρα από το δικό σας κρεβάτι με το ένα και μόνο μαξιλάρι.

Αυτό καταστρέφει τη ζωή σας; Πιθανώς όχι. Εάν σας είπα να κοιμηθείτε στο κρύο, σκληρό, τσιμεντένιο πάτωμα χωρίς μαξιλάρι και κρεβάτι, πιθανότατα θα μπορούσατε, αλλά δεν θα σας άρεσε.

Δείτε Επίσης

Έτσι, με τα μωρά και τα παιδιά, ας τους δώσουμε τις αισθήσεις που θα τους βοηθήσουν να κοιμηθούν που έχουν ήδη συνηθίσει και θα τους κάνουν πιο ευτυχισμένους – και θα σας βοηθήσουν επίσης να κοιμηθείτε».

Όσον αφορά την εξάρτηση και το χρονικό διάστημα που το μωρό σας πρέπει να χρειάζεται λευκό θόρυβο, ο Karp προτείνει στην ιστοσελίδα του, «Μην χρησιμοποιείτε λευκό θόρυβο όλη μέρα. Η ακρόαση φυσιολογικών ήχων στο σπίτι, για πολλές ώρες την ημέρα, θα βοηθήσει το παιδί σας να συνηθίσει και να αφουγκραστεί τις αποχρώσεις όλων των ήχων γύρω της, όπως ομιλία, μουσική και ούτω καθεξής».

Επιπλέον, θα πρέπει επίσης να παρακολουθείται η ένταση του λευκού μηχανήματος ή της εφαρμογής σας. Η ένταση δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα  συνιστώμενα όρια θορύβου, τα οποία ορίζονται στα 50 ντεσιμπέλ. Ως εκ τούτου, οι παιδίατροι συνιστούν να τοποθετούνται οι μηχανές λευκού θορύβου τουλάχιστον 7 μέτρα μακριά από το μωρό σας και ο ήχος πρέπει να είναι κάτω από τη ρύθμιση μέγιστης έντασης.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top