Κολλημένο με τα παιχνίδια οθόνης; - Childit
Now Reading
Κολλημένο με τα παιχνίδια οθόνης;

Κολλημένο με τα παιχνίδια οθόνης;

Είστε ένας από τους πολλούς γονείς που έχουν αυτή την αγωνία στις μέρες μας

Σύμφωνα με νέες έρευνες, οι μισοί γονείς φοβούνται ότι τα παιδιά τους θα εξαρτηθούν από τα παιχνίδια των υπολογιστών.  Έρευνα στη Βρετανία για περισσότερους από 2.000 γονείς με παιδιά ηλικίας 4-16 ετών, που ανατέθηκαν από το Internet Matters, διαπίστωσε ότι οι μαμάδες και οι μπαμπάδες λένε ότι είναι δύσκολο να καταφέρουν τα παιδιά τους – κυρίως τα αγόρια- να σταματήσουν να παίζουν παιχνίδια πριν από το κρεβάτι ή κατά τη διάρκεια των γευμάτων.

Πέρυσι, ο εθισμός στα τυχερά παιχνίδια αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως διαταραχή ψυχικής υγείας. Στη Διεθνή Ταξινόμηση των Νοσημάτων (11η έκδοση), ο οργανισμός περιελάμβανε «διαταραχή παιχνιδιών» στο θέμα «διαταραχές που σχετίζονται με εθιστική συμπεριφορά».

Με παιχνίδια όπως το Fortnite και το Minecraft να αυξάνονται σε δημοτικότητα μεταξύ των εφήβων, πώς μπορούν οι γονείς να γνωρίζουν εάν το παιγνίδι του παιδιού τους έχει γίνει πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί;

Τι είναι η διαταραχή παιχνιδιών;

Ο ΠΟΥ περιγράφει την κατάσταση ως χαρακτηριζόμενη από ένα πρότυπο μόνιμης ή επαναλαμβανόμενης συμπεριφοράς τυχερών παιχνιδιών («ψηφιακό gaming» ή «video-gaming»).

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ένα άτομο που έχει διαταραχή παιχνιδιών θα δυσκολευτεί να ελέγξει τον χρόνο που αφιερώνει στο παιχνίδι του, θα δίνει ολοένα και μεγαλύτερη προτεραιότητα στα παιχνίδια, έτσι ώστε να παραγκωνίζουν άλλες ωφέλιμες και καθημερινές δραστηριότητες. Θα συνεχίσουν επίσης να αφιερώνουν χρόνο στο παιχνίδι «παρά την εμφάνιση αρνητικών συνεπειών» – όπως αρνητικές συνέπεειες στη σχολική επίδοση ή στις φιλίες.

«Για να διαγνωσθεί η διαταραχή των παιχνιδιών, το πρότυπο συμπεριφοράς πρέπει να έχει παρουσιάσει αρκετές σοβαρές συνέπειες που να προκύπτουν ως σημαντικές βλάβες σε προσωπικούς, οικογενειακούς, κοινωνικούς, εκπαιδευτικούς, επαγγελματικούς ή άλλους σημαντικούς τομείς λειτουργίας και κανονικά θα πρέπει να είναι εμφανές για τουλάχιστον 12 μήνες». Ωστόσο η οδηγία προσθέτει ότι η απαιτούμενη διάρκεια μπορεί να μειωθεί αν πληρούνται όλα τα υπόλοιπα διαγνωστικά κριτήρια και τα συμπτώματα παραμένουν σοβαρά.

Πώς μπορείτε να καταλάβετε εάν το παιδί σας είναι εθισμένο;

Το πρόβλημα προκύπτει όταν τα παιδιά και οι έφηβοι αρχίζουν να παραμελούν άλλα κομμάτια της ζωής τους για να παίξουν παιχνίδια στο διαδίκτυο ή όταν ο μόνος τρόπος για να χαλαρώσουν είναι να παίξουν παιχνίδια – καθώς με την πάροδο του χρόνου ένα παιδί μπορεί να αρχίσει να στρέφεται στα βιντεοπαιχνίδια ως τρόπο αντιμετώπισης δύσκολων ζητημάτων ζωής.

Σημάδια που πρέπει να λάβετε υπόψη σας

  1. Μιλούν για το παιχνίδι τους αδιάκοπα, παίζουν για ώρες και στο τέλος παίρνουν αμυντικό ή ακόμα και θυμωμένο ή επιθετικό ύφος όταν σταματούν.
  2. Οι καθημερινές ανάγκες τους όπως η διατροφή και ο ύπνος διαταράσσονται. Φυσικά συμπτώματα μπορεί να προκύψουν ακόμη και από το να ξοδέψετε πολύ χρόνο σε απευθείας σύνδεση όπως ξηρά ή κόκκινα μάτια, πόνο στα δάχτυλα, την πλάτη ή το λαιμό ή τα παράπονα των πονοκεφάλων.
  3. Εμφανίζονται παραμελημένα, καταθλιπτικά ή μοναχικά, όταν μερικά παιχνίδια μπορεί να ελαττωθούν.

Τι πρέπει να κάνετε εάν πιστεύετε ότι το παιδί σας έχει διαταραχή παιχνιδιών;

See Also

Η έγκαιρη παρέμβαση στα παιδιά θα μπορούσε να οδηγήσει σε υγιή, συγκρατημένη χρήση των online παιχνιδιών στο μέλλον, εάν το θέμα αντιμετωπιστεί στην ώρα του. Μιλήστε με το σχολείο του παιδιού και επισκεφθείτε έναν ειδικό ψυχικής υγείας.

Πώς μπορείτε να αποτρέψετε την διαταραχή παιχνιδιών;

* Βάλτε όρια όσον αφορά το χρόνο που τους επιτρέπεται να παίξουν και συζητήστε μαζί τα χρονικά όρια της οθόνης.

* Μην επιτρέπετε στα παιδιά να έχουν πρόσβαση στην τεχνολογία στα δωμάτιά τους – ειδικά την ώρα πριν τον ύπνο.

* Βεβαιωθείτε ότι έχουν εναλλακτικές δραστηριότητες είτε πρόκειται για αθλήματα είτε για ασχολίες που τους βοηθούν να συνεργάζονται με τους συνομηλίκους τους σε ζωντανή σχέση.

* Εάν εξακολουθείτε να ανησυχείτε τότε αναζητήστε τη βοήθεια ενός επαγγελματία συμβούλου.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top