Η Scarlett Johansson προβληματίζεται για το κινητό σε παιδιά: «Θα προτιμούσα να περιμένουν μέχρι να ενηλικιωθούν» - Childit
Now Reading
Η Scarlett Johansson προβληματίζεται για το κινητό σε παιδιά: «Θα προτιμούσα να περιμένουν μέχρι να ενηλικιωθούν»

Η Scarlett Johansson προβληματίζεται για το κινητό σε παιδιά: «Θα προτιμούσα να περιμένουν μέχρι να ενηλικιωθούν»

Κι εμείς ως γονείς ταυτιζόμαστε όλο και περισσότερο μαζί της

Η Scarlett Johansson βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα δίλημμα που είναι γνωστό σε πολλές μαμάδες: πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να παραδώσεις ένα smartphone; Κατά τη διάρκεια μιας εμφάνισης στην εκπομπή Today, η ηθοποιός, μαμά της Rose Dorothy, 10, και του Cosmo, 3, είπε: «Νιώθω ότι η τεχνολογία κινείται πολύ πιο γρήγορα από ό,τι μπορεί να επεξεργαστεί ο ανθρώπινος νους μας. Θα προτιμούσα να περιμένει μέχρι να ενηλικιωθεί για να μπορέσει να συμμετάσχει».

Για την Johansson —και έναν αυξανόμενο αριθμό γονέων— ο δισταγμός να δώσουν στα παιδιά ένα τηλέφωνο δεν είναι μόνο ο χρόνος οθόνης, αλλά αυτό που συνοδεύει: τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η διαδικτυακή πίεση και ο κίνδυνος να έρθουν σε επαφή με πράγματα που δεν είναι για την ηλικία τους.

Σε νιώθουμε Σκάρλετ.

Ως μαμά, το καταλαβαίνω. Η πίεση να δώσετε στα παιδιά ένα τηλέφωνο ξεκινά από νωρίς—ειδικά όταν το έχουν ήδη οι φίλοι τους. Αλλά ενώ θέλω να καθυστερήσω όσο το δυνατόν περισσότερο, ξέρω επίσης ότι τα παιδιά μου θέλουν να παραμείνουν συνδεδεμένα. Χωρίς σταθερό τηλέφωνο στο σπίτι, είναι δύσκολη η ισορροπία. Στην οικογένειά μας, προσπαθήσαμε να βρούμε μια μέση λύση: χρησιμοποιώντας εργαλεία όπως τα Apple Watches για να τους παρέχουμε βασική επικοινωνία, δίνοντας έμφαση στη σύνδεση πρόσωπο με πρόσωπο και παρακολουθώντας στενά τη χρήση.

Γιατί οι γονείς περιμένουν περισσότερο; Η επιστήμη απαντά

Οι ανησυχίες δεν είναι απλώς μεταξύ των γονέων. Ερευνητές όπως ο καθηγητής του NYU Jonathan Haidt έχουν βρει συνδέσμους μεταξύ της πρώιμης χρήσης smartphone και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της φθίνουσας ψυχικής υγείας στους εφήβους. Τα στατιστικά είναι αποθαρρυντικά: από το 2012 (γνωστή και ως η χρονιά που τα smartphones και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χτύπησαν την επικρατούσα χρήση), τα ποσοστά άγχους, κατάθλιψης και αυτοτραυματισμού μεταξύ των εφήβων -ιδιαίτερα των κοριτσιών- έχουν εκτοξευθεί στα ύψη. Ο Haidt υποστηρίζει ότι η καθυστέρηση της πρόσβασης σε smartphone είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για την προστασία της ψυχικής υγείας των παιδιών κατά τη διάρκεια των κρίσιμων αναπτυξιακών ετών.

Δεν είναι μόνο οι αριθμοί ψυχικής υγείας που κρούουν το σήμα κινδύνου. Μελέτες έχουν επίσης βρει ότι η έντονη χρήση της οθόνης μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο, την εστίαση και τις διαπροσωπικές κοινωνικές δεξιότητες. Δεν είναι περίεργο που περισσότεροι γονείς κλίνουν προς την τάση «παιδική ηλικία χωρίς οθόνη».

See Also
Γιατί δεν πρέπει ποτέ να ζητάμε από τα παιδιά να κρατάνε μυστικά

Όσο το καθυστερείτε τόσο καλύτερα

Αν ψάχνετε για ένα σχέδιο, κινήσεις όπως «Περιμένετε μέχρι τη Β Γυμνασίου» σας έχουν καλύψει. Αυτή η πρωτοβουλία λαϊκής βάσης ενθαρρύνει τους γονείς να ενωθούν και να περιμένουν να δώσουν α smartphone μέχρι τα παιδιά τους να είναι τουλάχιστον στην Β Γυμνασίου. Η ιδέα; Δύναμη σε αριθμούς. Εάν τα περισσότερα παιδιά στην τάξη δεν παίρνουν ακόμα τηλέφωνα, υπάρχει λιγότερη πίεση για ένα παιδί (ή γονέα) να υποχωρήσει. Η ομάδα αναφέρει έρευνα που δείχνει ότι τα παιδιά ωφελούνται κοινωνικά, συναισθηματικά και ακαδημαϊκά όταν καθυστερεί η πρόσβαση στην οθόνη.

Ποια είναι η σωστή αντιμετώπιση;

Δεν υπάρχει μια ενιαία απάντηση εδώ. Όπως η Johansson, πολλοί γονείς προσπαθούν να καταλάβουν τι λειτουργεί καλύτερα για τις οικογένειές τους. Ορισμένοι επιλέγουν εναλλακτικές λύσεις τεχνολογίας, όπως τηλέφωνα περιορισμένης λειτουργίας ή συσκευές χωρίς πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Η ουσία: η αναμονή δεν είναι να αποφύγεις την τεχνολογία για πάντα. Έχει να κάνει με το να δώσουμε στα παιδιά τον χώρο να μεγαλώσουν χωρίς την πρόσθετη πίεση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τη σύγκριση και τις συνεχείς ειδοποιήσεις. Όπως το έθεσε η Johansson, «Είναι δύσκολο για μένα να το επεξεργαστώ». Ταυτιζόμαστε. Αλλά η εύρεση μιας ισορροπίας μεταξύ σύνδεσης και προστασίας είναι το καλύτερο πρώτο βήμα.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top