«Κι αν πετάξει σαν φτερό και πούπουλο, κάποιος σ’ αγαπάει και δεν το ξέρεις» Μαριανίνα Κριεζή - Childit
Now Reading
«Κι αν πετάξει σαν φτερό και πούπουλο, κάποιος σ’ αγαπάει και δεν το ξέρεις» Μαριανίνα Κριεζή

«Κι αν πετάξει σαν φτερό και πούπουλο, κάποιος σ’ αγαπάει και δεν το ξέρεις» Μαριανίνα Κριεζή

Η σπουδαία και αγαπημένη στιχουργός Μαριανίνα Κριεζή έφυγε για τον δικό της γύρο του κόσμου κάνοντας τα βράδια μας θλιβερά πιο ήσυχα…

Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει τα από τα παιδικά μας χρόνια μέχρι τα παιδικά χρόνια των δικών μας παιδιών τα τραγούδια της Λιλιπούπολης – ξέρουμε όμως πόσα ακόμα διαμαντάκια και αγαπημένα τραγούδια είχε γράψει η σπουδαία στιχουργός Μαριανίνα Κριεζή.

Εδώ σου θυμίζουμε τους στίχους από το Το χρυσαλιφούρφουρο:

Στα λαγκάδια της Λιλιπούπολης
βγαίνει ένα λουλουδάκι
που το λεν Χρυσαλιφούρφουρο
και μοιάζει με χρυσό τριανταφυλλάκι.

Φύσα, φύσα το Χρυσαλιφούρφουρο,
φύσα το την Άνοιξη να φέρεις.
Κι αν πετάξει σαν φτερό και πούπουλο,
κάποιος σ’ αγαπάει και δεν το ξέρεις.

Χρυσαφένια φλουράκια κρέμονται
κάτω από τα πέταλά του
και στου Ζέφυρου το παιχνίδισμα
σαν να κουδουνίζει κάπου κάπου.

Φύσα, φύσα το Χρυσαλιφούρφουρο,
που κρατάς την Άνοιξη στο χέρι
Κι αχ! Αν γίνει σκόνη και χρυσόσκονη,
κάποιον αγαπάς και δεν το ξέρει.

Ακόμα κι αν τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν συνήθως στους ερμηνευτές, τα σπουδαία τραγούδια ξεχωρίζουν για τη μουσική και βέβαια για τους αγαπημένους και πολυτραγουδισμένους στίχους τους. Από τα διάσημα τραγούδια της Λιλιπούλης μέχρι το Μια νύχτα μόνο της Δήμητρας Γαλάνη, το Πάρε πασά μου του Λάκη Παπαδόπουλου, το Κοπερτί της Λένας Πλάτωνος και τις μεγάλες επιτυχίες της Αρλέτα, θα βρεις στους στίχους το όνομα της και κάπως έτσι στις 6 Φεβρουαρίου η μουσική σκηνή της Ελλάδας έγινε ακόμα φτωχότερη. Η Μαριανίνα Κριεζή (1947-2022) ήταν Ελληνίδα στιχουργός και παραγωγός του ραδιοφώνου.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947, μεγάλωσε στο Ψυχικό και κατάγεται από την Ύδρα. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών χωρίς να πάρει πτυχίο, και Διακοσμητική – Σκηνογραφία στα εργαστήρια της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, όπου ολοκλήρωσε τις εκεί διετείς σπουδές της.

Το 1969 πήγε στο Παρίσι για να σπουδάσει σχέδιο υφάσματος, επέστρεψε στην Ελλάδα, εργάστηκε ως γραφίστρια και την άνοιξη του 1977 άρχισε να συνεργάζεται με το Τρίτο Πρόγραμμα όταν διευθυντής ήταν ο Μάνος Χατζιδάκις. Εκεί έγραψε τους στίχους όλων των τραγουδιών της ραδιοφωνικής εκπομπής Εδώ Λιλιπούπολη ενώ συμμετείχε και στα κείμενα, ιδίως ως συγγραφικό δίδυμο με την ηθοποιό Αννα Παναγιωτοπούλου. Συνέπραξε επίσης, ως κειμενογράφος, σε επιθεωρήσεις της «Ελεύθερης Σκηνής».

Στη μακρά σταδιοδρομία της ως στιχουργός συνεργάστηκε, μεταξύ άλλων, με τους: Αρλέτα, Ελένη Δήμου, Στράτος Διονυσίου, Μαργαρίτα Ζορμπαλά, Σαβίνα Γιαννάτου, Μιχάλης Μπαζάκας, Δήμητρα Γαλάνη, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Μιχάλης Χατζηγιάννης, ενώ στίχους της έχουν μελοποιήσει συνθέτες όπως οι Λένα Πλάτωνος, Νίκος Κυπουργός, Δημήτρης Μαραγκόπουλος, Νίκος Χριστοδούλου, Λάκης Παπαδόπουλος, Γιάννης Σπανός, Δήμητρα Γαλάνη, Μιχάλης Καπούλας, Ευσταθία, Τάκης Μουσαφίρης, Διονύσης Τσακνής κ.ά.

Ως παραγωγός στην ΕΡΑ παρουσίασε διάφορες εκπομπές, όπως την φιλοζωική «Μου το’πε ένα πουλάκι», τη νυχτερινή «Το νυχτικό του πύργου» και την εκπομπή «Αύριο όλα θα είναι καλύτερα».

Απεβίωσε στις 6 Φεβρουαρίου 2022.

Ως συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας

(2019) Ρόζα Ροζαλία ή το ροζ χρώμα (εκδ. Μικροσκόπιο)

See Also

(2015) Ο καρομυτόγκας (εκδ. Αιώρα)

(1999) Το κόκκινο αβγό που τα σπάζει όλα (εκδ. Άμμος)

(1999) Χρόνια Πολλά (εκδ. Άμμος)

(1994) Αν ήμουν Άη Βασίλης, (εκδ. Άμμος)

Ως στιχουργός παιδικών τραγουδιών

(2010) Εδώ Λιλιπούπολη: Τα τραγούδια [σκληρόδετο· βιβλίο με στίχους και παρτιτούρες για πιάνο· επανέκδοση με μαλακό εξώφυλλο: 2017] (εκδ. Ιανός)

Η Κριεζή έχει, επίσης, μεταφράσει και διασκευάσει διάφορα λογοτεχνικά έργα για παιδιά (ιστορίες και τραγούδια), το οποία έχουν κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Αιώρα και Άμμος. Ως συγγραφέας έχει συμμετοχή στο συλλογικό τόμο Λόγος για την Ύδρα (Εκδόσεις Καστανιώτη, 2008), που περιλαμβάνει και ζωγραφικά έργα γνωστών καλλιτεχνών που συνδέονταν με το ιστορικό νησί (Παναγιώτη Τέτση, Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, Περικλή Βυζάντιου και Νίκου Νικολάου). Αναλυτικότερα για την εργογραφία της Κριεζή, βλ. στην οικεία σελίδα της βάσης δεδομένων «βιβλιοnet».

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top