Η ψυχολόγος Claudia Skowron μάς αποκαλύπτει ένα απροσδόκητο κλειδί για υγιέστερη ανάπτυξη του παιδιού - Childit
Now Reading
Η ψυχολόγος Claudia Skowron μάς αποκαλύπτει ένα απροσδόκητο κλειδί για υγιέστερη ανάπτυξη του παιδιού

Η ψυχολόγος Claudia Skowron μάς αποκαλύπτει ένα απροσδόκητο κλειδί για υγιέστερη ανάπτυξη του παιδιού

Και εποικοδομητικούς τρόπους για να το ενθαρρύνουμε

Ζούμε σε έναν κόσμο με υψηλή διέγερση: gadget υψηλής τεχνολογίας, παιχνίδια και οθόνες. Έχει γίνει αυτό ο νέος κανόνας. Αλλά αυτό που έχει επίσης αυξηθεί είναι οι συμπεριφορικές ανησυχίες μεταξύ των παιδιών. Έχουν φυσιολογική ανάπτυξη; Τι συνιστά κακό γονέα; Η Claudia Skowron πήρε πρόσφατα μια πτήση για το Ντένβερ και ο αριθμός των παιδιών που ασχολούνταν με τις οθόνες στο αεροδρόμιο και στο ίδιο το αεροπλάνο ήταν σχεδόν 100 τοις εκατό. Ειλικρινά, το καταλαβαίνει γιατί οι οθόνες λειτουργούν αυτή τη στιγμή. Το παιδί ψυχαγωγείται και επικεντρώνεται σε μια παράσταση ή ταινία και οι γονείς κάνουν διάλειμμα. Οι οθόνες και η διέγερση είναι επίσης εδώ για να μείνουν, και όσο προχωρά ο καιρός, θα βλέπουμε μόνο περισσότερες εξελίξεις. Αλλά ως αποτέλεσμα, αυτό που έχει επίσης συμβεί είναι χαμηλότερα επίπεδα ανοχής στην πλήξη. Στα τρέχοντα κοινωνικά πρότυπα, η πλήξη αποκτά κακή φήμη, ειδικά μεταξύ των παιδιών. Ωστόσο, τι θα γινόταν αν η πλήξη κρατούσε το κλειδί για την υγιέστερη ανάπτυξη των παιδιών μας; Ακολουθούν τρεις τρόποι με τους οποίους η πλήξη βοηθά στην ανάπτυξη των παιδιών.

Ενισχύει την ανοχή στην απογοήτευση

Με απλά λόγια, ανοχή στην απογοήτευση σημαίνει να έχεις την ικανότητα να διαχειρίζεσαι τα συναισθήματα – ιδιαίτερα τα δυσάρεστα όπως άγχος, ευερεθιστότητα, ενόχληση και πλήξη. Διδάσκοντας ένα παιδί να αναπτύσσει ανοχή στην απογοήτευση θα του επιτρέψει να χειριστεί περισσότερα στη ζωή. Ως άνθρωποι, το αυτόματο αντανακλαστικό μας είναι να επιλύουμε γρήγορα τα δυσάρεστα συναισθήματα. Ωστόσο, αυτό στέλνει επίσης υποσυνείδητα το μήνυμα ότι δεν μπορούμε να χειριστούμε αυτά τα συναισθήματα, γι’ αυτό πρέπει να τα ξεφορτωθούμε αμέσως. Τα παιδιά αντιλαμβάνονται αυτή τη μαθημένη συμπεριφορά. Το να μάθετε να συμφιλιώνεστε με τη δυσφορία είναι εξαιρετικά σημαντικό να το διδάξετε. Μαθαίνοντας να διαχειρίζεσαι την πλήξη διδάσκει υπομονή και επίγνωση. Ένα παιδί θα μάθει να είναι συντονισμένο με τα συναισθήματά του εξοικειώνοντάς τα περισσότερο. Καθώς ο χρόνος περνάει, τα δυσάρεστα συναισθήματα δεν θα είναι τόσο ενοχλητικά ή απειλητικά, ώστε να είναι πιο εύκολα την πλοήγησή τους.

Ενθαρρύνει τη δημιουργική σκέψη και τη λήψη αποφάσεων

Τα παιδιά τα πάνε καλά με τη δομή – αυτή είναι μια ακριβής δήλωση. Αλλά όπως μπορούμε να παρακάνουμε με άλλες «καλές συνήθειες», μπορούμε να το παρακάνουμε και με τη δομή. Όταν η μέρα ενός παιδιού είναι δομημένη, είναι προβλέψιμη, παραγωγική και επιτρέπει στο παιδί να εστιάσει καλύτερα. Ωστόσο, αυτό που λείπει είναι οι δεξιότητες λήψης αποφάσεων. Το παιδί δεν χρειάζεται να ανησυχεί για το πώς θα αφιερώσει τον χρόνο του, καθώς όλα έχουν προσχεδιαστεί. Η παροχή χώρου για «πλήξη» ενθαρρύνει τη δημιουργική σκέψη και τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων. Αντί να ακολουθεί ένα πρόγραμμα και να πηγαίνει στην επόμενη εργασία, το παιδί θα πρέπει να πάρει μια απόφαση για το πώς θα αφιερώσει το χρόνο του. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στο να αποφασίσει να παίξει με κούκλες που καλλιεργούν τη φαντασία, να αρπάξει μπογιές που μπορούν να ενισχύσουν τη δημιουργικότητα ή να χτίσει ένα οχυρό που ενισχύει τις χωρικές δεξιότητες.

Η πλήξη χτίζει την ταυτότητα

Ένα παιδί που του δίνεται ο χώρος να αποφασίσει τι θέλει να κάνει είναι να χτίζει ταυτότητα. Συχνά, οι γονείς εμπλέκουν τα παιδιά τους σε πολλές δραστηριότητες (αθλήματα, σύλλογοι, εξωσχολικά μαθήματα). Ο στόχος είναι να εκτεθεί το παιδί σε πολλές εναλλακτικές λύσεις και στη συνέχεια να αποφασίσει ποιες απολαμβάνουν περισσότερο. Αυτή είναι μια δίκαιη ιδέα, αλλά συνοδεύεται επίσης από πιθανούς περιορισμούς και προκαταλήψεις. Για παράδειγμα, ένα παιδί συμμετέχει σε πολλά αθλήματα για να προσδιορίσει ποιο προτιμά. Ας υποθέσουμε ότι το παιδί επιλέγει το ποδόσφαιρο, ίσως επειδή τα καταφέρνει καλύτερα σε αυτό το άθλημα ή επειδή το έχουν ενθαρρύνει οι γονείς. Ωστόσο, ας πούμε επίσης ότι αυτό το παιδί έχει εσωτερική δημιουργικότητα και μια θέση για μουσική. Ίσως οι γονείς δεν είχαν ποτέ έλξη προς τη μουσική και τα όργανα, οπότε αυτή η ιδέα δεν ήταν στην πρώτη γραμμή του μυαλού τους όταν επιλέγουν εξωσχολικές δραστηριότητες. Επιτρέποντας σε αυτό το παιδί να βαρεθεί εποικοδομητικά θα μπορούσε να είχε φανερώσει αυτό το ενδιαφέρον. Ίσως το παιδί να είχε δείξει ότι του αρέσει να ακούει μουσική, να χορεύει ή να δημιουργεί τραγούδια. Αυτός ο σχηματισμός ταυτότητας είναι ζωτικής σημασίας για την υγιή ανάπτυξη και την οικοδόμηση της αυτοεκτίμησης.

Πώς να ενθαρρύνετε την εποικοδομητική πλήξη

Ένα παιδί χρειάζεται σίγουρα δομή, αλλά ίσως ο χρόνος διακοπής μπορεί να ενσωματωθεί σε αυτή τη δομή. Ακολουθούν διάφοροι τρόποι για να ενθαρρύνετε την εποικοδομητική πλήξη:

Προγραμματίστε ελεύθερο χρόνο στη ρουτίνα. Προετοιμάστε ένα παιδί για τις επερχόμενες περιόδους που δεν είναι δομημένες και σκεφτείτε τρόπους να γεμίσει αυτό το διάστημα.

Ενθαρρύνετε περιόδους χωρίς χρόνο οθόνης. Αυτό μπορεί να είναι ένα δύσκολο επίτευγμα στον σημερινό κόσμο, αλλά ένα σημαντικό βήμα για την οικοδόμηση ανοχής στην απογοήτευση.

Προωθήστε έναν χώρο για να χτίσετε και να δημιουργήσετε. Ενθαρρύνετε το παιχνίδι με «βασικά» παιχνίδια όπως τουβλάκια, μπογιές και κούκλες.

Υπάρχει χρόνος και χώρος για διαπραγμάτευση. Για παράδειγμα, όταν ταξιδεύετε με παιδιά, ενθαρρύνετε τη χαλάρωση του εαυτού σας ενώ περιμένετε να επιβιβαστείτε σε μια πτήση με την ανταμοιβή του χρόνου οθόνης κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Ενθαρρύνετε το παιχνίδι στη φύση. Πολυάριθμες μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά επεξεργάζονται ένα υψηλότερο επίπεδο δημιουργικής σκέψης όταν ενθαρρύνονται να παίξουν στη φύση και σε εξωτερικούς χώρους.

Κάντε «καθοδηγητικές ερωτήσεις» για να πυροδοτήσετε τη δημιουργικότητα. Για παράδειγμα, όταν προετοιμάζεστε για περιόδους διαλείμματος, «Η επόμενη ώρα θα είναι χρόνος διαλείμματος. Θα χρησιμοποιήσω αυτόν τον χρόνο για να διαβάσω. Τι πιστεύεις ότι θα κάνεις κατά τη διάρκεια του δικού σου διαλείμματος;» Αυτός ο τύπος ερωτήσεων επιτρέπει στο παιδί να επικεντρωθεί στη δημιουργία μιας δραστηριότητας για διακοπές αντί να εστιάσει στο γεγονός ότι συμβαίνει.

Στον υψηλής τεχνολογίας, τονωτικό κόσμο μας, αφήστε χώρο στο παιδί να βαρεθεί. Όλα έχουν όρια, ακόμα και τα «καλά πράγματα», όπως η δομή. Η αγκαλιά των θλιβερών στιγμών της πλήξης θα βοηθήσει τα μικρά μας να γίνουν ενήλικες που μπορούν να εμπλακούν σε συζητήσεις, να αντέξουν στρεσογόνες καταστάσεις και να εξελιχθούν σε άτομα που έχουν σταθερή αίσθηση ταυτότητας.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top