Θα γίνω μπαμπάς! Και τώρα τι κάνω; - Childit
Now Reading
Θα γίνω μπαμπάς! Και τώρα τι κάνω;

Θα γίνω μπαμπάς! Και τώρα τι κάνω;

Οι προκλήσεις της πατρότητας και πώς να είστε προετοιμασμένος

Όταν ένας άντρας μαθαίνει ότι θα γίνει πατέρας αλλάζει η ζωή του. Συχνά όμως μαζί με τη χαρά έρχεται και το άγχος για μία νέα πραγματικότητα για την οποία αισθάνεστε ελάχιστα προετοιμασμένος. Αν αναγνωρίσετε όμως τις προκλήσεις και τις αλλαγές που θα αντιμετωπίσετε στο μέλλον, θα καταφέρετε να κάνει τη μετάβαση στην πατρότητα λιγότερο αγχώδη. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσετε να εστιάσετε περισσότερο στο πώς θα απολαύσετε τη ζωή με τη νέα σας οικογένεια.

Χρειάζεται να κάνετε τρία βασικά βήματα: να αναγνωρίστε τι σας προκαλεί άγχος, να φροντίστε να προετοιμαστείτε όσο το δυνατόν καλύτερα όσο ακόμα η σύντροφός σας είναι έγκυος και μετά τον τοκετό να έχετε ενεργό συμμετοχή στη ζωή του μωρού και της οικογένειάς σας.

Εντοπίστε τις αιτίες του άγχους
Είναι φυσικό να θεωρείτε ότι η φροντίδα ενός νεογέννητου δεν είναι εύκολη. Οι λόγοι που ένας νέος μπαμπάς μπορεί να ανησυχεί:
δουλειά: λόγω της εργασίας σας ίσως δεν θα μπορέσετε να περάσετε όσο χρόνο θα θέλατε  με το νέο μέλος της οικογένειάς του όταν έρθει στο σπίτι
νέες ευθύνες: τα νεογέννητα χρειάζονται συνεχή φροντίδα. Παράλληλα, εκτός από το τάισμα, τις αλλαγές της πάνας και τα κλάματα, οι γονείς πρέπει να βρουν χρόνο για να φροντίσουν τις δουλειές του σπιτιού και ένα σωρό άλλες δραστηριότητες. Σίγουρα, η έλευση του μωρού φέρνει τα πάνω κάτω στην πιο χαλαρή καθημερινότητα στην οποία είχαν συνηθίσει μέχρι τώρα οι νέοι γονείς
έλλειψη ύπνου: αν κάτι είναι σίγουρο ότι θα πρέπει να ξεχάσετε ως νέοι γονείς (ναι, ακόμα και οι μπαμπάδες) είναι ο αδιατάρακτος βραδινός ύπνος.
οικονομικές δυσκολίες: ειδικά σε εποχές οικονομικής κρίσης, το κόστος του τοκετού, οι πάνες, τα ρούχα και όλα όσα χρειάζεται ένα μωρό τους πρώτους μήνες της ζωής του μπορεί να επιβαρύνουν αρκετά μία οικογένεια και να προκαλέσουν επιπλέον άγχος
λιγότερος χρόνος με τη σύντροφό σας: είναι φυσιολογικό στην αρχή ο μπαμπάς να αισθάνεται απομονωμένος, αφού πρέπει να συνηθίσει στη νέα πραγματικότητα που είναι να μοιράζεται τη σύντροφό του με άλλον έναν άνθρωπο.
σεξουαλική δραστηριότητα: η εξάντληση, το άγχος και ο χρόνος που χρειάζεται το σώμα της γυναίκας για να επανέλθει μετά τη γέννα επηρεάζουν τη σεξουαλική ζωή του ζευγαριού
κατάθλιψη: έρευνες έχουν δείξει ότι εκτός από τις μαμάδες, και οι μπαμπάδες μπορεί να πάσχουν από επιλόχειο κατάθλιψη μετά τη γέννηση του παιδιού τους.

Αναλάβετε δράση πριν γεννηθεί το μωρό
Προετοιμάστε τον εαυτό σας να αντιμετωπίσει το ταξίδι της πατρότητας με όσο το δυνατόν λιγότερο άγχος, όσο ακόμα η σύντροφός σας είναι έγκυος. Τι μπορείτε να κάνετε:

Να συμμετέχετε ενεργά: στη διάρκεια των 9 μηνών της εγκυμοσύνης, οι άντρες δεν έχουν τα σωματικά σημάδια που έχουν οι γυναίκες και τους υπενθυμίζουν διαρκώς ότι σε λίγο καιρό θα γίνουν γονείς. Πάρτε μέρος στην εμπειρία της εγκυμοσύνης πηγαίνοντας με τη σύντροφό σας στο γιατρό, κάνοντας μαζί ασκήσεις αναπνοών, βάζοντας το χέρι στην κοιλιά της για να νιώσετε την κίνηση του εμβρύου και μιλώντας με άλλους ανθρώπους για το νέο ρόλο που θα αναλάβετε σύντομα.

Εκπαιδευτείτε μαζί: παρακολουθήστε μαζί με τη σύντροφό σας μαθήματα προγεννητικής αγωγής. Θα βοηθήσουν και τους δυο σας να γνωρίζετε τι να περιμένετε στη διάρκεια του τοκετού αλλά και τι πρέπει να κάνετε για να φροντίσετε ένα νεογέννητο.

Αποκτήστε το δικό σας δίκτυο υποστήριξης: μία έγκυος γυναίκα μπορεί να στραφεί για βοήθεια, συμβουλές και υποστήριξη στη μητέρα της, σε συγγενείς, φίλους, γιατρούς. Μία ανάλογη υποστηρικτική ομάδα θα πρέπει να έχει και ο μέλλων μπαμπάς. Αναζητήστε φίλους και συγγενείς που μπορούν να σας μιλήσουν για τη δική τους εμπειρία με την πατρότητα, να σας προετοιμάσουν και να σας ενθαρρύνουν αλλά και να ακούσουν τους δικούς σας προβληματισμούς και τις ανησυχίες.

Μιλήστε με τη σύντροφό σας: ποιος είναι ο πιο κατάλληλος για να μοιραστείτε τις ανησυχίες, τα άγχη αλλά και τα όνειρά σας για τη νέα ζωή που θα φέρετε στον κόσμο από τη σύντροφό σας; Συζητήστε μαζί της για όλα, ακόμα και για το ενδεχόμενο να επηρεαστεί αρνητικά η σχέση σας όταν το μωρό γεννηθεί και βρείτε λύσεις για να είστε προετοιμασμένοι όσο το δυνατόν καλύτερα.

Αναλογιστείτε τι πατέρας θέλετε να γίνετε: σκεφτείτε το παράδειγμα του δικού σας πατέρα και ποια στοιχεία της σχέσης σας και της συμπεριφοράς του θα θέλατε να κρατήσετε και τι μπορείτε να κάνετε εσείς διαφορετικά.

Να είστε παρών και μετά τη γέννηση του μωρού
Βρείτε τρόπους να συνδεθείτε με το νέο μέλος της οικογένειάς σας και να στηρίξετε τη σύντροφό σας, μετά τον τοκετό.

See Also

Βοηθήστε στη φροντίδα του μωρού: σίγουρα δεν μπορείτε να θηλάσετε, μπορείτε όμως να αναλάβετε να βάλετε το μωρό για ύπνο μετά το τάισμα και να βοηθήσετε με τις αλλαγές της πάνας.

Παίξτε με το μωρό: αφιερώστε χρόνο για να κρατήσετε το μωρό απασχολημένο τις, λίγες στην αρχή, ώρες που είναι ξύπνιο. Παίξτε, τραγουδήστε, διαβάστε του ιστορίες για να ενισχύσετε το δέσιμο πατέρα-παιδιού. Το χαμόγελό του θα είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή σας.

Φροντίστε τη σχέση σας: η σωματική σχέση που έχετε με τη σύντροφό σας δεν περιορίζεται μόνο στο σεξ. Όσο προσαρμόζεστε στα νέα δεδομένα και εκείνη ανακάμπτει μετά την εξάντληση του τοκετού, μην παραλείπετε να της χαρίζετε φιλιά, αγκαλιές και όποια άλλη σωματική επαφή θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε το δέσιμό σας. Μην ξεχνάτε να συζητάτε μαζί της για τα όσα αλλάζουν στην καθημερινότητά σας για να μπορείτε να στηρίζετε ο ένας τον άλλο.

Ζητήστε βοήθεια: αν δυσκολεύεστε να προσαρμοστείτε με τις αλλαγές στη σχέση και τη ζωή σας ή θεωρείτε ότι μπορεί να εμφανίζετε σημάδια κατάθλιψης, συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό.

*με πληροφορίες από Mayo Clinic

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top