Πώς να αποφύγετε τον σκόπελο των κατηγοριών όταν αντιμετωπίζετε ζητήματα υπογονιμότητας
Η υπογονιμότητα προκαλεί ένταση στη σχέση καθώς τα ζευγάρια αντιμετωπίζουν στρεσογόνους παράγοντες.
Όταν τα ζευγάρια δυσκολεύονται να αποκτήσουν παιδί, τα προκαλεί να σκεφτούν γιατί θέλουν οικογένεια και τι σημαίνει πραγματικά η σχέση τους για αυτά. Τα περισσότερα ζευγάρια αισθάνονται ότι τα θεμέλια της σχέσης τους κλονίζονται καθώς βρίσκουν τρόπους να αντιμετωπίσουν το άγχος, την αδυναμία και τα αισθήματα ενοχής, απογοήτευσης και —σε πολλές περιπτώσεις— αμηχανίας.
Σε ορισμένες σχέσεις, το παιχνίδι ευθυνών μπορεί να ξεκινήσει με τους συντρόφους να κατηγορούν τον εαυτό τους ή ο ένας τον άλλον για υπογονιμότητα ή ιατρικές διαγνώσεις. Ένας σύντροφος μπορεί να δείχνει με το δάχτυλο τον εαυτό του ή τον άλλον, εκθέτοντας μια πλευρά θυμού που παρεμβαίνει σε όλα – από την επικοινωνία μέχρι τη σεξουαλική επιθυμία. Μια κοινή ιστορία για αυτήν την κατάσταση είναι ότι ο ένας σύντροφος κατηγορεί τον άλλο επειδή θέλει να περιμένει περισσότερο για να κάνει οικογένεια. Ή, το φταίξιμο μπορεί να πέσει σε ορισμένες συνήθειες, όπως το κάπνισμα, η παράλειψη του γυμναστηρίου ή η κακή διατροφή.
Οι προσδοκίες και η επικοινωνία βάλλονται επίσης. Η υπογονιμότητα συχνά παρασύρει ανεπιθύμητους επισκέπτες, όπως αισθήματα κατάθλιψης, άγχους και μια αίσθηση αποτυχίας που μπορεί να κλονίσει περαιτέρω τη σχέση. Μπορεί να είναι δύσκολο να συνδεθείτε με έναν σύντροφο που είναι συχνά αποτραβηγμένος, καταθλιπτικός, κουρασμένος και φαίνεται να μην ενδιαφέρεται για τα πράγματα που απολαμβάνατε και οι δύο να κάνετε μαζί. Στην πραγματικότητα, πολλοί σύντροφοι θα παραπονεθούν ότι δεν αναγνωρίζουν πλέον το άτομο που ερωτεύτηκαν και μάλιστα μπορεί να φοβούνται ότι δεν θα το πάρουν ποτέ πίσω.
Αλλά υπάρχουν καλά νέα: Όταν τα ζευγάρια βρίσκονται κολλημένα σε αυτόν τον βρόχο κατηγοριών, η συμβουλευτική μπορεί να τα βοηθήσει. Μπορεί να τα βοηθήσει να βελτιώσουν την επικοινωνία, να σεβαστούν τα διαφορετικά στυλ αντιμετώπισης του άλλου και τελικά να επιστρέψουν στην ίδια σελίδα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι είναι σπάνιο για ζευγάρια να χωρίσουν απομακρυνθούν οριστικά ή να χωρίσουν ως αποτέλεσμα της υπογονιμότητας. Αν και οι δυσκολίες γύρω από τις προσπάθειες να αποκτήσουν ένα παιδί μπορεί να είναι εξαιρετικά αγχωτικές για τα περισσότερα ζευγάρια, πολλά τελικά βγαίνουν από την άλλη πλευρά νιώθοντας πιο κοντά από ποτέ, εξοπλισμένα με καλύτερες δεξιότητες αντιμετώπισης και ισχυρότερο δεσμό.
Θέλετε να πατήσετε το κουμπί επαναφοράς; Ακολουθούν μερικές απλές συμβουλές για να σας επαναφέρουν στον σωστό δρόμο:
1. Αναγνωρίστε και σεβαστείτε τις διαφορετικές προοπτικές. Θυμηθείτε, η εμπειρία του συντρόφου σας είναι εξίσου αληθινή με τη δική σας, ακόμα κι αν οι φόβοι και οι ανησυχίες του δεν ταιριάζουν απόλυτα με τους δικούς σας. Και οι δύο χειρίζεστε το άγχος της υπογονιμότητας με τους δικούς σας τρόπους, και αυτό είναι εντάξει. Δεν υπάρχει σωστό ή λάθος εδώ – είστε μόνο δύο άνθρωποι που κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να φτιάξουν την οικογένεια που ονειρεύεστε και οι δύο.
2. Ζητήστε από τον σύντροφό σας αυτό που χρειάζεστε. Ο σύντροφός σας δεν μπορεί να διαβάσει το μυαλό σας. Να είστε ξεκάθαροι σχετικά με το πώς νιώθετε και τι πρέπει να αντιμετωπίσετε, ώστε ο σύντροφός σας να καταλάβει και να μην το πάρει προσωπικά. Βεβαιωθείτε ότι ο σύντροφός σας καταλαβαίνει ότι δεν είναι υπεύθυνος για την ευθυμία σας – είναι εκεί για να σας ακούσει, να σας προσφέρει μια αγκαλιά ή να προσφέρει ένα χάδι όταν χρειάζεται. Σκεφτείτε τι χρειάζεστε και μη φοβάστε να το ζητήσετε.
3. Αποκτήστε ξανά τα καλά συναισθήματα. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να θυμηθείτε όλους τους διαφορετικούς λόγους που ερωτευτήκατε τον σύντροφό σας στην αρχή. Η υπογονιμότητα δεν έχει αλλάξει αυτό που αγαπάς σε αυτά. Εστιάστε σε αυτό που εξακολουθεί να λάμπει στη σχέση σας. Θυμίστε ο ένας στον άλλον τη σπίθα που έχετε και οι δύο.
4. Αντικαταστήστε το φταίξιμο με ενσυναίσθηση. Το φταίξιμο είναι ένας αδιέξοδος δρόμος. Αντί να κατηγορείτε τον σύντροφό σας, συνειδητοποιήστε ότι αυτή η κατάσταση είναι δύσκολη και για τους δυο σας. Κανένας από εσάς δεν μπορεί να είναι υπεύθυνος για κακή τύχη ή ένα γενετικό ή ιατρικό πρόβλημα που είναι πέρα από τον έλεγχο κανενός. Ο σύντροφός σας πιθανότατα δεν έκανε κάτι σκόπιμα για να προκαλέσει υπογονιμότητα. Αντιμετωπίστε τον σύντροφό σας ακριβώς όπως θα θέλατε να σας φέρονταν αν ήσασταν εσείς η αιτία. Τελικά είστε στην ίδια ομάδα και σε αυτό μαζί. Κάνετε μια κοινή θυσία για την οικοδόμηση μιας οικογένειας.
5. Μάθετε να πολεμάτε δίκαια. Η σύγκρουση συμβαίνει, ειδικά κατά τη διάρκεια μιας κρίσης ζωής όπως μια κρίση υπογονιμότητας. Όλα τα ζευγάρια μαλώνουν, αλλά όσοι έχουν διαρκείς σχέσεις μαθαίνουν να τσακώνονται δίκαια και αποτελεσματικά. Εάν μάθετε τις δεξιότητες για να επιλύετε λογομαχίες τώρα, εσείς και η σχέση σας θα είστε σε καλύτερη κατάσταση για να αντιμετωπίσετε τις μελλοντικές προκλήσεις της ζωής.
6. Επεκτείνετε το Δίκτυο Υποστήριξής σας. Συνειδητοποιήστε ότι ο σύντροφός σας δεν μπορεί να καλύψει όλες τις συναισθηματικές σας ανάγκες. Αναζητήστε την υποστήριξη που χρειάζεστε με άλλους που περνούν από παρόμοια εμπόδια και αντιμετωπίζουν παρόμοια συναισθήματα. Αυτό θα σας επιτρέψει να βασιστείτε λιγότερο στον σύντροφό σας και θα επιβαρύνετε λιγότερο τη σχέση.
Μπορείτε να συμμετάσχετε σε ομάδες υποστήριξης για να μοιραστείτε τα συναισθήματά σας με άτομα που καταλαβαίνουν ή να αναζητήσετε συμβουλές σε άτομα ή ζευγάρια για να κάνετε τη φωνή σας να ακουστεί. Εξετάστε το ενδεχόμενο να αναζητήσετε επαγγελματίες ψυχικής υγείας που ειδικεύονται στην αναπαραγωγική ιατρική. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να εφοδιαστείτε με τους πόρους που χρειάζεστε για να διαχειριστείτε τα σκληρά συναισθήματα που συνοδεύουν την υπογονιμότητα.