Now Reading
Γιατί η μεσημεριανή σιέστα είναι σημαντική για τα νήπια

Γιατί η μεσημεριανή σιέστα είναι σημαντική για τα νήπια

Και πώς παίζει σημαντικό ρόλο στις γνωστικές τους δεξιότητες

Όλοι ξέρουν τη σημασία του ύπνου στα μωρά και στα μικρά παιδιά. Όταν όμως αλλάξει η ρουτίνα και μπει ο παιδικός σταθμός ή άλλες δραστηριότητες στο πρόγραμμα, έχει παρατηρηθεί ότι στην ηλικία των τριών περίπου ο μεσημεριανός υπνάκος αρχίζει να κόβεται. Μια νέα μελέτη δείχνει ότι δεν θα πρέπει να υποτιμήσετε τον εν λόγω υπνάκο. Και τα οφέλη του για τα παιδιά ξεπερνούν κατά πολύ το να προσφέρουν μερικές στιγμές ησυχίας στους γονείς.

Ο μεσημεριανός ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για την συναισθηματική ανάπτυξη

Η μελέτη ανακάλυψε ότι ο μεσημεριανός ύπνος προσφέρει διαφορετικό είδος ανάπαυλας από τον ύπνο κατά τη διάρκεια της νύχτας και επιδρά στην καλύτερη κοινωνική συναισθηματική μάθηση.

Η μελέτη επικεντρώθηκε σε ένα τελικό δείγμα 49 παιδιών. Πριν από τον υπνάκο τους, τα παιδιά είχαν διαβάσει ιστορίες με εικόνες χαρακτήρων, μερικοί πραγματικά ωραίοι, μερικοί όμως ήταν κακοί. Στη συνέχεια, κοιμόντουσαν (με ηλεκτρόδια προσαρτημένα στο κεφάλι τους), και μετρήθηκε ο τύπος της εγκεφαλικής δραστηριότητας που υπήρχε κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η δραστηριότητα εγκεφάλου μετρήθηκε επίσης κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου. Τα παιδιά ερωτήθηκαν το επόμενο πρωί για την ιστορία από την προηγούμενη μέρα.

Αυτό που θα εξέτασαν στη μελέτη ήταν η ικανότητά τους να θυμούνται τους ανθρώπους ως προς τη εμπειρία του αν ήταν θετικοί ή αρνητικοί. Και τότε θα κάναμε το ίδιο πράγμα το επόμενο πρωί μετά τον ύπνο όλη μέρα. Και αυτό που βρήκαν ήταν μετά από τον υπνάκο που πραγματικά δεν βλέπαμε πολλά οφέλη. Αλλά το επόμενο πρωί, εάν είχαν κοιμηθεί και το μεσημέρι, θυμόντουσαν σημαντικά περισσότερα από ό,τι μόνο τα πρόσωπα.

Αυτό το 24ωρο δείγμα εγκεφαλικής δραστηριότητας στον ύπνο έδειξε κάτι συναρπαστικό: ο μεσημεριανός ύπνος και ο νυχτερινός ύπνος ήταν τελείως διαφορετικοί. Ο μικρής διάρκειας μεσημεριανός ύπνος ήταν ελεύθερος από ύπνο με REM, ενώ ο νυχτερινός ύπνος διαθέτει διάφορες καταστάσεις ύπνου.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι αυτό που ήταν πραγματικά σημαντικό ήταν ότι ο μεσημεριανός ύπνος οδήγησε σε μεταβολές στη δραστηριότητα του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια της νύχτας, έτσι ήταν ο συνδυασμός του μεσημεριανού με τον βραδινό ύπνο μαζί τα οδήγησε να έχουν μεγαλύτερο συνολικό όφελος.

Τα αποτελέσματα από την άποψη της μνήμης ήταν σημαντικά: Μια αύξηση κατά 10% στη μνήμη τους για αυτές τις εικόνες ήταν πολύ σημαντική αν είχαν κοιμηθεί την προηγούμενη μέρα το μεσημέρι

Μερικοί τρόποι για να διατηρήσετε τη ζωή σας στο παιδί σας

Δείτε Επίσης

Προφανώς, δεν μπορείτε να αναγκάσετε το παιδί σας να κοιμηθεί, αλλά υπάρχουν πολλοί τρόποι για να τα ενθαρρύνετε.

Τα παιδιά ηλικίας προσχολικής ηλικίας αρχίζουν να αποφεύγουν τους κανόνες, απαιτώντας αυτονομία. Ωστόσο, είναι δυνατόν να κρατήσετε τον υπνάκο ως μέρος του χρονοδιαγράμματος του παιδιού. Ίσως ονομάζεται ήσυχος χρόνος στο δωμάτιό τους, ή χρόνο ανάπαυσης μετά το γεύμα.

Σύμφωνα με τη μελέτη, όταν ένα παιδί αρχίσει να παραλείπει έναν υπνάκο όταν δεν είναι πραγματικά έτοιμο, θα υπάρξουν συνέπειες. Η παράλειψη ενός υπνάκου, όπως αποδεικνύεται, δεν τους κάνει πιο κουρασμένα κατά την ώρα του ύπνου, συχνά κάνει ακριβώς το αντίθετο.

Πολλά νηπιαγωγεία ενσωματώνουν τον υπνάκο στο καθημερινό τους πρόγραμμα, το οποίο είναι εξαιρετικό για το παιδί σας. Καθώς μεγαλώνουν, η διάρκεια των μεσημεριανών ύπνων τους θα μειωθεί φυσικά, μέχρι να τα εγκαταλείψουν τελείως.

Για να διευκολύνετε τον μεσημεριανό ύπνο:

  • Βοηθάει η ήρεμη ανάγνωση ενός βιβλίου μαζί 30 λεπτά πριν από την ώρα ύπνου
  • Λιγότερος φωτισμός στο δωμάτιο.
  • Λευκός θόρυβος ή χαλαρωτική μουσική με ήχους φύσης.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top