Now Reading
Μελέτη δείχνει λιγότερους θανάτους από καρκίνο του μαστού συνολικά – αλλά τα κρούσματα αυξάνονται σε νεότερες γυναίκες

Μελέτη δείχνει λιγότερους θανάτους από καρκίνο του μαστού συνολικά – αλλά τα κρούσματα αυξάνονται σε νεότερες γυναίκες

Η μείωση των θανάτων μπορεί να συνδεθεί με την πρόοδο στις θεραπείες και τα μέτρα έγκαιρου προσυμπτωματικού ελέγχου.

Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού και νέα δεδομένα από την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία αποδεικνύουν ότι το να φοράτε ροζ δεν αρκεί για να προστατευτείτε από την ασθένεια. Αποδεικνύεται ότι, ενώ οι θάνατοι από καρκίνο του μαστού μειώνονται συνολικά, τα κρούσματα αυξάνονται σταθερά, συμπεριλαμβανομένων των νεότερων γυναικών – αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε ξεφύγει ακόμα από το σκοτεινό αυτό τούνελ.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο CA: A Cancer Journal for Clinicians, περιελάμβανε μερικά καλά νέα σε σχέση με τους θανάτους από καρκίνο του μαστού στις ΗΠΑ. Φαίνεται ότι το συνολικό ποσοστό έχει μειωθεί περίπου 44% μεταξύ 1989 και 2022, το οποίο αντιστοιχεί σε 518.000 λιγότερους θανάτους λόγω της νόσου κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου. Μετάφραση: Σημαντική νίκη για γυναίκες και άνδρες, που κινδυνεύουν επίσης να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού.

Ωστόσο, οι ερευνητές σημείωσαν μια σταθερή αύξηση 1% στις περιπτώσεις καρκίνου κάθε χρόνο μεταξύ 2012 και 2021, με «ελαφρώς υψηλότερη αύξηση στο ποσοστό διάγνωσης καρκίνου του μαστού για γυναίκες κάτω των 50 ετών έναντι εκείνων που είναι άνω των 50 ετών», όπως ανέφερε σε δήλωσή της η Karen Knudsen, διευθύνουσα σύμβουλος της American Cancer Society και του American Cancer Society Cancer Action Network.

Έρευνες έχουν δείξει μια απότομη αύξηση στα ποσοστά καρκίνου παγκοσμίως σε ασθενείς κάτω των 50 ετών –συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού– αποδεικνύοντας ότι οι νεαρές ηλικίες πρέπει να παραμείνουν σε επαγρύπνηση για τυχόν αλλαγές στην υγεία τους. Όμως, οι έγχρωμοι ασθενείς διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο, με τις μαύρες γυναίκες να πεθάνουν από καρκίνο του μαστού 38% υψηλότερα από τις λευκές, παρόλο που έχουν 5% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τη νόσο αρχικά.

«Αν κοιτάξετε πραγματικά πιο προσεκτικά τα δεδομένα θνησιμότητας, αυτό καθοδηγείται ιδιαίτερα από τις νεαρές γυναίκες», δήλωσε ο Δρ William Dahut, επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος στην Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία. «Αν κοιτάξετε τις μαύρες γυναίκες μεταξύ 20 και 29 ετών, οι πιθανότητές τους να πεθάνουν από καρκίνο του μαστού είναι δύο φορές περισσότερες από τις λευκές ομολόγους τους».

Τα ποσοστά αυξάνονται επίσης μεταξύ των γυναικών της Ασίας Αμερικής και των Νησιών του Ειρηνικού, σε 2,7% ετησίως για τις γυναίκες κάτω των 50 ετών και σε 2,5% ετησίως στις γυναίκες 50 ετών και άνω. Οι ερευνητές εξετάζουν οποιεσδήποτε πιθανές γονιδιακές μεταλλάξεις που μπορεί να ευθύνονται για αυτή τη συγκεκριμένη αύξηση, αλλά είναι περαιτέρω απόδειξη ότι οι φυλετικές ανισότητες και οι ανισότητες στην υγειονομική περίθαλψη των ΗΠΑ συνεχίζουν να εξυπηρετούν περισσότερο τις μη λευκές ή/και περιθωριοποιημένες κοινότητες.

Η συνολική μείωση των θανάτων –μια πραγματικά σημαντική νίκη– μπορεί να αποδοθεί στην πρόοδο στις επιλογές θεραπείας και στα μέτρα έγκαιρου προσυμπτωματικού ελέγχου, τα οποία περιλαμβάνουν πλέον μαστογραφίες ρουτίνας για γυναίκες 40 ετών και κάτω.

Δείτε Επίσης

Οι ογκολόγοι, ωστόσο, είναι κατανοητό ότι ανησυχούν για την αύξηση των περιπτώσεων μεταξύ ασθενών κάτω των 50 ετών. Η Δρ Κάρμεν Κάλφα, ογκολόγος στο Κέντρο Ολοκληρωμένου Καρκίνου Sylvester του συστήματος υγείας του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι και αναπληρωτής διευθυντής του κοινοτικού προγράμματος προσέγγισης του καρκίνου του μαστού του Sylvester, είπε στο CNN ότι η νεότερη ασθενής με καρκίνο του μαστού διαγνώστηκε στα 20 της.

«Ενώ παρατηρούμε την αύξηση της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε νεότερους ασθενείς, οι τάσεις ήταν πραγματικά σημαντικές και συνεπείς σε άλλους τους τύπους καρκίνου, και αυτό μας κάνει να αναρωτιόμαστε, δεν είναι μόνο ένα εύρημα ειδικά για το στήθος», είπε.

Αν και τα νέα μπορεί να είναι τρομακτικά, ειδικά αν έχετε ιστορικό καρκίνου του μαστού στην οικογένειά σας, δεν είστε μόνες. Οι μηνιαίες αυτοεξετάσεις μαστού μπορούν να σας βοηθήσουν να παρακολουθείτε οτιδήποτε είναι νέο ή ασυνήθιστο, και η συζήτηση τυχόν παραγόντων κινδύνου με το γιατρό σας είναι πάντα καλή ιδέα, ανεξάρτητα από την ανησυχία.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top