Now Reading
Η μαγική μυρωδιά της μητρότητας

Η μαγική μυρωδιά της μητρότητας

Άλλος ένας τρόπος που τα μωρά αναγνωρίζουν τη μαμά τους

Τα μωρά αρχίζουν να αναγνωρίζουν τη μυρωδιά της μητέρας τους προτού ακόμα γεννηθούν και η ικανότητα αυτή εξυπηρετεί έναν πολύ σημαντικό σκοπό.

Η αγάπη του μωρού για τη μυρωδιά της μαμάς του ξεκινάει από τη μήτρα. Η αίσθηση της όσφρησης αναπτύσσεται νωρίς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και το πρώτο που μυρίζουν τα μωρά είναι η οσμή του αμνιακού υγρού της μητέρας τους.

Μετά τη γέννηση, τα μωρά χρησιμοποιούν όλες τις αισθήσεις τους για να γνωρίσουν τη μαμά τους και τον κόσμο γύρω τους, συμπεριλαμβανομένης της αίσθησης της όσφρησης. Πριν να γεννηθεί το μωρό, ακούει τη φωνή της μητέρας του, την πρώτη φορά που θα το κρατήσει θα αναγνωρίσει αυτή τη φωνή, μέσα σε λίγες μέρες, το μωρό αναγνωρίζει και τη μυρωδιά της μητέρας του. Μέχρι την τρίτη μέρα, μπορεί να διαφοροποιήσει τη μυρωδιά του μητρικού γάλακτος της μαμάς του από κάποιο άλλο. Μέσα σε μια εβδομάδα το μωρό θα αναγνωρίζει τη μητέρα του και θα αναπτύξει συναισθήματα προσκόλλησης που σχετίζονται με το πρόσωπό της.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι τα νεογέννητα αναγνωρίζουν και προτιμούν τη μυρωδιά της οσμής του μητρικού γάλακτος της μητέρας τους, ακόμη και μέσα στις πρώτες μέρες μετά τη γέννηση. Ως ένας από τους πρώτους ανθρώπους που τα ταΐζει, δεν είναι περίεργο ότι η μυρωδιά της μητέρας φαίνεται να κάνει το μωρό να νιώθει ασφαλές. Μια μελέτη του 2015 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Breastfeeding Medicine διαπίστωσε ότι ακόμη και μόνο η μυρωδιά του μητρικού γάλακτος της μητέρας είχε μια ηρεμιστική επίδραση στα πρόωρα μωρά.

Είναι ενδιαφέρον ότι υπάρχουν πειραματικά δεδομένα που δείχνουν ότι ο πόνος των μωρών μπορεί να μειωθεί κατά τη διάρκεια διαδικασιών όπως η λήψη δείγματος αίματος από τη φτέρνα, αν μυρίζουν το αμνιακό υγρό ή τη ρόμπα της μητέρας τους κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Δείτε Επίσης

Το μωρό όχι μόνο θα μάθει να αναγνωρίζει τη μυρωδιά της μητέρας τους ανεξάρτητα από το πώς το ταΐζει η μαμά του. Το μωρό θα αναγνωρίσει το άρωμά της μέσα σε λίγες μέρες από τη γέννησή του. Θα χωθεί στο κενό ανάμεσα στο πηγούνι και το στήθος σας για να νιώθει κοντά στη μητέρα του. Τα μωρά γνωρίζουν τη μυρωδιά της μητέρας τους μόνο από τη μυρωδιά του δέρματός της. Αν επιλέξετε να μη θηλάζετε, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε, το μωρό σας θα αγαπά ακόμα τη μυρωδιά σας.

Αυτή η ικανότητα να σας αναγνωρίζουν – μέσα από το άρωμά σας – μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην κοινωνική τους ανάπτυξη. Καθώς το μωρό σας μαθαίνει ποια είστε, θα αρχίσει να αναπτύσσει συναισθήματα προσκόλλησης, που θα παρέχουν ασφάλεια στις σχέσεις του καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του… Κάθε φορά που το παιδί σας κλαίει από πείνα, φαίνεται να το ταΐζετε, τον διευκολύνετε μέχρι να αισθανθεί καλύτερα. Αυτή η αίσθηση της ασφάλειας θέτει τις βάσεις εμπιστοσύνης με τους άλλους και την ανάπτυξη μιας εσωτερικής ικανότητας να ηρεμεί από μόνο του.

(Αφορμή για το άρθρο στάθηκε μια δημοσίευση στο romper)

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top