Now Reading
Η λήψη βιταμίνης D κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εκζέματος του μωρού σας

Η λήψη βιταμίνης D κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εκζέματος του μωρού σας

Η λήψη λήψη βιταμίνης D κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει οφέλη και για το μωρό

Μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή διαπίστωσε ότι τα μωρά που γεννήθηκαν από μητέρες που έπαιρναν βιταμίνη D καθημερινά από το δεύτερο τρίμηνο μέχρι τον τοκετό είχαν χαμηλότερο κίνδυνο για έκζεμα στους 12 μήνες.

Παίρνετε ήδη μια προγεννητική βιταμίνη; Ελέγξτε εάν περιέχει βιταμίνη D, επειδή η λήψη βιταμίνης D κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο εκζέματος του μωρού σας κατά τον πρώτο χρόνο του, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη.

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από περισσότερες από 700 εγκύους. Από αυτές, οι 352 έλαβαν 1.000 διεθνείς μονάδες (IU) βιταμίνης D από τις 14 εβδομάδες έως τη γέννηση και οι 351 έλαβαν εικονικό φάρμακο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα μωρά που γεννιούνταν από μητέρες που έπαιρναν βιταμίνη D καθημερινά από τις 14 εβδομάδες μέχρι τον τοκετό είχαν μικρότερο κίνδυνο για ατοπικό έκζεμα. Το αποτέλεσμα φάνηκε ιδιαίτερα σε μωρά που αργότερα θήλασαν για περισσότερο από ένα μήνα (αλλά όχι σε εκείνα που θήλασαν για λιγότερο από ένα μήνα).

Το ατοπικό έκζεμα (ή ατοπική δερματίτιδα) είναι χρόνιο. Περίπου το 13% των παιδιών στην Αμερική έχουν την πάθηση, αναφέρει η Αμερικάνικη Ένωση Εκζέματος. Τα συμπτώματα του εκζέματος μπορεί να περιλαμβάνουν ερυθρότητα και εξάνθημα, κνησμό, ξηρό και φολιδωτό δέρμα ή ανοιχτές πληγές με κρούστα. Περίπου το 50% των παιδιών με μέτρια έως σοβαρά περιστατικά αναπτύσσουν αργότερα αλλεργικό άσθμα. Το έκζεμα έχει συνδεθεί με τροφικές αλλεργίες.

Αξιολόγηση των επιδράσεων της βιταμίνης D και του εκζέματος

Η μελέτη ήταν η πρώτη τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή (που θεωρείται το χρυσό πρότυπο των κλινικών δοκιμών) που έδειξε στοιχεία ότι οι μητέρες μπορεί να είναι σε θέση να μειώσουν τον κίνδυνο ατοπικού εκζέματος στα βρέφη παίρνοντας βιταμίνη D κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

«Στόχος μας ήταν να δούμε εάν η λήψη 1.000 IU βιταμίνης D (χοληκαλσιφερόλη) ως συμπλήρωμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα μείωνε τον κίνδυνο ατοπικού εκζέματος στα μωρά. Θέλαμε επίσης να διαπιστώσουμε εάν ο θηλασμός είχε κάποια επίδραση σε αυτό», δήλωσε η Sarah El-Heis, πρώτος συγγραφέας της εργασίας.

«Τα αποτελέσματά μας έδειξαν ότι τα μωρά των μητέρων που έλαβαν συμπληρώματα είχαν μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ατοπικό έκζεμα στους 12 μήνες, γεγονός που υποστηρίζει τις συστάσεις για τα συμπληρώματα βιταμίνης D να είναι ρουτίνα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης», σημειώνει.

Στην ηλικία του 1 έτους, το 7,2% των παιδιών είχαν έκζεμα των μητέρων που έλαβαν το συμπλήρωμα – αλλά ήταν 12% σε εκείνες που δεν το έλαβαν.

Η El-Heis λέει ότι δεν βρήκαν αποτέλεσμα στους 24 και 48 μήνες. Αυτό υποδηλώνει ότι «άλλες μεταγεννητικές επιρροές μπορεί να γίνουν πιο σημαντικές πέρα ​​από τη βρεφική ηλικία ή ότι τα ίδια τα μωρά μπορεί επίσης να χρειαστούν συμπλήρωμα κατά τη μεταγεννητική περίοδο για παρατεταμένο αποτέλεσμα», είπε σε δήλωσή της.

«Είναι ενδιαφέρον ότι το προληπτικό αποτέλεσμα φάνηκε ιδιαίτερα σε μωρά που αργότερα θήλασαν για περισσότερο από ένα μήνα», λέει ο Keith Godfrey, άλλος ερευνητής της ομάδας. «Αυτό υποδηλώνει ότι το συμπλήρωμα εγκυμοσύνης μπορεί να δράσει αυξάνοντας τις ποσότητες βιταμίνης D στο μητρικό γάλα. Η έρευνα παρέχει ακόμη περισσότερα στοιχεία για τα οφέλη των μέτρων για την υποστήριξη των μητέρων στο θηλασμό των βρεφών τους».

«Υπάρχει πλέον μια παγκόσμια συναίνεση βασισμένη σε στοιχεία ότι τα συμπληρώματα που περιέχουν πολλαπλές βιταμίνες και μέταλλα έχουν μεγαλύτερα οφέλη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης από τα συνηθισμένα συμπληρώματα σιδήρου και φολικού οξέος που συνιστώνται από πολλούς επαγγελματίες», προσθέτει ο Godfrey. Έτσι, εάν είστε έγκυος, ειδικά, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε αρκετή βιταμίνη D.

Δείτε Επίσης

Πόση βιταμίνη D χρειάζεστε στην εγκυμοσύνη;

Εάν αρχίσετε να παίρνετε βιταμίνη D αρκετά νωρίς στην εγκυμοσύνη, ιδανικά πριν από τη σύλληψη, τότε η τυπική σύσταση των 400 IU «ίσως να είναι επαρκής», λέει ο Godfrey. «Χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία για αυτό». Επομένως, οι έγκυοι θα πρέπει σίγουρα να φροντίζουν ώστε οι προγεννητικές βιταμίνες τους να περιέχουν βιταμίνη D, προσθέτει.

Εάν ο γιατρός σας λέει ότι δεν έχετε αρκετή βιταμίνη D, οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι 1.000 έως 2.000 IU την ημέρα είναι ασφαλής, ανέφερε το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτικής και Γυναικολογίας το 2011. Λένε ότι όλες οι γυναίκες, χρειάζονται 600 IU βιταμίνη D την ημέρα.

Οι κανονικές προγεννητικές βιταμίνες περιέχουν συνήθως 400 IU βιταμίνης D. Στην πραγματικότητα, συνιστώνται 600 IU στην εγκυμοσύνη.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο «British Journal of Dermatology».

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top