Η κοινωνική λειτουργός Mariel Benjamin προτείνει 5 τρόπους για να βοηθήσετε τα παιδιά να δέχονται την εποικοδομητική κριτική ώστε να μαθαίνουν από αυτήν - Childit
Now Reading
Η κοινωνική λειτουργός Mariel Benjamin προτείνει 5 τρόπους για να βοηθήσετε τα παιδιά να δέχονται την εποικοδομητική κριτική ώστε να μαθαίνουν από αυτήν

Η κοινωνική λειτουργός Mariel Benjamin προτείνει 5 τρόπους για να βοηθήσετε τα παιδιά να δέχονται την εποικοδομητική κριτική ώστε να μαθαίνουν από αυτήν

Η εποικοδομητική κριτική είναι μερικές φορές σκληρή για όλους –ειδικά για τα παιδιά– αλλά μας κάνει καλύτερους

Η εποικοδομητική κριτική είναι μερικές φορές σκληρή για όλους –ειδικά για τα παιδιά– αλλά μας κάνει καλύτερους

Πώς νιώθετε όταν κάποιος σας κάνει κάποια σχόλια; Είστε ανοιχτοί και δεκτικοί; Αμυντικοί ή προσβεβλημένοι; Σε κανέναν δεν αρέσει να λαμβάνει σχόλια – ακόμη και οι ηγέτες των επιχειρήσεων αναθεωρούν το πώς συζητούν με τους υπαλλήλους τους. Αλλά όταν πρόκειται για εποικοδομητική κριτική, ιδιαίτερα για τα παιδιά, είναι μια βασική δεξιότητα που μπορεί να διαμορφώσει τη συμπεριφορά και την ανάπτυξή τους.

Αν και δεν μπορούμε να αποδώσουμε τα πάντα στους γονείς μας, ένα πράγμα που γνωρίζουμε με βεβαιότητα είναι ότι το να μάθουμε να αποδεχόμαστε και να χρησιμοποιούμε την εποικοδομητική κριτική είναι μια δεξιότητα που πρέπει να καλλιεργήσουμε όλοι από νεαρή ηλικία. Οι γονείς παίζουν καθοριστικό ρόλο στην υποστήριξη των παιδιών τους σε αυτό το ταξίδι, βοηθώντας τα όχι μόνο να ακούν αλλά και να μαθαίνουν από τα σχόλια που λαμβάνουν.

Η Mariel Benjamin, ως εμπειρογνώμονας στο Cooper, όπου υποστηρίζουνε τους γονείς στη χρήση της επιστήμης της πρώιμης παιδικής ανάπτυξης για την επίλυση πρακτικών ανησυχιών στην καθημερινή τους ζωή, μοιράζεται με τους γονείς πώς να βοηθήσουν τα παιδιά να χειριστούν την εποικοδομητική κριτική και πώς να αναλάβουν δράση μετά τη λήψη της, βάζοντάς τα σε έναν δρόμο για προσωπική ανάπτυξη και ανθεκτικότητα.

5 τρόποι για να βοηθήσετε τα παιδιά να αποδεχτούν τα σχόλια

Κάντε το θετικό

Το πώς λαμβάνουν τα παιδιά ανατροφοδότηση έχει να κάνει πολύ με τον τρόπο που δίνεται. Το μυαλό φυσικά ανταποκρίνεται καλύτερα σε ένα θετικό πλαίσιο και είναι γενικά πιο ανοιχτό σε σχόλια όταν τα αντιλαμβάνεται ως χρήσιμα.

Όταν ασκείτε εποικοδομητική κριτική στα παιδιά σας, προσπαθήστε να αναγνωρίσετε τα δυνατά τους σημεία ενώ τα βοηθάτε να διευρύνουν τις δεξιότητές τους. Υπάρχει μεγάλη διαφορά στο να σου λένε ότι «πρέπει να δουλέψεις πάνω σε κάτι» σε σχέση με το να ακούς «Έχω μερικές ιδέες που θα σε βοηθήσουν να γίνεις ακόμα πιο δυνατός». Ή, «Εκτιμώ το πόση φαντασία χρησιμοποιείς όταν επιλέγεις τα ρούχα σου το πρωί. Μπορούμε να βρούμε έναν τρόπο να πάρουμε αυτές τις αποφάσεις πιο γρήγορα;».

Μοντέλο μη αμυντικότητας

Τα παιδιά είναι στην ευχάριστη θέση να προσφέρουν άφθονη κριτική στους γονείς τους. Γενικά – ακόμα και όταν τα παιδιά μας έχουν δίκιο (Γιατί μαλώνουμε με τη γιαγιά για τα ίδια παλιά θέματα; Γιατί δεν ζητάμε οδηγίες όταν χαθούμε;), απαντάμε σε αυτό λέγοντάς τους πόσο πληγώνει τα συναισθήματά μας, διπλασιάζοντας τις αποφάσεις μας ή προσφέροντας μια τιμωρία. Αντίθετα, μπορούμε να προσπαθήσουμε να διαμορφώσουμε το μοντέλο του να είμαστε ανοιχτοί στα σχόλια των παιδιών μας όταν το κάνουν – ακόμα κι αν το κάνουν αγενώς.

Ίσως είναι κάτι σαν, «Σκέφτηκα αυτό που είπες, νομίζω ότι μπορεί να έχεις κάποιο νόημα», Ή, «Ευχαριστώ για τα σχόλια, θα το σκεφτώ». Με τη διαμόρφωση του τρόπου με τον οποίο ανταποκρίνεστε, βοηθάτε το παιδί σας να δει εναλλακτικές λύσεις για το πώς μπορεί να ανταποκριθεί επίσης.

See Also

Υποστηρίξτε την αυτοέκφραση

Όταν τα παιδιά μας αισθάνονται ότι αυτό που λένε έχει σημασία, αποκτούν εμπιστοσύνη στην ικανότητά τους να διατυπώνουν τις ιδέες τους. Εάν μπορούμε να τα υποστηρίξουμε με συνέπεια να εκφράζουν τις απόψεις τους –με ειλικρίνεια και ευαισθησία– μπορούμε να τα βοηθήσουμε να είναι καλοί σχολιαστές και κατ’ επέκταση καλοί δέκτες ανατροφοδότησης.

Εστιάστε στη συμπεριφορά, όχι στον χαρακτήρα

Όταν προσφέρετε εποικοδομητική ανατροφοδότηση, είναι σημαντικό να εστιάσετε στις συμπεριφορές που θέλετε να αλλάξετε, όχι να επιτεθείτε σε αυτό που είναι το παιδί σας. Για παράδειγμα, το να πείτε «Είναι δύσκολο για τους άλλους να σε καταλάβουν όταν μιλάς έτσι», είναι πιο παραγωγικό από το να πείτε «Είσαι τόσο ανώριμος». Επίσης: Ακούγοντας λέξεις όπως «πάντα» ή «ποτέ» θα μειώσει την επιθυμία τους να κάνουν αλλαγές.

Δημιουργήστε μια ατμόσφαιρα εμπιστοσύνης

Εάν τα παιδιά σας σας εμπιστεύονται ότι τα αγαπάτε ακριβώς όπως είναι, για το ποιοι ακριβώς είναι, θα είναι πιο δεκτικά στο να παραδεχτούν τα λάθη τους και να δεχτούν την κριτική. Γνωρίζοντας ότι μπορούν ακόμα κι όταν κάνη λάθη να λάβουν την αγάπη και την προσοχή σας, καθιστά τη διαδικασία πιο ασφαλή και ευκολότερη για να έχουν μια νοοτροπία ανάπτυξης – την ιδέα ότι μπορούνε να αναπτυχθούνε από την πρακτική και τα λάθη.

Μια σημείωση για να βοηθήσετε τα παιδιά να αποδεχτούν την εποικοδομητική κριτική

Το να βοηθάτε τα παιδιά να αποδέχονται την ανατροφοδότηση είναι μια ζωτική δεξιότητα που μπορείτε να καλλιεργήσετε στα παιδιά σας από νεαρή ηλικία. Θυμηθείτε να πλαισιώσετε τα σχόλια με θετικό πρίσμα, και το πιο σημαντικό, να καλλιεργήσετε μια ατμόσφαιρα εμπιστοσύνης και άνευ όρων αγάπης. Όταν τα παιδιά αισθάνονται ότι υποστηρίζονται με αυτόν τον τρόπο, είναι πιο πιθανό να αγκαλιάσουν την ανατροφοδότηση ως εργαλείο προσωπικής ανάπτυξης και εξέλιξης, βάζοντάς τα σε μια πορεία προς την επιτυχία και την ανθεκτικότητα.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top