Now Reading
Νέα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι παιδιά υφίστανται σεξουαλική επίθεση από άτομα που συναντούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Νέα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι παιδιά υφίστανται σεξουαλική επίθεση από άτομα που συναντούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

«Η εμπειρία μας είναι ότι σε περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης γνωστών, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παίζουν σημαντικό ρόλο» τονίζουν οι ερευνητές

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να είναι πιο επικίνδυνα για τα παιδιά από ό,τι πολλοί γονείς αντιλαμβάνονται, δίνοντάς τους ευκαιρίες να συναντηθούν και να επικοινωνήσουν με αγνώστους που τελικά θα συνεχίσουν να τους επιτίθενται σεξουαλικά. Αλλά οι ερευνητές, που θα παρουσιάσουν τα ευρήματά τους στο Εθνικό Συνέδριο και Έκθεση της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής του 2024 στο Ορλάντο, ανακάλυψαν επίσης ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένα μέσο αναζήτησης παιδιών από γνωστούς που τελικά θα τους επιτεθούν.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι περίπου το 7% των παιδιών μεταξύ 10 και 18 ετών που υποβλήθηκαν σε θεραπεία για σεξουαλική επίθεση σε νοσοκομείο της Καλιφόρνια μεταξύ 2018 και 2023 δήλωσαν ότι επικοινώνησαν με τον δράστη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όταν οι ερευνητές εξέτασαν μόνο περιπτώσεις όπου οι δράστες δεν είχαν σχέση με τα θύματά τους, ο αριθμός αυτός ήταν 12%.

Ωστόσο, η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ Shalon Nienow είπε ότι η περαιτέρω έρευνα που διεξάγει με πιο πρόσφατα δεδομένα υποδηλώνει ότι η τάση αλλάζει και ότι το ποσοστό των σεξουαλικών επιθέσεων παιδιών από γνωστούς που χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να επικοινωνήσουν μαζί τους είναι πλέον σημαντικά υψηλότερο.

«Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι μια πανταχού παρούσα μορφή επικοινωνίας για παιδιά και εφήβους που μπορεί να γεννήσει μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας και “φιλίας’’ με αυτούς που συναντούν στο διαδίκτυο», επισήμανε η Nienow. «Από την εμπειρία μας γνωρίζουμε ότι σε περιπτώσεις σεξουαλικής επίθεσης γνωστών τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διευκόλυνση της επικοινωνίας και της σύνδεσης μεταξύ των θυμάτων και των δραστών τους».

Ο μέσος όρος ηλικίας των θυμάτων στη μελέτη ήταν 13 και το 89% από αυτά ήταν κορίτσια. Περίπου το 80% των δραστών ήταν ενήλικες άνδρες.

Η Nienow, ιατρικός διευθυντής του Chadwick Center for Children and Families στο Rady Children’s Hospital-San Diego και αναπληρωτής κλινικός καθηγητής παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Ντιέγκο, είπε ότι οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των παιδιών τους καθιερώνοντας ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας μαζί τους από μικρή ηλικία.

«Η έγκαιρη και ανοιχτή επικοινωνία σχετικά με θέματα αυτονομίας του σώματος, ασφάλειας και συναίνεσης είναι επιτακτική για να δημιουργηθεί μια αίσθηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και κατανόησης μεταξύ γονέων και παιδιών και να ενδυναμωθούν τα παιδιά να συζητήσουν τυχόν ανησυχίες που μπορεί να προκύψουν», τόνισε.

Και ενώ μπορεί να νιώθετε ότι τα παιδιά σας αξίζουν το απόρρητο στις συσκευές τους, είναι πιο σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλή στο διαδίκτυο παρακολουθώντας με ποιους μιλάνε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης — και πώς.

«Η χρήση τηλεφώνων και μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι ένα προνόμιο που συνοδεύεται από ευθύνη», εξήγησε.

Πώς μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν να κρατήσουν τα παιδιά τους ασφαλή στο διαδίκτυο

Είναι επίσης σημαντικό να παρακολουθείτε σε ποιους μιλούν τα παιδιά σας στα κοινωνικά δίκτυα, ακόμα κι αν τα παιδιά σας δυσανασχετούν στη σκέψη αυτή. «Πολλοί γονείς υποθέτουν ότι αυτό αποτελεί παραβίαση της ιδιωτικής ζωής του παιδιού τους», δήλωσε η Nienow. «Ωστόσο, η χρήση τηλεφώνων και μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι ένα προνόμιο που συνοδεύεται από ευθύνη».

Αυτόν τον μήνα, το Instagram κυκλοφόρησε νέες λειτουργίες ασφαλείας που επιτρέπουν στους γονείς να βλέπουν τους λογαριασμούς που έστειλαν πρόσφατα τα παιδιά τους.

Δημιουργήστε ένα σχέδιο ασφάλειας. Συζητήστε με τα παιδιά την ασφάλεια στο Διαδίκτυο και αναπτύξτε ένα διαδικτυακό σχέδιο ασφάλειας πριν αρχίσουν να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο.

Επιβλέπετε τα παιδιά. Παρακολουθήστε τη διαδικτυακή δραστηριότητα των μικρών παιδιών, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου των προφίλ και των αναρτήσεών τους.

Δείτε Επίσης

Ελέγξτε το περιεχόμενο. Ελέγξτε τα παιχνίδια, τις εφαρμογές και τους ιστότοπους κοινωνικών μέσων προτού τα χρησιμοποιήσουν τα παιδιά.

Χρησιμοποιήστε γονικούς ελέγχους. Προσαρμόστε τις ρυθμίσεις απορρήτου και χρησιμοποιήστε γονικούς ελέγχους για διαδικτυακή δραστηριότητα.

Διδάξτε τα όρια. Διδάξτε στα παιδιά να αποφεύγουν να μοιράζονται προσωπικές πληροφορίες στο διαδίκτυο και να λένε όχι σε ακατάλληλα αιτήματα.

Ψάξτε για σημάδια κακοποίησης. Λάβετε υπόψη τις αλλαγές στη διαδικτυακή δραστηριότητα των παιδιών, όπως η αποσυρμένη συμπεριφορά, τα ξεσπάσματα θυμού ή το άγχος.

Αναφορά κακοποίησης. Εάν υποπτεύεστε σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών στο διαδίκτυο, τηλεφωνήστε στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056.

Αναπτύξτε τους ορισμούς των εννοιών του σεβασμού και της συναίνεσης. Εξερευνήστε πώς αυτές οι έννοιες σχετίζονται με την ψηφιακή τεχνολογία και τις διαδικτυακές σχέσεις. Κάντε ηθικές κρίσεις σχετικά με ζητήματα συναίνεσης σε διαδικτυακές σχέσεις. Μάθετε πώς να παίρνετε τον έλεγχο όταν κοινοποιούνται οι εικόνες τους χωρίς την άδειά τους.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top