Η δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά της μητέρας μπορεί να προκαλέσει ηπατικό στρες στο έμβρυο

Μια νέα μελέτη ρίχνει φως στις αλλαγές στο χολικό οξύ του εμβρύου, το οποίο επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται και εξελίσσεται η ηπατική νόσος.
Όταν οι μητέρες ακολουθούν δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και σάκχαρα, τα αγέννητα μωρά τους μπορεί να αναπτύξουν ηπατικό στρες που συνεχίζεται στην πρώιμη ζωή. Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Liver International ρίχνει φως στις αλλαγές στο χολικό οξύ του εμβρύου, το οποίο επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται και εξελίσσεται η ηπατική νόσος.
Τα χολικά οξέα συνήθως βοηθούν στην πέψη και απορροφούν τα διατροφικά λίπη στο λεπτό έντερο, αλλά όταν φτάσουν σε υπερβολικά επίπεδα, γίνονται τοξικά και μπορούν να βλάψουν το συκώτι.
Ενώ η μητέρα μπορεί να αποτοξινώσει τα οξέα, το έμβρυο δεν έχει αυτή την ικανότητα.
Τα χολικά οξέα μπορεί να επανακυκλοφορήσουν στη μητέρα για αποτοξίνωση, αλλά αν δεν το κάνουν, συσσωρεύονται στο ήπαρ του εμβρύου, θέτοντας το υπόβαθρο για μελλοντικά προβλήματα.
Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η πρώιμη έκθεση σε περίσσεια χολικών οξέων στη μήτρα μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας που βασίζεται στην πρώιμη ανάπτυξη της στεατωτικής ηπατικής νόσου που σχετίζεται με τη μεταβολική δυσλειτουργία (MASLD), η οποία επηρεάζει έως και το 30% των νέων.
«Είναι μια τεράστια ανησυχία για τη δημόσια υγεία, καθώς γνωρίζουμε ότι οι μητέρες με παχυσαρκία ή όσες τρώνε κακή διατροφή μπορεί να προδιαθέσουν την επόμενη γενιά σε κίνδυνο για παχυσαρκία, διαβήτη και άλλες μεταβολικές ασθένειες που ξεκινούν από τη μήτρα, ολοκληρώνοντας έτσι έναν φαύλο κύκλο από τη μητέρα στο βρέφος», δήλωσε ο Jed Friedman, Ph.D. Hamm Διαβητολογικό Κέντρο.
Ο Friedman ήταν συν-ανώτερος συγγραφέας της μελέτης με τη Stephanie Wesolowski, Ph.D., του University of Colorado Anschutz Medical Campus.
Όταν οι απόγονοι που μελετήθηκαν ήταν ανήλικοι, είχαν ηπατική βλάβη, συμπεριλαμβανομένων αυξημένων ποσοτήτων μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται κολλαγόνο, η οποία συνδέεται με την ίνωση (συσσώρευση ουλώδους ιστού) και ενεργοποιημένα ηπατικά κύτταρα που εμπλέκονται στην ίνωση.
Η δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά οδήγησε επίσης σε αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας ορισμένων γονιδίων του ήπατος, ιδιαίτερα εκείνων που σχετίζονται με την επεξεργασία των χολικών οξέων.
Αυτές οι αλλαγές παρέμειναν ανεξάρτητα από το τι έτρωγαν οι απόγονοι μετά τον απογαλακτισμό.
Επιπλέον, οι απόγονοι των οποίων οι μητέρες έτρωγαν δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά είχαν περισσότερα κύτταρα του χοληδόχου πόρου (κύτταρα που αποστραγγίζουν τη χολή από το συκώτι), υποδηλώνοντας ότι το συκώτι προσπαθούσε να αντισταθμίσει τη βλάβη.
«Αυτή η μελέτη παρέχει στοιχεία ότι η MASLD προέρχεται από τη μήτρα, επηρεασμένη τουλάχιστον εν μέρει από τη διατροφή της μητέρας με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά», τόνισε ο Friedman.
«Η ανακάλυψη των αυξημένων επιπέδων χολικού οξέος στα έμβρυα μπορεί να παρέχει πληροφορίες για τα πρώιμα στάδια της MASLD και την εξέλιξή της προτού επιδεινωθεί. Η διατροφή της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης παίζει ισχυρό ρόλο στη διαμόρφωση της μελλοντικής υγείας του μωρού της. Κάνοντας υγιεινές διατροφικές επιλογές, οι μητέρες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης μεταβολικών ασθενειών όπως η MASLD αργότερα στη ζωή του παιδιού τους».