Now Reading
Η αριθμητική της αγάπης – ή πώς μαθαίνουν τα μωρά να μετράνε

Η αριθμητική της αγάπης – ή πώς μαθαίνουν τα μωρά να μετράνε

Είναι απίστευτο το τι είναι σε θέση να κατανοήσει ο βρεφικός τους εγκέφαλος

Σίγουρα τον πρώτο χρόνο της ζωής του μωρού σας να μη σας απασχολούν τόσο οι μαθηματικές του επιδόσεις κι ίσως να μην έχετε αναρωτηθεί αν τα μωρά μπορούν να έχουν αριθμητική αντίληψη. Τα μωρά αν και απέχουν πολύ χρονικά από το να μπορούν να λένε «ένα», «δύο» και «τρία» έχουν ήδη μια αίσθηση του τι σημαίνει καταμέτρηση, ανέφεραν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.
Τα επιστημονικά ευρήματα της πρόσφατης μελέτης αποκαλύπτουν ότι πολύ πιο νωρίς, αρκετούς μήνες δηλαδή νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε μέχρι τώρα, τα μωρά που συνηθίζουν να ακούν τους γονείς ή τους φροντιστές τους να μετράνε συνειδητοποιούν ότι πρόκειται για αριθμούς και αρχίζουν να κατανοούν την έννοια της ποσότητας.
«Αν και έχουν αρκετό καιρό μπροστά τους μέχρι να φτάσουν στην κατανόηση με ακρίβεια της έννοιας των αριθμητικών λέξεων, τα μωρά είναι ήδη σε θέση να αναγνωρίσουν ότι η καταμέτρηση αφορά τους αριθμούς», δήλωσε γνωστικός επιστήμονας στο Johns Hopkins που ειδικεύεται στην ανάπτυξη της αριθμητικής ικανότητας στα παιδιά. «Έρευνα όπως η δική μας δείχνει ότι τα μωρά έχουν στην πραγματικότητα μια αρκετά εξελιγμένη αντίληψη για τον κόσμο – προσπαθούν ήδη να κατανοήσουν τι εννοούν οι ενήλικες γύρω τους καθώς τους μιλάνε και η κατανόηση αυτή περιλαμβάνει και τον τομέα μέτρησης και αριθμών».
Τα περισσότερα παιδιά δεν κατανοούν το πλήρες νόημα των αριθμητικών λέξεων έως ότου να είναι περίπου 4 χρονών. Αγοράζουμε βιβλία για μωρά και μετράμε δυνατά με μικρά παιδιά. Όλα αυτά εγείρουν το ερώτημα: Τα παιδιά είναι πραγματικά ανίδεα για το τι σημαίνει καταμέτρηση μέχρι να φθάσουν στα προσχολικά χρόνια;
Για να ανακαλύψουν την απάντηση στο παραπάνω ερώτημα, η ομάδα ερευνητών που πήρε μέρος στη μελέτη εργάστηκε με βρέφη ηλικίας 14 και 18 μηνών. Τα μωρά παρακολούθησαν ως παιχνίδια, μικρά σκυλιά ή αυτοκίνητα, κρυμμένα σε ένα κιβώτιο που δεν μπορούσαν να δουν το εσωτερικό του, αλλά μπορούσαν να φτάσουν.
Μερικές φορές, οι ερευνητές μετρούσαν κάθε παιχνίδι, καθώς τα έριχναν στο κουτί, λέγοντας: «Κοίτα! Ένα, δύο, τρία, τέσσερα – τέσσερα σκυλιά!» Άλλες φορές οι ερευνητές απλώς έριχναν κάθε παιχνίδι στο κουτί, λέγοντας: «Αυτό, αυτό, αυτό και αυτό – αυτά τα σκυλιά».
Στην περίπτωση που δεν χρησιμοποιούσαν στο πείραμα καταμέτρηση, τα μωρά είχαν δυσκολία να θυμούνται ότι το κουτί είχε τέσσερα πράγματα. Έχαναν εύκολα την προσοχή τους όταν οι ερευνητές τραβούσαν έξω το πρώτο – σαν να μην υπήρχε τίποτα άλλο να δουν. Αλλά όταν στο πείραμα γινόταν καταμέτρηση στα παιχνίδια, τα μωρά σαφώς περίμεναν περισσότερα από ένα να τραβηχτούν από το κουτί. Μπορεί να θυμόντουσαν τον ακριβή αλλά θυμόντουσαν τον κατά προσέγγιση αριθμό.
«Όταν μετρούσαμε τα παιχνίδια μπροστά στα μωρά πριν τα κρύψουμε, τα μωρά ήταν πολύ καλύτερα σε θέση να θυμούνται πόσα παιχνίδια υπήρχαν». Οι ερευνητές έκριναν αυτά τα αποτελέσματα ότι ήταν πραγματικά εκπληκτικά καθώς τα αποτελέσματά τους είναι τα πρώτα που δείχνουν ότι πολύ νεαρά βρέφη αναπτύσσουν την αίσθηση ότι όταν οι άλλοι άνθρωποι μετρούν να συνδέουν τους αριθμούς με την ακατέργαστη ακόμα διάσταση της ποσότητας στον κόσμο.

Αν μάλιστα μετράτε όπως στο παραπάνω τραγουδάκι από το Sesame Street τότε το μέτρημα θα γίνει ακόμα πιο διασκεδαστικό στο μωράκι σας!

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top