Now Reading
Είναι τα παιδιά της Gen Alpha πιο ασεβή από άλλες γενιές;

Είναι τα παιδιά της Gen Alpha πιο ασεβή από άλλες γενιές;

Η αλήθεια είναι ότι στην πραγματικότητα είναι πιο παρεξηγημένα από τα παιδιά οποιαδήποτε άλλης γενιάς!

Σύμφωνα με την Catherine Nobile, PsyD, Ιδρύτρια και Διευθύντρια της Nobile Psychology, η αντίληψη ότι η Gen Alpha είναι πιο ασεβής από τις προηγούμενες γενιές μπορεί να είναι προϊόν αλλαγής της κοινωνικής δυναμικής παρά ένα χαρακτηριστικό γενεών.

«Σε αντίθεση με τις προηγούμενες γενιές, η Gen Alpha έχει μεγαλώσει σε μια εποχή όπου τα παγκόσμια ζητήματα είναι πολύ ορατά, πολλές απόψεις προβάλλονται συχνά και τα ψηφιακά εργαλεία τους επιτρέπουν να εκφράζουν απόψεις από μικρή ηλικία», εξηγεί η Nobile. «Όλοι αυτοί οι παράγοντες θα μπορούσαν να τα κάνουν να φαίνονται πιο δύσκολα ή προκλητικά για την εξουσία από ό,τι θα ήθελαν οι γονείς τους, όταν αυτό που κάνουν είναι σημάδι ότι αισθάνονται άνετα να αμφισβητούν τις συμβατικές πρακτικές και να υποστηρίζουν τις απόψεις τους».

Ναι, είναι σύνηθες οι παλαιότερες γενιές να βλέπουν τις νεότερες με σκεπτικισμό. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν η τόλμη, η ανεξαρτησία και η ειλικρίνεια της Gen Alpha θεωρείται ως «ασέβεια» από ορισμένες από τις παλαιότερες γενιές (Gen X, Baby Boomers) που ανατράφηκαν με πιο συντηρητικές ιδέες σχετικά με τον σεβασμό της εξουσίας και την υπακοή στους κανόνες.

«Πολλά από τα χαρακτηριστικά της Gen Alpha, ωστόσο, γεννιούνται από το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνουν – έναν κόσμο που αγκαλιάζει την αυτοέκφραση, γιορτάζει τη συναισθηματική νοημοσύνη και αμφισβητεί τη σύμβαση», τονίζει η Δρ. Nobile. «Μία από τις πιο σημαντικές διαφορές είναι ότι, σε αντίθεση με τις προηγούμενες γενιές, η Gen Alpha θα είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσει την εξουσία παρά να την αποδεχτεί. Όπου οι προηγούμενες γενιές θα μπορούσαν να είχαν την τάση να πουν: «Ναι, κύριε», «Ναι, κυρία», «ΟΚ» ή «Ό,τι άλλο», η Gen Alpha είναι πιο πιθανό να ρωτήσει: «Γιατί δεν μπορείτε να το εξηγήσετε αυτό σε μένα;» «Όχι, δεν πρόκειται να το κάνω. Θα το κάνω με αυτόν τον τρόπο.»

Ως αποτέλεσμα, όταν λένε «όχι», μπορεί να θεωρηθεί ως ασέβεια ενώ στην πραγματικότητα είναι μια έκφραση της επιθυμίας τους να ασχοληθούν με τον κόσμο πιο ουσιαστικά.

Generation Tech

Δεν μπορούμε να ξεχνάμε ότι η πρόσβαση στην τεχνολογία που έχει η Gen Alpha από smartphone έως tablet και η χρήση του Διαδικτύου ως μέρος του σχολικού προγράμματος σπουδών είναι άνευ προηγουμένου. Έτσι, φυσικά, αυτό διαμορφώνει τη συμπεριφορά τους. Τα παιδιά της Gen Alpha είναι πραγματικά ψηφιακά από γέννας.

«Είχαν πρόσβαση σε περισσότερες πληροφορίες και διαφορετικές προοπτικές από νεαρή ηλικία, κάτι που έχει καλλιεργήσει μια αίσθηση ανεξαρτησίας και μια δυνατή φωνή», εξηγεί η Kelly Oriard, αδειούχος Οικογενειακή Θεραπεύτρια, Συνιδρυτής και Chief Therapeutic Officer στο Slumberkins, και συν-συγγραφέας του All Feelings Welcome: Parenting Practices for Raising Caring, Confident and Resilient Kids. «Αν και μερικές φορές αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως πρόκληση για την εξουσία, είναι επίσης ένα σημάδι της ανάπτυξης της αυτοπεποίθησης και της κριτικής τους σκέψης – ιδιότητες που πρέπει να καλλιεργήσουμε».

Η Δρ. Nobile συμφωνεί, υπενθυμίζοντας στους γονείς ότι η Generation Alpha είχε περισσότερη πρόσβαση σε πληροφορίες και επικοινωνία από μικρότερη ηλικία από οποιαδήποτε προηγούμενη γενιά.

«Αυτό τα έκανε πιο εκτεθειμένα σε ιδέες και παγκόσμια ζητήματα με τρόπους που θα μπορούσαν να τα κάνουν πιο κοινωνικά συνειδητοποιημένα και πιο πρόθυμα να υποστηρίξουν τις απόψεις τους», υποστηρίζει η Δρ. Nobile. «Αυτή η ειλικρίνεια μπορεί να εκληφθεί λανθασμένα με έλλειψη σεβασμού για τις παραδοσιακές αξίες ή την εξουσία».

Και ας μην ξεχνάμε, τη δημιουργική χρήση της γλώσσας (ή μάλλον της δικής τους γλώσσας) —δηλ. η αργκό— γεννιέται κυρίως από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί

Η τόλμη και η διεκδίκηση της Gen Alpha μπορούν να γίνουν αξίες που πρέπει να εκτιμηθούν και να ενθαρρυνθούν, αρκεί να καλλιεργούνται με τρόπους που προάγουν το σεβασμό, ενσυναίσθηση και υπευθυνότητα.

«Το μυστικό είναι να βοηθήσεις την Gen Alpha να αναπτύξει την ισορροπία μεταξύ της διεκδικητικότητας και της αγένειας, μεταξύ του να είσαι δυνατός και του να είσαι σκληρός, μεταξύ της αυτοπεποίθησης και της εκφοβιστικής συμπεριφοράς, και μεταξύ της αυτοεκτίμησης και της αλαζονείας», εξηγεί η Δρ. Nobile. «Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί πρέπει να διδάξουν στα παιδιά πώς να μιλούν με αυτοπεποίθηση, αλλά και να ακούν τους άλλους και να βλέπουν τα πράγματα μέσα από τα μάτια των άλλων».

Δείτε Επίσης
Φράσεις για να ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά με ενθουσιασμό

Αυτό μπορεί να βοηθήσει να αποτραπεί η μετατροπή της δύναμης του χαρακτήρα της Gen Alpha σε δύναμη θέλησης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μια αίσθηση δικαιωματισμού ή ακόμη και αλαζονεία.

Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί μπορούν επίσης να υποστηρίξουν αυτά τα χαρακτηριστικά διαμορφώνοντας την επικοινωνία με σεβασμό, ενισχύοντας την αξία της συνεργασίας και διδάσκοντας στα παιδιά ότι η αυτοπεποίθηση δεν σημαίνει ότι δεν είναι ευαίσθητα στις απόψεις ή τα συναισθήματα των άλλων.

«Διαμορφώνοντας τόσο την αυτοπεποίθηση όσο και την ενσυναίσθηση, θέλουμε να μεγαλώσουμε την Gen Alpha σε ενήλικες που ξέρουν πώς να διεκδικούν τις δικές τους ανάγκες και στόχους και να αναγνωρίζουν την αξία του σεβασμού και της συνεργασίας για την επίτευξη κοινών στόχων», καταλήγει η Δρ. Nobile.

Η Oriard θέλει οι γονείς να θυμούνται ότι κάθε γενιά, συμπεριλαμβανομένης της Gen Alpha, έρχεται με τις δικές της δυνάμεις και προκλήσεις.

«Για εμάς, δεν έχει να κάνει με το αν σέβονται περισσότερο ή λιγότερο – έχει να κάνει με το να κατανοήσουν τον κόσμο στον οποίο μεγαλώνουν και να τα βοηθήσουμε να εξελιχθούν στις καλύτερες εκδοχές του εαυτού τους», εξηγεί.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top