Now Reading
5 καθημερινές ευκαιρίες για να βοηθήσετε το μικρό σας να μιλήσει

5 καθημερινές ευκαιρίες για να βοηθήσετε το μικρό σας να μιλήσει

ενίσχυση ομιλίας βρέφους

Η έρευνα δείχνει ότι όσο πιο συχνά οι γονείς αλληλοεπιδρούν ουσιαστικά με τα παιδιά τους και εξασκούν θεμελιώδεις δεξιότητες ομιλίας και γλώσσας (ακόμη και ανεπίσημα), τόσο πιο γρήγορα θα φτάσουν σε αναπτυξιακά ορόσημα

Η σκέψη να αφιερώσετε χρόνο για να δουλέψετε τις επικοινωνιακές δεξιότητες του μικρού σας μπορεί να σας δημιουργεί άγχος. Οι μέρες σας είναι συνήθως γεμάτες και έχετε ήδη πολλά να διαχειριστείτε.

Αν δυσκολεύεστε να βρείτε δομημένο χρόνο για να μάθετε στο μικρό σας να επικοινωνεί – και τελικά να πει τις μαγικές πρώτες του λέξεις – τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται να τηρείτε κανένα αυστηρό πρόγραμμα. Στην πραγματικότητα, μπορείτε να ενσωματώσετε την πρακτική στις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Η έρευνα δείχνει ότι όσο πιο συχνά οι γονείς αλληλοεπιδρούν ουσιαστικά με τα παιδιά τους και εξασκούν θεμελιώδεις δεξιότητες ομιλίας και γλώσσας (ακόμη και ανεπίσημα), τόσο πιο γρήγορα θα φτάσουν σε αναπτυξιακά ορόσημα.

Η ουσία είναι ότι δεν χρειάζεται να συμπιέσετε την πρακτική ομιλίας στο ήδη πλήρες πρόγραμμά σας. Η εξάσκηση μπορεί να γίνει οργανικά, σε καθημερινές ανταλλαγές με το παιδί σας, κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων που ήδη κάνετε, όπως το φαγητό, το παιχνίδι στο πάρκο ή η οδήγηση στο αυτοκίνητο. Απλώς πρέπει να ξέρετε πώς να αλληλεπιδράτε σκόπιμα με το παιδί σας για να δημιουργήσετε φυσικές στιγμές που χτίζουν τη γλώσσα. Παρακάτω είναι πέντε σημεία της ημέρας όπου μπορείτε να εξασκήσετε τις επικοινωνιακές δεξιότητες του μικρού σας.

5 σημεία την ημέρα για να βοηθήσετε τη γλωσσική ανάπτυξη του μικρού σας

Κατά τη διάρκεια της πρωινής ρουτίνας

Οποιαδήποτε ώρα είναι μια καλή στιγμή για μουσική – ειδικά το πρωί για να ξεκινήσετε τη μέρα σας! Η παύση κατά τη διάρκεια των τραγουδιών και η ενθάρρυνση του παιδιού σας να συμπληρώσει τα κενά βοηθά στην αύξηση της εκφραστικής γλώσσας. Δοκιμάστε να τραγουδήσετε μερικά διασκεδαστικά τραγούδια κατά τη διάρκεια του πρωινού. Για παράδειγμα, μπορείτε να δοκιμάσετε: «Μου αρέσει να τρώω, να τρώω, να τρώω, μήλα και μπανάνες», αλλά συμπληρώστε το κενό με τα τρόφιμα που τρώει το παιδί σας. Κάντε μια παύση αφού τραγουδήσετε, «Μου αρέσει να τρώω, να τρώω, να τρώω…» και δείτε εάν το παιδί σας θα ονομάσει το πρωινό του για εσάς.

Όταν ντύνετε το παιδί σας για την ημέρα, προσφέρετέ του επιλογές για το τι θα ήθελε να φορέσει. Η παροχή επιλογών είναι ένας ισχυρός τρόπος για την προώθηση της γλωσσικής ανάπτυξης γιατί δίνει στο παιδί σας μια γεύση ανεξαρτησίας. Η επικοινωνία με αυτό που θέλει και, στη συνέχεια, η λήψη αυτού του αντικειμένου, δημιουργεί μια δομή ανταμοιβής που μπορεί να το ενθαρρύνει να μιλήσει περισσότερο. Δοκιμάστε να παρουσιάσετε δύο πουκάμισα. Μπορείτε να πείτε, «Θέλεις το γκρι πουκάμισο; Ή το κόκκινο πουκάμισο;» Κάντε παύση, περιμένετε και δείτε αν το παιδί σας ανταποκρίνεται. Εάν συνήθως δείχνει μόνο, τότε ζητήστε του να μιμηθεί το όνομα του επιθυμητού χρώματος πουκάμισου. Εάν συνήθως σας δίνει μόνο μία λέξη (όπως «κόκκινο»), ζητήστε του μια φράση δύο λέξεων (όπως «κόκκινο πουκάμισο»). Θέλετε να ανεβείτε μόνο ένα επίπεδο πάνω από το σημείο που βρίσκεται το παιδί σας αυτήν τη στιγμή.

Διαδρομές και μετακινήσεις

Όπου κι αν πάτε, χρησιμοποιήστε αυτόν τον πολύτιμο χρόνο προς όφελός σας. Ακολουθούν μερικοί τρόποι για να βοηθήσετε την ανάπτυξη της γλώσσας του παιδιού ενώ βρίσκεστε εν κινήσει:

Μοντελοποιήστε μερικούς ήχους μη ομιλίας για να μιμηθεί το παιδί σας. Αν ακούσετε μια κόρνα ή έναν κινητήρα, πείτε, «Μπιπ! Μπιπ!» ή «βρουμ βρουμ vroom». Μερικές φορές, στην αρχική επικοινωνία είναι πιο πιθανό να μιμηθούν ήχους που δεν είναι ομιλία. Αυτό είναι ένα τέλειο σκαλοπάτι αν το παιδί σας δεν χρησιμοποιεί ακόμα πολλές λέξεις.

Δοκιμάστε να στοχεύσετε έννοιες όπως «σταματώ» και «πάω». Όταν σταματάτε το αυτοκίνητο, μπορείτε να πείτε, «Σταματώ! Το αυτοκίνητο σταμάτησε!» Όταν έρθει η ώρα να ξεκινήσετε, πείτε: «Πηγαίνω! Πηγαίνω με το αυτοκίνητο!» Δείτε αν το παιδί σας θα μιμηθεί αυτές τις φράσεις. Το παιδί σας μπορεί ακόμη και να αρχίσει να λέει ανεξάρτητα: «Πήγαινω!» ή «Σταμάτω!» στο πέρασμα του χρόνου.

Συνεχίστε να χρησιμοποιείτε μουσική και παιδικές ρίμες για να προωθήσετε την ανάπτυξη της γλώσσας. Το υπέροχο με το να τραγουδάτε και να μιλάτε στο αυτοκίνητο είναι ότι το παιδί σας είναι κουμπωμένο – δεν μπορεί να πάει πουθενά και τραβάτε την πλήρη προσοχή του.

Ψώνια για είδη παντοπωλείου

Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες γλώσσας στο σούπερ μάρκετ. Στους διαδρόμους, μιλήσετε για τα χρώματα που βλέπετε: κόκκινα μήλα, πράσινα σταφύλια. Το παιδί σας όχι μόνο θα μάθει τα χρώματά του, αλλά μπορεί να αρχίσει να χρησιμοποιεί αυτές τις λέξεις στην καθημερινή του ομιλία.

Καθώς βρίσκετε κάθε στοιχείο στη λίστα σας, ζητήστε από το παιδί σας να επισημάνει το αντικείμενο ή να το χρησιμοποιήσει σε μια φράση. Μπορείτε να πείτε στο παιδί σας: «Χρειάζομαι τη βοήθειά σου! Τι είναι αυτό;» και τοποθετήστε το δείκτη σας στο αντικείμενο στο ράφι. Μόλις σας δώσουν κάποιο λεκτικό στοιχείου, δώστε τους έναν έπαινο και βάλτε το προϊόν στο καλάθι. Με το να νιώθουν ότι σας βοηθούν να κάνετε αγορές, μπορεί να έχουν περισσότερα κίνητρα για επικοινωνία.

Παίζοντας έξω

Το να είσαι σε εξωτερικούς χώρους προσφέρει επίσης καθαρό αέρα, άσκηση και πολλές γλωσσικές ευκαιρίες. Ακολουθούν μερικοί τρόποι για να ενθαρρύνετε το νήπιό σας να μιλάει όταν παίζει σε εξωτερικούς χώρους:

Η κούνια είναι η τέλεια δραστηριότητα για να στοχεύσετε λεκτικές εκφράσεις. Καθώς σπρώχνετε το παιδί σας στην κούνια, πιάστε την κούνια και περιμένετε. Δείτε αν το παιδί σας ζητά «Κι άλλο!» ή «Ψηλά!» προτού το ανταμείψετε με ένα σπρώξιμο.

Δείτε Επίσης

Μιμηθείτε διασκεδαστικούς ήχους ζώων ενώ παίζετε έξω. Και πάλι, η εξάσκηση των μη φωνητικών ήχων μπορεί να είναι ευκολότερη για τα παιδιά από την παραγωγή πραγματικών λέξεων. Αν δείτε έναν σκύλο σε μια βόλτα, ρωτήστε το παιδί σας, «Πώς κάνει ο σκύλος;»

Συνεχίστε να προσφέρετε στο παιδί σας επιλογές: «Θέλεις να παίξεις στην κούνια ή να πάμε στην τσουλήθρα;» Αυτό είναι ένα φυσικό πλαίσιο για να επικοινωνεί το παιδί σας και είναι πολύ ικανοποιητικό.

Κλείσιμο για ύπνο

Αν και η μέρα μπορεί να πλησιάζει στο τέλος της, αυτό δεν σημαίνει ότι η εξάσκηση πρέπει να τελειώσει. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να προωθήσετε την ανάπτυξη της γλώσσας κατά τη νυχτερινή ρουτίνα του παιδιού σας.

Το μπάνιο είναι μια ευκαιρία να βελτιώσετε τις δεξιότητες ομιλίας και γλώσσας. Μπορείτε να διδάξετε λέξεις όπως «ανοιχτή» και «κλειστή» με τη βρύση. Μπορείτε ακόμη να στοχεύσετε σε έννοιες όπως «υγρό» και «στεγνό» και «μέσα» και «έξω» ή «ζεστό» και «κρύο».

Φροντίστε να διαβάσετε ένα βιβλίο με το παιδί σας πριν τον ύπνο. Η ανάγνωση επιτρέπει στο παιδί σας να ακούσει νέο λεξιλόγιο και να μάθει τη σωστή δομή προτάσεων. Ζητήστε από το παιδί σας να δείξει διαφορετικά αντικείμενα στις εικόνες ή να τα ονομάσει. Για τα παιδιά που χρησιμοποιούν ήδη ορισμένες φράσεις, μπορείτε να κάνετε μια ερώτηση όπως, «Τι βλέπεις στην εικόνα;».

Εσείς γνωρίζετε καλύτερα το παιδί σας. Σκεφτείτε ποιες επικοινωνιακές δεξιότητες θα ωφελήσουν περισσότερο το παιδί σας και πώς μπορείτε φυσικά να τις ενσωματώσετε στην καθημερινότητά του. Δεν είναι δύσκολο – χρειάζεται απλώς λίγη δημιουργικότητα. Το μικρό σας θα μιλήσει έτσι κι αλλιώς σε λίγο.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top