Now Reading
Επιστροφή στο σχολείο: Εδώ είναι 5 πράγματα που κάνει ένας παιδοψυχίατρος για την ψυχική υγεία των παιδιών του

Επιστροφή στο σχολείο: Εδώ είναι 5 πράγματα που κάνει ένας παιδοψυχίατρος για την ψυχική υγεία των παιδιών του

Δείτε πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να ανταποκριθεί στο άγχος της επιστροφής στο σχολείο, σύμφωνα με έναν πατέρα τεσσάρων παιδιών και ειδικό ψυχικής υγείας.

Δείτε πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να ανταποκριθεί στο άγχος της επιστροφής στο σχολείο, σύμφωνα με έναν πατέρα τεσσάρων παιδιών και ειδικό ψυχικής υγείας.

Η προετοιμασία των παιδιών για την επιστροφή στο σχολείο σημαίνει συχνά σχολικές αγορές, νέα κουρέματα για τη «νέα σχολική χρονιά» και επιστροφή σε μια σχολική ρουτίνα.

Για πολλούς γονείς, σημαίνει επίσης να μάθουν μερικές βασικές συμβουλές για την ψυχική υγεία που θα βοηθήσουν στη διαχείριση οποιουδήποτε στρες και άγχους που μπορεί να βιώσουν τα παιδιά κατά τη διάρκεια της επιστροφής στο σχολείο.

Ο Dr Howard Y. Liu, M.D., ψυχίατρος ενηλίκων, παιδιών και εφήβων και πρόεδρος ψυχιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Νεμπράσκα, είναι επίσης πατέρας τεσσάρων παιδιών σχολικής ηλικίας.

Ο Liu, ο οποίος υπηρετεί επίσης ως πρόεδρος του Συμβουλίου Επικοινωνιών της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, λέει ότι υπάρχουν πέντε εύκολες συμβουλές ψυχικής υγείας για την επιστροφή στο σχολείο που ενθαρρύνει όλους τους γονείς να μάθουν και τις οποίες χρησιμοποιεί ακόμη και ο ίδιος.

«Ένα μοντέλο που έμαθα και νομίζω ότι ισχύει πραγματικά για την ανατροφή των παιδιών είναι: “Ποτέ μην ανησυχείς μόνος”». “Νομίζω ότι αυτό είναι ένα υπέροχο μάντρα για τους γονείς και για ολόκληρο το νοικοκυριό. Να θυμάστε ότι αν και δεν πρόκειται όλα τα παιδιά –και ειδικά όχι όλοι οι έφηβοι– να στραφούν στους γονείς τους, ανησυχούν».

Σύμφωνα με μια μελέτη των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) που εξέτασε συμπτώματα ψυχικής υγείας σε τέσσερις διαφορετικές σχολικές περιφέρειες των ΗΠΑ κατά την περίοδο 2014-2018, αναφέρθηκε ότι 1 στους 6 μαθητές είχε αρκετά συμπεριφορικά ή συναισθηματικά συμπτώματα για να διαγνωστούν με ψυχική διαταραχή.

Μια ξεχωριστή μελέτη που κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 2023 διαπίστωσε ότι τα έφηβα κορίτσια βιώνουν μια αύξηση στη θλίψη, τη βία και τον αυτοκτονικό ιδεασμό – αναφέρθηκε ότι το 75% των εφήβων κοριτσιών που ζούσαν στις ΗΠΑ ένιωθαν επίμονα θλιμμένα ή απελπισμένα το 2021.

«Απλώς βεβαιωθείτε ότι (το παιδί σας γνωρίζει) ότι δεν χρειάζεται να ανησυχεί μόνο του, ότι είστε εκεί για εκείνα», επισημαίνει ο Liu. «Αυτό είναι ένα βασικό κομμάτι».

Συμβουλές ψυχικής υγείας για επιστροφή στο σχολείο

Περάστε ποιοτικό χρόνο μαζί σε τακτική βάση

Ο Liu υποστηρίζει ότι το να περνάς χρόνο με το παιδί σου πριν ή μετά το σχολείο είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενθαρρύνεις ουσιαστικές συζητήσεις σχετικά με την ψυχική και συναισθηματική του ευημερία.

«Συνήθως είμαι ο πρωινός άνθρωπος στο σπίτι μου, οπότε αφήνω εγώ τα παιδιά μου το πρωί στο σχολείο», λέει ο μπαμπάς τεσσάρων παιδιών. «Διαπιστώνω ότι αυτά τα πέντε ή 10 λεπτά κατά τη διάρκεια της μετακίνησης είναι μια καλή στιγμή μόνο για να κάνετε check in μαζί τους».

Μια μελέτη του 2023 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Psychology διαπίστωσε ότι «η συνοδεία των γονέων είναι ένας σημαντικός καθοριστικός παράγοντας για την ευημερία των παιδιών».

Μιλήστε για τον εκφοβισμό

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ένας στους πέντε μαθητές λυκείου αναφέρουν ότι πέφτουν θύματα εκφοβισμού στο σχολείο και περισσότεροι από ένας στους έξι λένε ότι εκφοβίζονται ηλεκτρονικά.

«Το ενδιαφέρον πράγμα που έχω διαπιστώσει ως παιδοψυχίατρος είναι ότι πολλά παιδιά δεν μιλούν για εκφοβισμό εκτός και αν τα ρωτήσετε απευθείας: “Έχετε βιώσει κάποιο εκφοβισμό;”» τονίζει ο Liu. «Οπότε πρέπει να τους μιλήσεις γι’ αυτό».

Ο Liu προτείνει να ακολουθήσετε μια προληπτική προσέγγιση για τη συζήτηση του σχολικού λεκτικού, σωματικού και διαδικτυακού εκφοβισμού, καθώς και πώς να είστε χρήσιμοι όταν γίνονται μάρτυρες του εκφοβισμού.

«Το να κάνετε αυτές τις συζητήσεις προληπτικά για μερικά από τα πράγματα που μπορεί να δουν, εξηγώντας τους το τι πρέπει να κάνουν και μαθαίνοντάς τους να είναι σύμμαχοι για παιδιά που μπορεί να εκφοβίζονται είναι εξαιρετικά σημαντικό», προσθέτει ο Liu.

Επιστρέψτε σε μια αξιόπιστη ρουτίνα νωρίς

Ο Liu υποστηρίζει ότι ενώ είναι πολύ δελεαστικό να αφήνεις τα παιδιά να μένουν ξύπνια μέχρι αργά και να κοιμούνται όσο θέλουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, είναι ζωτικής σημασίας να αρχίσετε να τα βάζετε σε μια σταθερή ρουτίνα –ιδιαίτερα μια ρουτίνα ύπνου– πριν από την έναρξη του σχολείου.

«Η προσπάθεια επιστροφής στη ρουτίνα συνήθως δεν μπορεί να συμβεί από τη μια μέρα στην άλλη», εξηγεί. «Έτσι, τουλάχιστον τρεις εβδομάδες πριν από την έναρξη του σχολείου, προσπαθήστε να επιστρέψετε σε αυτή τη ρουτίνα ύπνου».

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2022 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Lancet, τα παιδιά που κοιμόντουσαν ανεπαρκώς αντιμετώπισαν περισσότερες προκλήσεις ψυχικής υγείας και συμπεριφοράς από τους συνομηλίκους τους που κοιμόντουσαν αρκετά. Ο λιγότερος ύπνος βρέθηκε επίσης να συνδέεται με «άγχος, κατάθλιψη, άγχος και επιθετική συμπεριφορά».

Εξασφαλίστε χρόνο για οικογενειακά γεύματα κάθε μέρα

Η οικογενειακή θεραπεύτρια Anne Fishel, εκτελεστική διευθύντρια του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Family Dinner Project, είπε στο Harvard Graduate School of Education ότι μόνο το 30% των οικογενειών στις ΗΠΑ τρώνε τακτικά δείπνο μαζί, παρά τις μελέτες που δείχνουν ότι τα τακτικά οικογενειακά γεύματα συνδέονται με χαμηλότερα ποσοστά κατάθλιψη και άγχος.

«Πολλές καλές έρευνες δείχνουν ότι το οικογενειακό γεύμα μαζί είναι πραγματικά μια άγκυρα», επισημαίνει ο Liu. «Δεν έχει σημασία ποιο γεύμα –μπορεί να είναι πρωινό, μεσημεριανό, σνακ ή επιδόρπιο– δεν έχει σημασία, αλλά αυτή η ώρα είναι πραγματικά προστατευτική».

Ποιοτική άσκηση

«Η άσκηση είναι εξαιρετικά σημαντική», τονίζει ο Liu. «Γνωρίζουμε ότι, για παράδειγμα, μερικά παιδιά ζουν σε γειτονιές όπου δεν είναι ασφαλές για αυτά να πάνε να παίξουν έξω ή να πάνε μια βόλτα ή να τρέξουν ή να οδηγήσουν το ποδήλατό τους. Μερικές φορές το σχολείο μπορεί να είναι το μέρος όπου μπορούν να προπονηθούν και να ασκηθούν με ασφάλεια».

Ο Liu υποστηρίζει ότι η άσκηση είναι «πραγματικά σημαντικό» εργαλείο για τη διαχείριση του άγχους και της κατάθλιψης, ειδικά εάν είναι «ήπια έως μέτρια».

Περισσότερες πληροφορίες

Πώς επηρεάζει το σχολείο την ψυχική υγεία;

Δεν υπάρχει αρκετός ύπνος

Σύμφωνα με το Sleep Foundation, το οποίο παρέχει τεκμηριωμένες ιατρικά αναθεωρημένες πληροφορίες για την υγεία του ύπνου, οι μελέτες έχουν δείξει ότι οι ώρες έναρξης του σχολείου στην αρχή οδηγούν σε λιγότερο ύπνο στους μαθητές.

Αναφέρθηκε ότι το 60% των μαθητών μέσης εκπαίδευσης δεν κοιμάται αρκετά τα βράδια του σχολείου – για τους μαθητές γυμνασίου, πάνω από το 70% κοιμάται ανεπαρκώς.

«Ο ύπνος είναι κάτι που πρέπει να προσέχουμε γιατί είναι εξαιρετικά σημαντικός», λέει ο Liu. «Υπάρχουν ολοένα και περισσότερα δεδομένα που δείχνουν ότι σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας, ο ύπνος είναι εξαιρετικά σημαντικός για την υγεία του εγκεφάλου».

Πάρα πολλές εξωσχολικές δραστηριότητες

«Μια σύγχρονη τάση –και είναι δύσκολο για τους γονείς– είναι ο υπερβολικός προγραμματισμός», λέει ο Liu. «Νομίζω ότι μερικές φορές υπάρχει ένας τέτοιος ανεμοστρόβιλος από δραστηριότητες που καταβροχθίζει όλα τα άλλα. Και αν περάσετε ολόκληρο το Σαββατοκύριακο οδηγώντας πέρα ​​δώθε σε διάφορες συναντήσεις, διαγωνισμούς, μαθήματα και ούτω καθεξής, πραγματικά δεν υπάρχει ηρεμία»

Δείτε Επίσης

Σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ, η ακινησία μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της ενσυνειδητότητας, η οποία οδηγεί σε μια σειρά από ψυχικά και σωματικά οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της εστίασης και της γνώσης.

Αισθήματα απομόνωσης και μοναξιάς

Ο Liu λέει ότι από την έναρξη της παγκόσμιας πανδημίας COVID-19, οι μαθητές είχαν μεγαλύτερη δυσκολία να αισθάνονται συνδεδεμένοι με τους συμμαθητές τους.

«Βλέπω πολλούς ανθρώπους στην κλινική μου που αγωνίζονται γιατί πραγματικά δεν έχουν στενούς φίλους και γνωστούς», εξηγεί. «Υπάρχουν άνθρωποι που βλέπουν στο σχολείο, αλλά πάντα ρωτάω: “Βλέπεις φίλους εκτός σχολείου;”».

«Αυτό το κομμάτι της ομάδας συνομηλίκων είναι εξαιρετικά σημαντικό», προσθέτει ο Liu.

Σημάδια διαταραχής ψυχικής υγείας που πρέπει να αναζητήσετε

Ο Liu λέει ότι υπάρχουν μερικά σημάδια ψυχικής δυσφορίας σε ένα παιδί που μπορούν να αναζητήσουν οι γονείς, ειδικά αν γνωρίζουν ότι η εποχή της επιστροφής στο σχολείο προκαλεί άγχος στο παιδί τους.

«Αν το παιδί σας δυσκολεύεται να κοιμηθεί –ο εμπειρικός μου κανόνας είναι συνήθως εάν του παίρνει περισσότερο από μισή ώρα για να κοιμηθεί ή ξυπνά περισσότερες από δύο φορές τη νύχτα και δυσκολεύεται να ξανακοιμηθεί– αυτό είναι κάτι που χρειάζεται προσοχή», προτείνει ο Liu.

Επειδή τα συμπτώματα του άγχους, του στρες και της κατάθλιψης είναι συχνά σωματικά – ειδικά σε μικρά παιδιά που δεν έχουν το λεξιλόγιο για να εκφράσουν τις σκέψεις και τα εσωτερικά τους συναισθήματα – εδώ είναι μερικά άλλα σωματικά σημάδια που πρέπει να αναζητήσετε, σύμφωνα με τον Liu:

στομαχόπονοι

Πονοκέφαλοι

Ναυτία/έμετος

Διάρροια

Το πιο σημαντικό, τονίζει ο Liu είναι το να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας καθώς βοηθάτε το παιδί σας να πλοηγηθεί στη νέα σχολική χρονιά.

«Η “αρκετά καλή” ανατροφή των παιδιών είναι μια χαρά», λέει. «Τα παιδιά θα είναι, γενικά, εντάξει. Πρέπει να δώσετε στον εαυτό σας την άδεια να γνωρίζει ότι δεν θα βγαίνει πάντα τέλεια και αυτό είναι εντάξει. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να έχετε αυτόν τον οικογενειακό πυρήνα, με αγάπη και γερές βάσεις ειλικρινούς επικοινωνίας».

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top