Now Reading
Διατροφολόγος του Χάρβαρντ μοιράζεται 6 τροφές για κοφτερό μυαλό

Διατροφολόγος του Χάρβαρντ μοιράζεται 6 τροφές για κοφτερό μυαλό

τροφές για τον εγκέφαλο

Τροφές που θα βοηθήσουν τα παιδιά σας να παραμείνουν εύστροφα και συγκεντρωμένα

Τα πρώτα χρόνια της ζωής θέτουν τα θεμέλια για την υγεία του εγκεφάλου. Μελέτες δείχνουν ότι μια θρεπτική διατροφή στη βρεφική ηλικία είναι το κλειδί για την προώθηση της μακροπρόθεσμης ευημερίας του παιδιού και οι τροφές που τρώνε μπορούν να επηρεάσουν τη γνωστική λειτουργία, την ιδιοσυγκρασία, τις κινητικές του δεξιότητες και την ανάπτυξη της γλώσσας.

Ως διατροφολόγος ψυχίατρος, η Dr. Uma Naidoo, έχει διαπιστώσει ότι τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, φυλλικό οξύ, σίδηρο, ιώδιο, ψευδάργυρο, χολίνη και βιταμίνες A, B12 και D υποστηρίζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου, τη συμπεριφορά και τη μάθηση. Η αποφυγή επεξεργασμένων τροφίμων με πρόσθετα σάκχαρα είναι επίσης βασική.

Τα παιδιά μπορεί να είναι επιλεκτικά, επομένως οι γονείς θα πρέπει να γίνουν δημιουργικοί. Εδώ είναι έξι τροφές για τον εγκέφαλο που θα βοηθήσουν τα παιδιά σας να παραμείνουν εύστροφα και συγκεντρωμένα:

Smoothies με υπερτροφές

Τα smoothies είναι ένας νόστιμος τρόπος για να ενσωματώσετε πολλά θρεπτικά συστατικά στη διατροφή του παιδιού σας – ακόμα και να συγκαλύψετε τροφές που κανονικά μπορεί να απορρίψει. Μπορείτε να το ονομάσετε ακόμη και «μιλκσέικ».

Για το καλύτερο smoothie superfood, προσθέστε πλούσια σε φυλλικό οξύ και πλούσια σε φυτικές ίνες φυλλώδη πράσινα όπως σπανάκι ή λάχανο, μαζί με σπόρους chia ή καρύδια για ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες και πρωτεΐνη. Στη συνέχεια, ρίξτε ένα αβοκάντο για υγιή λίπη, ακολουθούμενο από βατόμουρα που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά.

Η προσθήκη απλού γιαουρτιού χωρίς ζάχαρη μπορεί επίσης να αυξήσει την κρεμώδη υφή του smoothie σας, τα επίπεδα πρωτεΐνης και τα υγιεινά για το έντερο προβιοτικά που ενισχύουν τη διάθεση.

Σπιτικά τσιπς λαχανικών

Η κατανάλωση μιας πολύχρωμης ποικιλίας λαχανικών είναι τόσο σημαντική για τη λήψη αρκετών φυτικών ινών και φυτοθρεπτικών συστατικών, καθώς και για την τροφοδοσία τόσο της υγείας του εντέρου όσο και της ψυχικής υγείας.

Οι φριτέζες με αέρα προσθέτουν μια τραγανή υφή στα τρόφιμα χωρίς να τηγανιστούν. Χρησιμοποιήστε την για να φτιάξετε τσιπς από κολοκυθάκια, καρότα ή πράσινα φασόλια.

Στη συνέχεια, πασπαλίστε τα λαχανικά με μια πρέζα μαύρο πιπέρι και κουρκουμά, δεντρολίβανο, ρίγανη, μαϊντανό ή θυμάρι για να προσθέσετε γεύση.

Σπιτικό χούμους

Τα λαχανικά είναι υγιεινές, φυτικές πηγές σιδήρου, ψευδαργύρου, πρωτεϊνών και φυτικών ινών, που ωφελούν την ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Το σπιτικό χούμους είναι ένας ευέλικτος τρόπος για να ενσωματώσετε τα λαχανικά στη διατροφή του παιδιού σας. Μπορεί να σερβιριστεί με πολλούς τρόπους, όπως ένα ντιπ σε συνδυασμό με φέτες μήλου, μπαστουνάκια καρότου, σέλινο σε λεπτές φέτες ή μπιζέλια.

Η προσθήκη χρώματος στο χούμους σας μπορεί να το κάνει πιο ελκυστικό για τα παιδιά. Σκεφτείτε: ένα λαμπερό πορτοκαλί χούμους καρότου ή ένα βαθύ μοβ χούμους παντζαριού με ένα πρόσωπο τέρας φτιαγμένο από λαχανικά.

Σολομός

Η εισαγωγή του παιδιού σας στο ψάρι σε νεαρή ηλικία μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα να το απολαύσει και να τρώει πρωτεΐνες με χαμηλά λιπαρά, πλούσιες σε βιταμίνες για το υπόλοιπο της ζωής του.

Δείτε Επίσης

Ο σολομός είναι μαλακός και αρκετά ήπιος για τα μικρά παιδιά και είναι επίσης καλή πηγή βιταμίνης Β12 και ωμέγα-3, τα οποία προάγουν την υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου και τη χαρούμενη διάθεση.

Αυγά

Τα ολόκληρα αυγά είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμινών Α, D και Β12 που τονώνουν τον εγκέφαλο, μαζί με χολίνη. Η χολίνη είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα μικρά παιδιά, καθώς έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την ανάπτυξη του εγκεφάλου και τη μακροπρόθεσμη μνήμη.

Συνιστώ να αγοράζετε αυγά ελεύθερης βοσκής: Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα αυγά βοσκής μπορεί να έχουν διπλάσια ποσότητα βιταμίνης Ε και σχεδόν τρεις φορές περισσότερα ωμέγα-3 από τα αυγά σε κλουβί.

Κεφτεδάκια με λαχανικά

Βάλτε μερικές ισχυρές φυτικές ίνες και θρεπτικά λαχανικά στη διατροφή του παιδιού σας μέσα από κεφτεδάκια.

Ξεκινήστε με μια βάση από φασόλια, φακές ή αλεσμένη γαλοπούλα. Στη συνέχεια προσθέτουμε τριμμένο σπανάκι ή τριμμένο κολοκυθάκι.

Χρησιμοποιήστε σπόρους λιναριού για να δέσετε τα συστατικά για πρόσθετα ωμέγα-3 και ρίξτε τα μπαχαρικά σας. Το ψήσιμο των κεφτεδών, έναντι του τηγανίσματος, είναι ο πιο υγιεινός τρόπος για να το κάνετε.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top