Now Reading
Διακοπές στο εξωτερικό με παιδιά

Διακοπές στο εξωτερικό με παιδιά

Πάντα μου έκαναν εντύπωση στα αεροδρόμια οι γονείς από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες που έρχονταν μαζί με…


 vaca

Πάντα μου έκαναν εντύπωση στα αεροδρόμια οι γονείς από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες που έρχονταν μαζί με τα παιδιά τους, όσο μικρά κι αν ήταν. Είτε λόγω ανάγκης, είτε επειδή δε θέλουν να τα αποχωριστούν στις διακοπές, έρχονται στην Ελλάδα μαζί τους και δε δείχνουν να έχουν ταλαιπωρηθεί ιδιαίτερα. Τα μικρά είναι ήσυχα (όχι πάντα, αλλά τις περισσότερες φορές!) και οι γονείς δείχνουν να μην έχουν ένταση ή ταλαιπωρία στο πρόσωπό τους.

Υπάρχουν τρόποι για να περάσουμε καλά οικογενειακώς σε ένα ταξίδι που κάνουμε στο εξωτερικό; Βεβαίως και υπάρχουν!

Υγεία και ασφάλεια
Σιγουρευτείτε πρώτα απ’ όλα, ότι υπάρχει ταξιδιωτική ασφάλιση και ότι σε περίπτωση που χρειαστείτε οτιδήποτε θα το έχετε χωρίς να πληρώσετε έξτρα χρήματα (εξετάσεις, περίθαλψη κλπ.). Ίσως να χρειαστεί να βγάλετε ευρωπαϊκή κάρτα υγείας κι εσείς και τα παιδιά σας. Έτσι κι αλλιώς, πάντως, κρατάτε στην τσάντα χεριού, για άμεση χρήση, χανσαπλάστ, ιώδιο σε μικρό μπουκαλάκι, οινόπνευμα σε μικρό μπουκαλάκι, 3-4 παυσίπονα και αντιπυρετικά (π.χ. Depon ή Ponstan), 2-3 χαπάκια για ζαλάδα και ίλιγγο, μια αντιισταμινική κρέμα (π.χ. Fenistil), 1-2 φακελάκια Almora και 1 θερμόμετρο (όχι υδραργύρου).

Αντίδοτο στην γκρίνια
Τα παιδιά θέλουν να ζήσουν εμπειρίες γεμάτες χαρά, αδρεναλίνη και συναίσθημα!
Αυτό δε σημαίνει ότι θα κάνετε μονάχα ό,τι αρέσει στο παιδί, αλλά ότι θα συμφωνήσετε από πριν (αν το παιδί είναι πάνω από 5 ετών) για τα πράγματα που θα δείτε και θα κάνετε. Ένα μουσείο μπορεί να φανεί άχαρο και βαρετό σε ένα παιδί, όμως μπορεί να αποκτήσει ενδιαφέρον αν του έχετε πει πέντε πράγματα πριν γι’ αυτά που πρόκειται να δείτε. Το Google Art Project μπορεί να σας βοηθήσει με τις ψηφιακές συλλογές έργων τέχνης που διαθέτει.
Απ’ την άλλη, ένα λούνα παρκ ή δραστηριότητες που αρέσουν στα παιδιά, μπορεί να σας φαίνονται εσάς βαρετά, αλλά δείτε τα με άλλο μάτι και θα περάσετε καλά όλη η οικογένεια, γιατί όλα είναι στο μυαλό!

Βραδινές έξοδοι
Αν σκοπεύετε να ταξιδέψετε οικογενειακώς σε μια ευρωπαϊκή πόλη, ίσως είναι καλό να έχετε παρέα άλλη μια οικογένεια. Αυτό δε σημαίνει ότι αναγκαστικά είστε παντού μαζί, όμως βοηθά στο να απολαύσετε ως ζευγάρι, χωρίς παιδιά, τη νυχτερινή ζωή της πόλης. Συμφωνήστε με το άλλο ζευγάρι να προσέχετε εναλλάξ τα παιδιά, ένα βράδυ εσείς όλα τα παιδιά κι ένα βράδυ το άλλο ζευγάρι. Έτσι, θα έχετε και το χρόνο και τη διάθεση να απολαύσετε ένα σόου, να φάτε μόνοι ένα ρομαντικό δείπνο ή να γνωρίσετε τη βραδινή ζωή της πόλης!

“Μαμά πεινάω, διψάω, θέλω τουαλέτα!”
Τα γνωστά “θέλω” του παιδιού όταν είναι εκτός σπιτιού. Πώς τα αντιμετωπίζουμε;
Πριν το ταξίδι, αγοράστε στο παιδί ένα πολύ μικρό σακίδιο πλάτης, στο οποίο θα έχει χρήσιμα πράγματα για τη βόλτα και την εκδρομή: ένα μπουκαλάκι νερό, χαρτομάντιλα, ξηρούς καρπούς (αν είναι αρκετά μεγάλο) ή κάτι άλλο φαγώσιμο (σάντουιτς ή κρακεράκια) και τσίχλες. Έτσι, δε χρειάζεται να κουβαλάτε εσείς τα πάντα και να κουράζεστε, ενώ μαθαίνετε στο παιδί να είναι υπεύθυνο, αλλά και ανεξάρτητο.
Σχετικά με την τουαλέτα, δε νομίζω ότι είναι μόνο δική του επιθυμία. Το περπάτημα στην πόλη θα σας δημιουργήσει κι εσάς σύντομα μια παρόμοια ανάγκη! Γι’ αυτό, λοιπόν, “σπάστε” το πρόγραμμα της μέρας με μικρά διαλείμματα (π.χ. κάθε 2-3 ώρες) σε ωραία καφέ μέσα στην πόλη, όπου θα μπορείτε να “τσιμπήσετε” κάτι, αλλά και να πάτε τουαλέτα. Εκτός του ότι θα μπορείτε να ξεκουραστείτε για λίγο, είναι μια θαυμάσια ευκαιρία να παρατηρήσετε τους ντόπιους, να γνωρίσετε τις συνήθειές τους, αλλά και να αποκτήσετε ξεχωριστές εμπειρίες απ’ το ταξίδι!

Μερικές προτάσεις για παιδιά σε ευρωπαϊκές πόλεις
Κάθε ευρωπαϊκή πόλη έχει μοναδικές προτάσεις για μικρά και μεγάλα παιδιά, όπου μπορούν να περάσουν υπέροχα μαζί με την οικογένειά τους!
Ενδεικτικά και μόνο αναφέρω:

Δείτε Επίσης

Λονδίνο
To Hyde Park είναι ιδανικό για εξερεύνηση, χαλάρωση και μπόλικο παιχνίδι, ειδικά τις ηλιόλουστες μέρες!
Οι γονείς “αράζουν” στο χορτάρι ή στο καταπληκτικό καφέ δίπλα στη λίμνη και τα παιδιά μπορούν να παίξουν ελεύθερα, χωρίς κίνδυνο στις απέραντες εκτάσεις, να τρέξουν, να ταΐσουν τις πάπιες ή να πλατσουρίσουν στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο με νερό! Πέρα απ’ το Hyde Park, μουσεία που θα απολαύσουν τα παιδιά είναι το Μουσείο Επιστημών (Science Museum), η Modern Tate Gallery (έχει πολλές δραστηριότητες για παιδιά), το μουσείο της Μαντάμ Τισό με τα κέρινα ομοιώματα, ο ζωολογικός κήπος, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας (Natural History Museum – αμέτρητες εκπαιδευτικές δραστηριότητες) και το London Eye (σαν τεράστιος μύλος λούνα-παρκ με θέα το Λονδίνο από ψηλά).

Μαδρίτη
Εκτός από το Πάρκο της Warner Bros (αντίστοιχο με τους ήρωες της Eurodisney), όπου φυσικά δε χρειάζονται πολλά λόγια για το πόσο θα το απολαύσουν τα παιδιά, υπάρχει και το Xanadu. Πρόκειται για ένα τεράστιο εμπορικό κέντρο, που διαθέτει κλειστό χιονοδρομικό κέντρο με πίστες για σκι, κλειστές πίστες για γκολφ, διαδρόμους μπόουλινγκ, αλλά και πάνω από 130 μαγαζιά με καταπληκτικές τιμές για ψώνια! Έπειτα, μη χάσετε το ζωολογικό κήπο, αλλά και το σαφάρι μέσα στα άγρια ζώα. Τέλος, η Μαδρίτη έχει και τη μεγαλύτερη οθόνη IMAX στην Ευρώπη, όπου μπορείτε να απολαύσετε 3D προβολές από ντοκιμαντέρ που θα σας κόψουν την ανάσα!

Παρίσι
Εννοείται ότι η νούμερο 1 επιλογή για τα παιδιά είναι η Eurodisney, η οποία περιλαμβάνει το πάρκο και τα στούντιο της Disney. Για μαμάδες και μπαμπάδες υπενθυμίζουμε ότι υπάρχει και εμπορικό κέντρο κοντά. Πέρα, όμως, από τη Eurodisney υπάρχει και το πάρκο του Αστερίξ με τα πιο καταπληκτικά τρενάκια που ανεβάζουν την αδρεναλίνη στο φουλ!

Ελένη Γαρυφαλάκη
Σύμβουλος Αγωγής και Εκπαίδευσης
ΜΑ στις Γλωσσικές Διαταραχές
Πιστοποιημένη σε:
Εκπαιδευτική Ψυχολογία
Μαθησιακές Δυσκολίες – Δυσλεξία
Ψυχολογία και Συμπεριφορά του Εφήβου
Οργάνωση και Διοίκηση της Εκπαίδευσης

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top