Now Reading
Δραστηριοτητα 1.5+”Κάτω απο τις φούσκες”!

Δραστηριοτητα 1.5+”Κάτω απο τις φούσκες”!

  Η ανακάλυψη και η παρατήρηση μέσα απο το βίωμα και την εμπειρία είναι ο βασικός τρόπος μάθησης στην…

discoverybowl8

 

Η ανακάλυψη και η παρατήρηση μέσα απο το βίωμα και την εμπειρία είναι ο βασικός τρόπος μάθησης στην βρεφική και προσχολική ηλικία. Τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε για αυτό είναι μόνο οι αισθήσεις του παιδιού. Δίνοντας ερεθίσματα να δει, να πιάσει, να ακούσει, να μυρίσει, να γευτεί, διεγείρουμε τους υποδοχείς των αισθήσεων αυξάνοντας την περιέργεια του παιδιού που αποτελεί και το κυριότερο κίνητρο για τη μάθηση.

 

Αυτά μπορούμε να τα πετύχουμε με παιχνίδια που βοηθούν στην ανακάλυψη των υλικών. Η εξερεύνηση απο τι είναι φτιαγμένος ο κόσμος είναι η βάση για όλες τις προμαθηματικές έννοιες που πρόκειται σιγά, σιγά να εξελιχθούν. Έτσι όσο πιο πολλά ερεθίσματα έχει ένα παιδί τόσο πιο πολλές ευκαιρίες έχει να παρατηρήσει τα γνωρίσματα των αντικειμένων πχ. μέγεθος, χρώμα, βάρος, να τα ταξινομήσει ανάλογα και να καταλήξει σε μηχανισμούς επίλυσης προβλημάτων πχ. για να σηκώσω αυτό που είναι βαρύ θα χρησιμοποιήσω και τα δυο μου χέρια κα. Μέσα απο παιχνίδια ανακάλυψης, ειδικά για παιδιά με ανωριμότητα και ελλείμματα στην αισθητηριακή τους ολοκλήρωση, δίνεται η κατάλληλη παιδαγωγική ενίσχυση.

Ένα πολύ διασκεδαστικό παιχνίδι που καθοδηγεί το παιδί στην ανακάλυψη των υλικών είναι το: “Κάτω απο τις φούσκες”!!

Υλικά: πλαστικά παιχνίδια παραλίας (φτυάρι, σουρωτήρι, καραβάκι), πλαστικά που επιπλέουν, κουδουνίστρες, τουβλάκια, μια λεκάνη με νερό, σαπούνι, πετσέτα

Δραστηριότητα: Γεμίζουμε την λεκάνη με νερό και ρίχνουμε λίγες σταγόνες απο σαπούνι για να κάνει αφρό και μπουρμπουλήθρες. Ρίχνουμε μέσα τα αντικείμενα και τοποθετούμε τη λέκανη πάνω σε μια πετσέτα στο πάτωμα για να καθίσει το παιδί και να ακουμπάει και τα αντικείμενα που θα βγάζει. Έπειτα αφήνουμε το παιδί να βουτήξει τα χεράκια του μέσα και να ξεκινήσει μόνο του να πιάνει, να βυθίζει, να βάζει και να βγάζει τα αντικείμενα όσες φορές θέλει. Μπορείτε να παροτρύνετε με καλή διάθεση και ενθάρρυνση για αυτό που κάνει και αν δείχνει συγκεντρωμένο δεν ενοχλούμε και αφήνουμε να ασχοληθεί με αυτό που ανακαλύπτει. Όταν έχει βγάλει αρκετά παιχνίδια έξω εμείς τα ξαναβάζουμε ή τροφοδοτούμε με νέα. Επίσης ανανεώνουμε τη σαπουνάδα με σαπούνι.

Το κέρδος είναι: Εξάσκηση στην αδρή και λεπτή κινητικότητα. Ανακάλυψη των ιδιοτήτων των αντικειμένων (βάρος, υφή, σχήμα κα.). Εξάσκηση στην επίδειξη συγκέντρωσης και τη προσοχής.

Η διάρκεια εξαρτάται απο τη διάθεση και την φάση ηρεμίας και συγκέντρωσης του παιδιού. Μπορείτε να επαναλάβετε όσο συχνά θέλετε καθώς για το μικρό παιδι θα έιναι πάντα μια πολύ ευχάριστη παιδαγωγική ενασχόληση.

Βασικά tips: Μπορεί να γίνει και στην ώρα του μπάνιου αλλά και στην παραλία.

Δείτε Επίσης

Απευθύνεται: Σε όλα τα παιδιά απο 1,5 χρονών ως ένα απλό παιδαγωγικό παιχνίδι εξερεύνησης. Ιδιαίτερα χρήσιμο για παιδιά προσχολικής ηλικίας που έχουν ανωριμότητα και χρειάζονται ενίσχυση. Μπορεί να γίνει απο γονείς, εκπαιδευτικούς και θεραπευτές.

Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός – Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολίων/δυσλεξίας

 

http://dyslexiaathome.blogspot.com

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top