Now Reading
Γιατί οι απαιτήσεις της σύγχρονης ανατροφής αφαιρούν τη διασκέδαση από το παιχνίδι των παιδιών

Γιατί οι απαιτήσεις της σύγχρονης ανατροφής αφαιρούν τη διασκέδαση από το παιχνίδι των παιδιών

Οι σύγχρονες πιέσεις και οι προσδοκίες των γονέων στερούν από τα παιδιά την απόλαυση του ελεύθερου παιχνιδιού, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Έσεξ

Οι σύγχρονες πιέσεις και οι προσδοκίες των γονέων στερούν από τα παιδιά την απόλαυση του ελεύθερου παιχνιδιού, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Έσεξ

Ενώ οι γονείς ένιωθαν πάντα μια κάποια ευθύνη για την ανάπτυξη των παιδιών τους, η αυξημένη ένταση της γονικής μέριμνας τα τελευταία χρόνια σημαίνει πλέον ότι οι γονείς αναμένεται να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο παρακολουθώντας, παρατηρώντας και ικανοποιώντας στις επιθυμίες και τις συμπεριφορές των παιδιών τους.

Αυτό, όπως υποδηλώνει νέα έρευνα, αφήνει λιγότερο χρόνο στα παιδιά να παίξουν ελεύθερα, όπου μαθαίνουν μόνα τους το ρίσκο και τους κινδύνους του υπαίθριου παιχνιδιού.

Σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Sociology of Health & Illness, οι γονείς ανησυχούν ότι αυτή η έλλειψη αυθόρμητου παιχνιδιού σημαίνει ότι τα παιδιά τους δεν είναι τόσο ανεπτυγμένα και προσαρμοστικά όσο θα μπορούσαν, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το παιχνίδι των παιδιών γίνεται όλο και πιο καθιστικό λόγω της τεχνολογίας.

«Μέχρι τη δεκαετία του 1990, οι γονείς δεν αναμενόταν να διασκεδάζουν και να παρακολουθούν ατελείωτα τα παιδιά τους με τον ίδιο τρόπο που συμβαίνει σήμερα, έτσι τα παιδιά είχαν μεγαλύτερη ελευθερία να παίζουν αυτόνομα», εξήγησε ο συγγραφέας της μελέτης Δρ Τζον Ντέι. «Αλλά από τότε που αυτά τα παιδιά έγιναν γονείς τα ίδια, η κοινωνία έχει αλλάξει και έτσι υπάρχει ένα αυξημένο αίσθημα ευθύνης για την ανάπτυξη των παιδιών τους. Μια πτυχή του προβλήματος είναι οι αυξημένοι φόβοι γύρω από ξένους κινδύνους και η περισσότερη κίνηση στους δρόμους, πράγμα που σημαίνει ότι οι ευκαιρίες για τα παιδιά να είναι σωματικά δραστήρια μέσω του ελεύθερου παιχνιδιού έχουν περιοριστεί».

Έτσι, οι σημερινοί νέοι περνούν λιγότερο χρόνο παίζοντας μαζί μακριά από τη φροντίδα των ενηλίκων και περισσότερο χρόνο υπό την επίβλεψη των γονέων τους και συμμετέχοντας σε δομημένα περιβάλλοντα σωματικής δραστηριότητας με επίκεντρο την υγεία, όπως οι οργανωμένες δραστηριότητες.

Όπως εξηγεί ο Δρ Ντέι: «Οι γονείς ενθαρρύνονται να περνούν περισσότερο χρόνο με τα παιδιά τους, ενώ ταυτόχρονα κρίνονται για το πόσο ανεξάρτητα είναι τα παιδιά τους. Αλλά το μεγαλύτερο μέρος της μάθησης για την ανεξαρτησία γίνεται όταν τα παιδιά ρισκάρουν μέσω της δικής τους επιλογής και αυτές οι ευκαιρίες χάνονται στην τωρινή παιδική ηλικία».

Αυτή η αλλαγή ανατροφής παρατηρήθηκε από τον Δρ Ντέι, στη Σχολή Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας του Έσεξ, όταν διεξήγαγε σε βάθος συνεντεύξεις με 28 κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου που γεννήθηκαν μεταξύ 1950 και 1994 σχετικά με το ιστορικό της φυσικής τους δραστηριότητας και πώς τα μέλη της οικογένειας επηρέασαν αυτές τις εμπειρίες.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι η αύξηση της δομημένης σωματικής δραστηριότητας για τα παιδιά συνέβη ταυτόχρονα με, και πιθανώς προκάλεσε, μείωση του ελεύθερου παιχνιδιού.

Οι αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με την υγεία των παιδιών οδήγησαν πολλούς γονείς που γεννήθηκαν μετά τα τέλη της δεκαετίας του 1960, οι οποίοι άρχισαν να αναλαμβάνουν γονείς στις αρχές της δεκαετίας του 1990, να νιώσουν ότι έπρεπε να παρέμβουν για να βεβαιωθούν ότι τα παιδιά τους ήταν δραστήρια, γεγονός που περιόριζε την πιθανότητα για πιο αδόμητες μορφές παιχνιδιού.

Δείτε Επίσης

«Η κοινωνία σήμερα τοποθετεί τους γονείς ως τους μοναδικούς υπεύθυνους στην ανάπτυξη των παιδιών τους, κάτι που αντιπροσωπεύει ένα μη ρεαλιστικό βάρος, που φέρνει μαζί του άδικη πίεση και προσδοκίες», πρόσθεσε ο Δρ Ντέι.

Για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτής της τάσης, ο Δρ Ντέι προτείνει ότι πρέπει να υπάρξει μια αλλαγή κουλτούρας όπου οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής για την υγεία να διασφαλίζουν ότι τα παιδιά ενθαρρύνονται να μάθουν για τους κινδύνους του σωματικά ενεργού παιχνιδιού, ανεξάρτητα από την επίβλεψη ενηλίκων.

«Η ανατροφή των γονέων δεν είναι πλέον απλώς μια πτυχή του πώς μεγαλώνει ένα παιδί, αλλά ένας ρόλος που αναμένεται να επηρεάσει εκτενώς τη ζωή του. Οι γονείς και τα παιδιά τους είναι παγιδευμένοι μαζί σε αυτό το σενάριο και γι’ αυτό χρειαζόμαστε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να το αναγνωρίσουν και να συνεργαστούν με γονείς και παιδιά για να το αλλάξουν αυτό στις μελλοντικές γενιές», κατέληξε.

Why parental pressures are taking the fun out of children’s play | ScienceDaily

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top