Γίνατε μαμά; Μάθετε να λέτε «όχι» χωρίς ενοχές - Childit
Now Reading
Γίνατε μαμά; Μάθετε να λέτε «όχι» χωρίς ενοχές

Γίνατε μαμά; Μάθετε να λέτε «όχι» χωρίς ενοχές

Για να έχετε προτεραιότητα πάντα εσάς και την οικογένειά σας

Μόλις αποκτήσατε μωρό και όλοι καταλαβαίνουν ότι χρειάζεται ένα διάστημα προσαρμογής και να είστε όσο το δυνατόν ξεκούραστη και ήρεμη για να φροντίσετε το μωρό. Πολλές φορές, όμως, φίλοι, συνάδελφοι και συγγενείς, ειδικά αν δεν έχουν παιδιά, μπορεί να θεωρούν ότι μετά από κάποιο σύντομο διάστημα θα (πρέπει να) είστε έτοιμη να κάνετε ξανά ό,τι και πριν τη γέννηση του μωρού.

Κι όμως κάτι τέτοιο είναι ιδιαίτερα δύσκολο τώρα που έχετε να φροντίζετε άλλον ένα άνθρωπο εκτός από τον εαυτό σας. Πριν από λίγο καιρό, ακόμα και στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να αναλαμβάνατε ένα σωρό υποχρεώσεις, προσπαθώντας να ικανοποιήσετε τους γύρω σας, ακόμα κι αν ξέρατε ότι θα πιεστείτε για να τα καταφέρτε.

Τώρα πλέον είναι πιο δύσκολο να ανταποκριθείτε στις προσδοκίες που ενδεχομένως έχουν οι γύρω σας για έναν ακόμα λόγο: το μυαλό σας είναι γεμάτο από ώρες ταΐσματος, κλάματα και αλλαγές πάνας.

Το να είστε μητέρα είναι δύσκολο σε όλες τις ηλικίες και πολύ περισσότερο τους πρώτους μήνες της ζωής του παιδιού. Για αυτό εξασκηθείτε, σταματήστε να νιώθετε ενοχές και μάθετε να λέτε «όχι» όταν το θέλετε, βάζοντας ως προτεραιότητα το παιδί, εσάς και την οικογένειά σας.

1.Πείτε «όχι» για να έχετε χρόνο για τα καλά
Κάντε μία λίστα με τις προτεραιότητές σας και τοποθετήστε την κάπου που να τη βλέπετε. Μπορεί να είναι από το να περνάτε περισσότερο χρόνο με το σύντροφό σας, μέχρι το να αρχίσετε να γυμνάζεστε για να βοηθήσετε το σώμα σας να χάσει τα κιλά της εγκυμοσύνης. Συμβουλευτείτε τη λίστα όταν σας ζητούν κάτι. Αν το να αναλάβετε μία υποχρέωση σας κρατάει πίσω από τις προτεραιότητές σας σημαίνει ότι ήρθε η ώρα να αρχίσετε να λέτε «όχι».

2. Αποφασίστε από πριν
Αν περιμένετε ότι θα σας ζητήσουν να κάνετε κάτι που ξέρετε ότι δεν μπορείτε, ή δεν θέλετε, να αναλάβετε, γράψτε την απάντησή σας για να είστε προετοιμασμένη από πριν.

3.Το «όχι» είναι πλήρης πρόταση
Θυμηθείτε, δεν είστε υποχρεωμένη να δικαιολογήσετε την αρνητική σας απάντηση. Το «όχι, ευχαριστώ» αρκεί τις περισσότερες φορές, εξάλλου συχνά η εξήγηση του «όχι» μπορεί να ακουστεί σαν δικαιολογία.

4. Δώστε στον εαυτό σας 24 ώρες
Αν λάβετε μία πρόσκληση ή σας ζητήσουν να κάνετε κάτι και θέλετε να απαντήσετε αρνητικά, μην χρονοτριβείτε. Όσο καθυστερείτε την απάντηση τόσο βαραίνει το «όχι» στο μυαλό σας. Μπορεί να προσπαθείτε να αποφύγετε να πάρετε απόφαση γιατί δεν αισθάνεστε καλά με το να πείτε «όχι». Το βασικό είναι να μην αισθάνεστε ενοχές ή φόβο να απαντήσετε αν νιώθετε ότι δεν μπορείτε να κάνετε αυτό που σας ζητούν. Προσπαθήστε να τηρήσετε μία διορία: πάρτε μία απόφαση και απαντήστε μέσα σε 24 ώρες.

5. Μιλήστε ξεκάθαρα
Πολλές φορές μπορεί να λέτε «ίσως» όταν σας ζητούν κάτι. Στην πραγματικότητα το «ίσως» σημαίνει «όχι» αλλά επιλέγετε την αόριστη απάντηση γιατί δεν θέλετε να πληγώσετε κανέναν. Τελικά καταλήγετε να πείτε κάτι σαν «θα προσπαθήσω να έρθω στο πάρτι σου», ενώ ξέρετε ότι δεν προλαβαίνετε να πάτε και αυτό δημιουργεί προσδοκίες απέναντί σας και εσάς σας βαραίνει συναισθηματικά. Δοκιμάστε να δείτε πώς θα αισθανθείτε αν πείτε ένα απλό «θα ήθελα πολύ να έρθω αλλά δυστυχώς δεν θα μπορέσω».

6. Μην ανησυχείτε για το τι σκέφτονται οι άλλοι
Αν έχετε σοβαρό λόγο να πείτε «όχι» σε μια πρόσκληση, για παράδειγμα αισθάνεστε εξαντλημένη και δεν έχετε καθόλου χρόνο, μην στεναχωριέστε για το τι μπορεί να σκεφτούν οι άλλοι. Δεν χρειάζεται να έχετε την έγκριση ή την αποδοχή τους για τις αποφάσεις σας.

7. Όχι στις ενοχές και τις τύψεις!
Όταν αποφασίσετε κάτι, μην μετανιώνετε. Να είστε σίγουρη για την επιλογή σας και μην αφήνετε την ενοχή ή το κουτσομπολιό από τον περίγυρό σας να σας προβληματίζουν. Να σκέφτεστε ποιες είναι οι προτεραιότητές σας (από τη λίστα του #1), να μένετε προσηλωμένη σε αυτές και δεν θα το μετανιώσετε!

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top