Αφήστε τα να μαλώνουν, τους κάνει καλό!
Αν δεν κάνετε συνέχεια τον διαιτητή, θα μάθουν να λύνουν τις διαφορές τους ειρηνικά
Ένα από τα σημαντικότερα κι ίσως και πιο εκνευριστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γονείς με τα παιδιά τους είναι οι τσακωμοί ανάμεσα στα αδέρφια. Φωνές, τσιρίδες, και αλλεπάλληλες εκτοξεύσεις κατηγοριών εκατέρωθεν: «εσύ έφταιγες / όχι εσύ έφταιγες» «δικό μου είναι / όχι δικό μου είναι» «εγώ το είδα πρώτα / όχι εγώ το είδα πρώτα» «θα το πω στη μαμά / όχι εγώ θα το πω στη μαμά» «σε μισώ / εγώ σε μισώ περισσότερο» … και αυτό είναι μόνο μια πολιτισμένη εκδοχή των αδερφικών καβγάδων. Αν η αυτόματη αντίδρασή σας είναι να μπείτε στη μέση και να τα χωρίσετε τότε ξεκινάτε έναν φαύλο κύκλο, που δεν ωφελεί κανέναν στην πραγματικότητα. Μην ανακατευτείτε, κρατήστε αποστάσεις ασφαλείας, και αφήστε τα να τα βρουν μεταξύ τους – εκτός κι αν η κατάσταση βγει εκτός ελέγχου. Είναι μια διαδικασία που θα τους «οπλίσει» με πολλά εφόδια για το μέλλον. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να έχετε θέσει από πριν ως απαράβατο όρο να μην καταφύγουν σε βιαιοπραγίες. Όταν τα παιδιά πάρουν το μήνυμα ότι δεν θα κάνετε το «ιππικό» και δεν θα πάτε να τους σώσετε, τότε θα βρουν τρόπο να λύσουν μόνα τους τις διαφορές τους. Κι αυτό θα τους αναπτύξει μερικές δεξιότητες:
Δημιουργικότητα
Η μασημένη τροφή και οι λύσεις ενός από μηχανής θεού δεν θα τα ωφελήσει. Αν όμως πρέπει μόνα τους να βρουν τον τρόπο για να λήξουν μία διαμάχη, τότε αναγκάζονται να γίνουν ευρηματικά και εφευρετικά. Μαθαίνουν να ελίσσονται, να βγάζουν πλάνο δράσης, να αλλάζουν μέθοδο όταν βλέπουν ότι μια συγκεκριμένη τακτική δεν τους οδηγεί πουθενά.
Στρατηγική και αξιολόγηση
Μερικές φορές οι καβγάδες δεν είναι παρά αποτέλεσμα περίσσειας ενέργειας ή βαρεμάρας. Ένας εύκολος τρόπος να ανάψουν τα αίματα και να εκτονωθούν. Όταν όμως σταματήσετε να μπαίνετε εσείς στη μέση, τότε θα αρχίσουν να σκέφτονται από πριν αν αξίζει η αφορμή που υπάρχει για να μπουν σε μια διαδικασία διαμάχης. Κι αν τελικά πάρουν την απόφαση να αρχίσει η «σύρραξη» τότε θα έχουν από πριν αναπτύξει ένα σχέδιο δράσης.
Επιχειρηματολογία
Οι καλύτεροι δικηγόροι ή συνήγοροι έχουν βγει από σπίτια με πολλά αδέρφια, όταν το να διεκδικήσεις ή να αποδείξεις το δίκιο σου δεν είναι εύκολη υπόθεση – όταν βέβαια ο αγώνας αυτός ήταν προσωπικός τους και δεν επενέβαιναν οι γονείς. Η πειθώ, το να πείθεις τον άλλον, δεν είναι κάτι απλό. Θέλει ψυχραιμία, καλό λεξιλόγιο, να μπορείς να βάζεις τις σκέψεις σου στη σειρά, να μπορείς να ανταπαντάς στις κατηγορίες του «αντιπάλου», να μπορείς να τον αποστομώνεις – ή, αυτό που πολύ εύγλωττα λένε τα σημερινά παιδιά, να τον ταπώνεις!
Ειρηνική επίλυση
Η σύγκρουση απαιτεί και την τελική επίλυση, από τη στιγμή που έχετε απαγορέψει τις βιαιοπραγίες (εδώ μπορείτε να βάλετε και μερικούς ακόμα κανόνες όπως, να μη φωνάζουν, ή να κρατούν χαμηλούς τόνους) τότε μαθαίνουν να βρίσκουν έναν ειρηνικό και πολιτισμένο τρόπο για να το λήξουν.
Αυτοπεποίθηση
Όταν εμπιστεύεστε τα παιδιά σας να λύνουν μόνα τους τις διαφορές, τα βοηθάτε να γίνουν ανεξάρτητα και τους τονώνετε αρκετά το αίσθημα της σιγουριάς και της αυτοπεποίθησης. Αν μάθουν να αντεπεξέρχονται με επιτυχία στις διαφορές τους με τα αδέρφια τους γίνονται πιο δυναμικά και ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν παρόμοιες διαφορές με ώριμο τρόπο κι εκτός σπιτιού κι έξω από το ασφαλές πλαίσιο της οικογένειας.
Επικοινωνία – δέσιμο
Μπορεί να ξεκινάνε με ένα θέμα προς επίλυση αλλά όταν αντί να καβγαδίσουν μάθουν να συζητάνε, να μιλάνε ήρεμα, να εκφράζονται και να εξηγούν, τότε καταφέρνουν να είναι ήρεμα μεταξύ τους σε γενικές γραμμές και να επικοινωνούν με επιτυχία – τότε και ο δεσμός μεταξύ τους δεν θα είναι μόνο αίματος αλλά και ουσιαστικός.
Αντί λοιπόν να μπαίνετε στη μέση είτε ως διαιτητής είτε ως σάκος του μποξ, κάντε τα παιδιά σας ειρηνικούς πολεμιστές – δώστε τους το εφόδιο του λόγου και των επιχειρημάτων. Αν πρώτα εσείς ως γονείς λύνετε μεταξύ σας τις διαφορές είτε με τα παιδιά σας είτε με τον σύντροφό σας ειρηνικά, με ψυχραιμία, χωρίς φωνές και νεύρα, τότε θα είστε ένα καλό παράδειγμα που και τα παιδιά σας δεν θα δυσκολευτούν να ακολουθήσουν. Αυτό πάντως που πάνω απ’ όλα δεν πρέπει να κάνετε όταν τα παιδιά τσακώνονται είναι να αντιδράσετε με φωνές, να μεροληπτήσετε υπέρ κάποιου ή να τα τιμωρήσετε.