Αυτό το πράσινο σνακ στην εγκυμοσύνη μειώνει τον κίνδυνο αλλεργίας του μωρού σας

Το αβοκάντο δεν τροφοδοτεί μόνο το σώμα σας με υγιή λίπη – μπορεί επίσης να υποστηρίξει το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού σας
Fans του γκουακαμόλε – αυτά είναι μεγάλα νέα για τις εγκύους μαμάδες παντού. Αν λαχταράτε αβοκάντο, δεν τροφοδοτείτε μόνο το σώμα σας με υγιή λίπη – μπορεί επίσης να δίνετε στο μωρό σας μια ώθηση στην ανοσοποιητική υποστήριξη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, χάρη σε αυτή τη δύναμη της προγεννητικής διατροφής.
Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Pediatric Research διαπίστωσε ότι η κατανάλωση αβοκάντο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο του μωρού σας να αναπτύξει τροφικές αλλεργίες μέχρι την ηλικία του ενός έτους. Και όχι, δεν πρόκειται για κάποια τάση ευεξίας – είναι πραγματική επιστήμη που υποστηρίζεται από μια μεγάλης κλίμακας μελέτη κοόρτης σε 2.272 εγκύους συμμετέχουσες.
Τι διαπίστωσε η μελέτη
Οι έγκυοι συμμετέχουσες που κατανάλωναν οποιαδήποτε ποσότητα αβοκάντο κατά τη διάρκεια του πρώτου ή του τρίτου τριμήνου είχαν 43,6% χαμηλότερες πιθανότητες να αναφέρουν τροφικές αλλεργίες στον πρώτο χρόνο του παιδιού τους. Αυτά τα ευρήματα ίσχυαν ακόμη και μετά την προσαρμογή για παράγοντες του τρόπου ζωής και της υγείας, όπως το κάπνισμα, η ποιότητα της διατροφής, ο ΔΜΣ και ο θηλασμός.
Αυτή είναι μια από τις πρώτες μελέτες που συνδέουν άμεσα την πρόσληψη αβοκάντο με τον χαμηλότερο κίνδυνο τροφικής αλλεργίας στα βρέφη – και θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα στον τρόπο που σκεφτόμαστε την προγεννητική διατροφή.
«Το πιθανό όφελος των αβοκάντο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να εξηγηθεί από διάφορους μηχανισμούς σε επίπεδο θρεπτικών συστατικών», έγραψαν οι ερευνητές.
Πώς θα μπορούσαν τα αβοκάντο να βοηθήσουν στην πρόληψη των τροφικών αλλεργιών;
Γνωρίζουμε ότι αυτό που τρώτε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στην ανάπτυξη του μωρού σας. Αυτή η έννοια –που ονομάζεται μητρική έκθεση– υποδηλώνει ότι τα θρεπτικά συστατικά από τη διατροφή σας βοηθούν στη διαμόρφωση του εντερικού μικροβιώματος και του ανοσοποιητικού συστήματος του μωρού σας, ακόμη και πριν από τη γέννηση.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα αντιοξειδωτικά του αβοκάντο (όπως η βιταμίνη Ε και ο ψευδάργυρος), οι φυτικές ίνες και τα υγιή λίπη μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση του εμβρυϊκού ανοσοποιητικού συστήματος και στη μείωση της φλεγμονής, θέτοντας τα θεμέλια για την πρόληψη των αλλεργιών. Οι φυτικές ίνες, ειδικότερα, υποστηρίζουν τα ευεργετικά βακτήρια του εντέρου που παράγουν λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας, τα οποία μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο αλλεργίας.
Γιατί αυτό έχει μεγαλύτερη σημασία τώρα από ποτέ
Οι τροφικές αλλεργίες αυξάνονται –δεν είναι απλώς ενοχλητικές– μπορούν να είναι απειλητικές για τη ζωή. Σύμφωνα με το CDC, οι τροφικές αλλεργίες στα παιδιά αυξήθηκαν κατά 50% μεταξύ 1997 και 2011 και σήμερα, 2 στα 5 παιδιά στέλνονται στα επείγοντα για αντιδράσεις που σχετίζονται με αλλεργίες κάθε χρόνο.
Ενώ πολλές στρατηγικές πρόληψης αλλεργιών επικεντρώνονται στην εισαγωγή αλλεργιογόνων τροφών νωρίς στη βρεφική ηλικία (όπως φιστίκια ή αυγά), αυτή η έρευνα υποδηλώνει ότι ίσως χρειαστεί να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης μας – επειδή η πρόληψη μπορεί να ξεκινήσει ακόμη νωρίτερα: στη μήτρα.
Λοιπόν, πρέπει να τρώτε περισσότερο αβοκάντο;
Εάν είστε έγκυος και σας αρέσει να τρώτε αβοκάντο, δεν υπάρχει πραγματικά κανένα μειονέκτημα στην προσθήκη του στη διατροφή σας. Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, φυσικά χαμηλό σε ζάχαρη και πλούσιο σε φυλλικό οξύ – μια άλλη κρίσιμη βιταμίνη για την ανάπτυξη του εμβρύου. Φυσικά, να μιλάτε πάντα με τον γιατρό σας πριν κάνετε οποιεσδήποτε σημαντικές αλλαγές στη διατροφή σας.
Τα αβοκάντο περιέχουν ένα μοναδικό τρίο θρεπτικών συστατικών που μπορεί να συνεργαστούν για να μειώσουν τον κίνδυνο τροφικής αλλεργίας:
Αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη Ε και ο ψευδάργυρος: Αυτά τα θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα βοηθούν στην υποστήριξη ενός υγιούς ανοσοποιητικού προγραμματισμού κατά την εμβρυϊκή ανάπτυξη. Σύμφωνα με το NIH, η υψηλότερη πρόσληψη αντιοξειδωτικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο αλλεργίας στα παιδιά.
Φυτικές ίνες: Ένα αβοκάντο έχει πάνω από 9 γραμμάρια φυτικών ινών, κάτι που αποτελεί εξαιρετική είδηση τόσο για την πέψη όσο και για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη θρέψη των ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου, οδηγώντας στην παραγωγή λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας – μορίων που πιστεύεται ότι μειώνουν τη φλεγμονή και προστατεύουν από αλλεργικές αντιδράσεις αργότερα στη ζωή.
Επαγγελματικές συμβουλές: Νόστιμοι τρόποι για να φάτε περισσότερο αβοκάντο
Τοστ με αβοκάντο πασπαλισμένο με σπόρους τσία ή νιφάδες τσίλι
Πράσινα smoothies με αβοκάντο, σπανάκι, μπανάνα και γιαούρτι
Γεμιστά μισά αβοκάντο με ρεβίθια ή σαλάτα τόνου
Μους σοκολάτας με αβοκάντο (ναι, πραγματικά – είναι κρεμώδης και γεμάτη θρεπτικά συστατικά!).
Ενώ χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να εδραιωθεί η σύνδεση μεταξύ του αβοκάντο και της πρόληψης των τροφικών αλλεργιών, αυτή η μελέτη προσθέτει σε ένα αυξανόμενο σύνολο στοιχείων ότι αυτό που τρώτε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να έχει μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία του παιδιού σας.
5 συμβουλές για την καταπολέμηση της κούρασης της εγκυμοσύνης