Now Reading
Αυτισμός και διαφορετικότητα

Αυτισμός και διαφορετικότητα

Ένας μπαμπάς έγινε συγγραφέας για να μοιραστεί την εμπειρία που έχει με την κόρη του

Ένας μπαμπάς που έχει γράψει δύο βιβλία για τον αυτισμό δήλωσε ότι θέλει να βοηθήσει τους συνομηλίκους της κόρης του να καταλάβουν γιατί κάνει κάποια πράγματα διαφορετικά.

Ο Jon Roberts βάσισε τον κύριο χαρακτήρα στην κόρη του Kya, η οποία διαγνώστηκε με αυτισμό όταν ήταν τέσσερα.

Έδωσε το ένα προσχέδιο του βιβλίου, το Through The Eyes of Me, στο σχολείο της κόρης του στη Swansea για να το διαβάσουν κατά τη διάρκεια της συνέλευσής τους.

Μετά από μια θετική υποδοχή, ο 47χρονος Jon προσέγγισε τους εκδότες Graffeg – και τώρα σχεδιάζει το τρίτο βιβλίο του.

«Δεν ήμουν συγγραφέας, είμαι απλά ένας προγραμματιστής ιστολογίων», είπε.

«Όταν ανακαλύψαμε ότι η Kya είχε αυτισμό, ήθελα να γράψω κάτι που να έδινε απαντήσεις στις ερωτήσεις των παιδιών. Δεν θα δημοσιευόταν εκεί έξω, το έδωσα στο σχολείο και οι άνθρωποι δήλωσαν ότι ήταν ένα υπέροχο βιβλίο για να δημοσιευτεί και έτσι προσέγγισα το Graffeg».

Η Kya είναι τώρα επτά και ενώ ο Jon εργάζεται ακόμα με πλήρη απασχόληση ως web developer έχει κυκλοφορήσει από τότε ένα δεύτερο βιβλίο και ελπίζει να συνεχίσει να γράφει ώστε τόσο η φανταστική Kya να μπορεί μεγαλώσει με την πραγματική Kya.

Ο Jon είπε ότι ο αυτισμός δεν είχε εκπροσωπηθεί σωστά στην παιδική λογοτεχνία όταν το The Through The Eyes of M” δημοσιεύθηκε το 2017, αλλά πρόσθεσε ότι αυτό έχει αλλάξει από τότε – μαζί με περισσότερους χαρακτήρες με αυτισμό που εμφανίζονται και στην τηλεόραση.

Το δεύτερο βιβλίο του Jon Through The Eyes of Us, που κυκλοφόρησε τον περασμένο Αύγουστο, εισάγει ένα άλλο κορίτσι με αυτισμό, εννέα ετών Martha, που βασίζεται σε κόρη του φίλου του Jon.

Έχει μια εντελώς διαφορετική προσωπικότητα από την Kya, με διαφορετικές προτιμήσεις και αντιπάθειες – που δείχνουν το ευρύ φάσμα των ατόμων με αυτισμό. Ενώ οι δυο τους δεν περνάνε πολύ χρόνο μαζί στην πραγματική ζωή, στο βιβλίο είναι καλύτεροι φίλοι.

Δείτε Επίσης

«Ο αυτισμός είναι ένα τεράστιο φάσμα», είπε ο Jon.

«Όλοι είναι πραγματικά διαφορετικοί, ένα άτομο με αυτισμό δεν είναι ποτέ το ίδιο με το επόμενο και όλοι έχουν τα δικά τους χαρακτηριστικά. Η Kya δεν μιλά αλλά αγαπά την αγκαλιά και απολαμβάνει δυνατούς θορύβους που δεν το συναντάς αυτό σε πολλά παιδιά με αυτισμό. Όλοι είναι διαφορετικοί στο φάσμα, έτσι ώστε τα δύο κορίτσια παρόλο που έχουν αυτισμό είναι και τόσο διαφορετικά».

Το βιβλίο εικονογραφήθηκε από την Hannah Rounding.

«Θα ήθελα να συνεχίσω με τα βιβλία για την Kya και πώς μεγαλώνει, ένα ημερολόγιο της ζωής της», σχολιάζει ο μπαμπάς της.

(το άρθρο βασίστηκε σε δημοσίευση στο bbc)

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top