Now Reading
Αυτή είναι η πιο «παραμελημένη» δεξιότητα που προτείνει η αναπτυξιακή ψυχολόγος Aliza Pressman στους γονείς να διδάξουν στα παιδιά τους

Αυτή είναι η πιο «παραμελημένη» δεξιότητα που προτείνει η αναπτυξιακή ψυχολόγος Aliza Pressman στους γονείς να διδάξουν στα παιδιά τους

Η αναπτυξιακή ψυχολόγος Aliza Pressman έχει περάσει 20 χρόνια μελετώντας πώς να μεγαλώσει επιτυχημένα παιδιά, εδώ μερικές συμβουλές της

Ως ψυχολόγος, η Aliza Pressman έχει περάσει σχεδόν 20 χρόνια μελετώντας πώς να φροντίζει και να μεγαλώνει καλούς ανθρώπους. Η παραγνωρισμένη δεξιότητα που λέει πάντα στους νέους γονείς να διδάξουν είναι η εσωτερική αποτελεσματικότητα.

Η εσωτερική αποτελεσματικότητα είναι η πίστη του ατόμου στη δική του ικανότητα να κάνει ό,τι χρειάζεται για να πετύχει τους στόχους του. Η αυτοεκτίμηση μπορεί να πει, «Είμαι καταπληκτικός!» αλλά η εσωτερική αποτελεσματικότητα λέει: «Έχω ό,τι χρειάζεται για να το καταλάβω και να πετύχω αυτό που έχω σκοπό».

Τα παιδιά με ισχυρή αίσθηση εσωτερικής αποτελεσματικότητας είναι πιο πιθανό να αμφισβητήσουν τον εαυτό τους και να καταβάλουν προσπάθεια. Αντί να κατηγορούν τις εξωτερικές συνθήκες ή κάποια αμετάβλητη έλλειψη ταλέντου για τις αποτυχίες τους, θα επικεντρωθούν σε παράγοντες που είναι υπό τον έλεγχό τους.

Έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά αποκτούν εσωτερική αποτελεσματικότητα από τέσσερις πηγές:

Η εμπειρία να κάνεις τα πράγματα σωστά

Για να συμβεί αυτό, τα παιδιά πρέπει να προκληθούν στο σωστό επίπεδο. Η ώθησή τους σε εκπαιδευτικές εμπειρίες για τις οποίες δεν είναι έτοιμοι μπορεί να είναι αντιπαραγωγική.

Κάθε φορά που ανησυχούν ότι δεν μπορούν να κάνουν κάτι, μπορείτε να προωθήσετε μια νοοτροπία ανάπτυξης λέγοντάς τους: «Δεν έχεις φτάσει ακόμα εκεί».

Βλέποντας άλλους να το κάνουν σωστά

Είναι σημαντικό τα παιδιά να βλέπουν άλλους που θεωρούν παρόμοιους με τους εαυτούς τους, τουλάχιστον σε ορισμένες ιδιαιτερότητες (όπως ηλικία, φυλή ή εθνικότητα, ταυτότητα φύλου, ενδιαφέροντα), να πετυχαίνουν παρόμοιους στόχους.

Η μοντελοποίηση συνομήλικων δεν χρειάζεται να προέρχεται από ανθρώπους ακριβώς όπως το μοναδικό μας παιδί, αλλά το να παρακολουθούμε ένα πολύ μεγαλύτερο παιδί διαφορετικής φυλής και φύλου να καταφέρνει κάτι μπορεί να μην έχει το ίδιο αποτέλεσμα.

Υπενθυμίζοντας ότι έχουν ιστορικό να κάνουν τα πράγματα σωστά

Οι ιστορίες που λέμε στους εαυτούς μας για το παρελθόν δημιουργούν την αίσθηση της ικανότητάς μας για το μέλλον.

Οι μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που κλίνουν στην αισιοδοξία, έχουν νοοτροπία ανάπτυξης και πιστεύουν στον εαυτό τους συχνά δεν έχουν τόσο διαφορετικές εμπειρίες στο παρελθόν από τους απαισιόδοξους συνομηλίκους τους. Απλώς θυμούνται τις επιτυχίες πιο έντονα από τις αποτυχίες.

Αίσθηση ηρεμίας στο σώμα τους

Εάν τα παιδιά αισθάνονται άγχος ή αίσθημα ανησυχίας όταν αντιμετωπίζουν προκλήσεις, μπορεί να είναι δύσκολο να αποδώσουν χωρίς να φροντίσουν πρώτα αυτή τη φυσιολογική απόκριση.

Το να διδάξουμε στα παιδιά μας αυτοκαταπραϋντικές πρακτικές, όπως η ενσυνείδητη αναπνοή, θα τα βοηθήσει πολύ να γίνουν ικανά σε οτιδήποτε επικεντρωθούν.

Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά να χτίσουν την εσωτερική τους αποτελεσματικότητα

Ενθαρρύνετέ τα να δοκιμάσουν κάτι στο οποίο δεν είναι αμέσως καλοί.

Αντί να πείτε «Η εξάσκηση φέρνει την τελειότητα», επειδή ξέρουμε ότι αυτό δεν είναι πάντα αλήθεια –και στην πραγματικότητα δεν αναζητούμε την τελειότητα– θυμίστε στο παιδί σας ότι «η προσπάθεια φέρνει την εξέλιξη».

Δώστε διορθωτικές διευκρινίσεις

Μη σημειώνετε απλώς τα λάθη με ένα κόκκινο στυλό λέγοντας, «πάλι λάθος». Αντίθετα, δοκιμάστε να επαναλάβετε, να επαναδιατυπώσετε, να αλλάξετε την ερώτηση, να διευκρινίσετε τις οδηγίες και να εξετάσετε τις δεξιότητες που έχει μάθει στο παρελθόν.

Ακόμη και με μικρά παιδιά που δείχνουν ένα κόκκινο μήλο και λένε «μπλε», μπορείτε να πείτε, «Ω, ναι, τα βατόμουρα είναι μπλε και αυτό είναι ένα κόκκινο μήλο» αντί να τα διορθώσετε ή να πείτε, «Δεν είναι μπλε, καλέ».

Επαινέστε όταν υπάρχει λόγος

Όταν λέμε «μπράβο πρέπει να είναι ειλικρινές και συγκεκριμένο. Πείτε στα παιδιά πότε αναγνωρίζετε την πραγματική τους προσπάθεια, την επιμονή, τη δημιουργικότητα, την ανεξαρτησία και την ικανότητά τους.

Δείτε Επίσης

Δεν χρειάζεται να διαγράψετε εντελώς το «μπράβο» από το λεξιλόγιό σας. Απλώς προσθέστε λίγες περισσότερες λεπτομέρειες, όπως, «Μπράβο που εφάρμοσες αυτό το σκακιστικό άνοιγμα που μόλις το έμαθες».

Επισημάνετε τη στρατηγική.

Βοηθήστε τα παιδιά να κατανοήσουν τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ της δράσης και του επιτεύγματος. Εάν το παιδί σας έκανε καλή δουλειά γράφοντας ένα δοκίμιο που έχει περίγραμμα, για παράδειγμα, μπορείτε να πείτε: «Παρατήρησα ότι έκανες ένα περίγραμμα. Στοιχηματίζω ότι αυτός είναι ένας λόγος που τα πήγες τόσο καλά».

Ή, εναλλακτικά, ίσως χρειαστεί να πείτε, «Παρατήρησα ότι δεν έκανες ένα περίγραμμα. Μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να γράψεις ένα δοκίμιο όταν δεν έχεις φτιάξει ένα περίγραμμα. Ας προσπαθήσουμε να φτιάξουμε ένα μαζί».

Όταν τα παιδιά καταλαβαίνουν ότι οι αποτυχίες τους δεν οφείλονται σε μόνιμους περιορισμούς, υπάρχει ένα άνοιγμα για μελλοντικά επιτεύγματα.

 

Η Δρ. Aliza Pressman είναι αναπτυξιακή ψυχολόγος με σχεδόν δύο δεκαετίες εμπειρίας στην εργασία με οικογένειες. Είναι επίκουρη κλινική καθηγήτρια στο Τμήμα Παιδιατρικής του Τμήματος Συμπεριφορικής Υγείας στην Ιατρική Σχολή Icahn στο Νοσοκομείο Mount Sinai, όπου είναι συνιδρύτρια διευθύντρια του Κέντρου Γονέων Mount Sinai. Είναι κάτοχος πτυχίου από το Dartmouth College και είναι συγγραφέας του βιβλίου «Οι 5 αρχές της γονικής μέριμνας: ο βασικός σας οδηγός για την ανατροφή καλών ανθρώπων». Ακολουθήστε την στο Instagram @raisinggoodhumanspodcast.

Πηγή

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top