Now Reading
Απλοί τρόποι για να απασχολήσετε και να διασκεδάσετε το μικρό παιδί σας όταν είναι γεμάτο ενέργεια

Απλοί τρόποι για να απασχολήσετε και να διασκεδάσετε το μικρό παιδί σας όταν είναι γεμάτο ενέργεια

Για εκείνες τις ημέρες που οι μπαταρίες του είναι στο φουλ ενώ οι δικές σας όχι και τόσο…

Σκαρφαλώνουν, ανοίγουν ντουλάπια, θέλουν να μάθουν τα πάντα, είναι αεικίνητα κι έχουν απίστευτη -πραγματικά απίστευτη- ενέργεια (μα από πού κλείνει ο διακόπτης…). Το (προ)νηπιακό στάδιο των μικρών παιδιών είναι πανέμορφο μα και προκλητικό. Αγαπάμε τα όλο και πιο ανεξάρτητα παιδιά μας για την περιέργεια, τον ενθουσιασμό και το χιούμορ τους. Αλλά ας είμαστε ειλικρινείς: μπορεί να είναι δύσκολο να κρατήσετε ικανοποιημένο και απασχολημένο ένα παιδί σε αυτή την ηλικία.

Είτε ψάχνετε για λίγες ιδέες για να διασκεδάσετε το μικρό σας όσο κάνετε κάποιες δουλειές το Σαββατοκύριακο ή ψάχνετε για μια μεγάλη λίστα δραστηριοτήτων που να την έχετε εύκαιρη για ώρα ανάγκης, εδώ θα βρείτε αρκετές που θα σας βοηθήσουν.

Για όλη τους την ενέργεια, τα μικρά παιδιά συχνά αποσπώνται εύκολα. Χρησιμοποιήστε αυτό προς όφελός σας, μαμά, αλλάζοντας αυτές τις δραστηριότητες και τις ιδέες μικρών παιδιών και κάνοντάς τα ξανά σε όλη τη διάρκεια μιας ημέρας

Ακολουθούν  εύκολες δραστηριότητες για να διασκεδάσετε το μικρό παιδί σας – προσθέστε σελιδοδείκτη σε αυτήν τη λίστα για την επόμενη κουραστική μέρα σας στο σπίτι!

Παίξτε με παιχνίδια

Σπάστε τα αυτοκίνητα. Φτιάξτε και γκρεμίστε κάστρα και ό,τι άλλο φανταστείτε με τα τουβλάκια. Πιάστε μερικές κούκλες ή τρένα ή ζώα ή οτιδήποτε άλλο και βάλτε τα να φτιάξουν μια ιστορία. Μπορεί να δημιουργηθεί ένα χάος, αλλά είναι εύκολο να καθαριστεί και θα κρατήσει το μικρό σας απασχολημένο για ένα λεπτό τουλάχιστον, ίσως δύο αν είστε δημιουργικοί με τους ήχους και τα επιφωνήματα.

Φτιάξτε μαζί τα σνακ

Τα μικρά παιδιά όχι μόνο πεινούν γρήγορα, αλλά βαριούνται επίσης εύκολα – το να φτιάξετε τα σνακ είναι δύο σε ένα. Η διατροφή με σνακ τα εμποδίζει από το να πεινάσουν και ταυτόχρονα τους δίνει κάτι να κάνουν. Επιπλέον, το να προσπαθούν να μαζέψουν μερικά δημητριακά είναι εξαιρετικό εγχείρημα για τις κινητικές τους δεξιότητες – και την άσκηση υπομονής.

Βγείτε βόλτα με το καροτσάκι

Μερικές φορές ένα παιδί χρειάζεται απλώς να καθίσει σε ένα καροτσάκι, ώστε να μην μπορεί να τρέχει ανεξέλεγκτα, προκαλώντας όλεθρο όπου κι αν πάει. Μπορεί ακόμη και να κάθονται πρόθυμα αν η προσοχή τους αποσπαστεί από όλα τα ωραία πράγματα έξω. Μπορούν να ακούσουν τα πουλιά, να νιώσουν τον άνεμο και να δουν τα λουλούδια. Επισημάνετε διαφορετικά πράγματα που βλέπετε και ακούτε. Φέρτε σνακ και παιχνίδια αν θέλετε να διαρκέσει περισσότερο ο περίπατος. Συνεχίστε να κινείστε ώστε να μην βαρεθούν. Και σοβαρά, βάλτε τους τη ζώνη σωστά. Και για λόγους ασφαλείας, αλλά για περιορισμό του διαρκώς αεικίνητου παιδιού.

Πάρτε τα μαζί σε μια βόλτα στη γειτονιά για μια υποχρέωση

Άλλες φορές πρέπει να βγουν από το σπίτι και να κουνήσουν τα μικρά πόδια τους. Κάντε μια βόλτα στο ταχυδρομείο. Αφήστε τα να σας βοηθήσουν να λάβετε το δέμα. Γυρίστε προς τα πίσω. Αυτό θα πρέπει να καλύπτει τουλάχιστον ένα ή δύο λεπτά και να τους κάνει να κινούνται λίγο. Μπορείτε ακόμη και να το κάνετε αυτό πολλές φορές στη σειρά. Έχετε το μικρό παιδί να κάνετε γύρους γύρω από το γραμματοκιβώτιο, εάν πρέπει, για να τους κάνετε να κάψουν λίγη ενέργεια. Ή πεταχτείτε κι ως την τράπεζα.

Πάρτε τα στο πάρκο

Αυτό μπορεί να είναι εκπληκτικό ή όχι. Όλα εξαρτώνται από το εάν υπάρχουν κούνιες. Ένα ταξίδι στο πάρκο είναι υπέροχο όταν μπορείτε να καθίσετε εκεί και να μην κάνετε τίποτα ενώ το μικρό παιδί σας τρέχει και ανεβαίνει και βγάζει όλη του την ενέργεια. Δεν είναι ωστόσο το ιδανικό όταν πρέπει να κάνετε εσείς όλη τη δουλειά και να το κουνάτε. Επομένως, μπορεί να είναι καλή ιδέα να αποφύγετε πάρκα με κούνιες αν είναι δυνατόν έως ότου είναι αρκετά μεγάλα για να ταλαντεύονται.

Παίξτε στην αυλή ή στο μπαλκόνι

Τώρα που ο καιρός το επιτρέπει βγάλτε το στον κήπο και στο μπλακόνι, φτιάξτε του τη δική του «έκταση φάρμας» και αφήστε το να ασχοληθεί με την κηπουρική του, τα λατομεία για τις ανασκαφές του ή ό,τι άλλο θελήσει να κάνει το χώμα ή την άμμο που θα του έχετε παραχωρήσει σε ένα σκάμμα, μια λεκάνη ή μερικές γλάστρες.

Κάντε τους ένα μπάνιο

Δεν χρειάζεται καν να τα πλύνετε, απλώς αφήστε τα να παίξουν στο νερό. Είναι σαν ένα ταξίδι στην πισίνα, αλλά χωρίς την ταλαιπωρία των αντηλιακών και των μαγιό. Και κρύο νερό. Και σωσίβια. Και ο φόβος του πνιγμού. Και πρέπει να είσαι δημόσια με άλλους ανθρώπους. Και παρακολουθούν ομάδες που πιστεύουν ότι είστε ο χειρότερος γονέας σε ολόκληρο τον κόσμο. Ναι, τα μπάνια στην μπανιέρα είναι ένα εξαιρετικό υποκατάστατο για να πάρετε ένα μικρό παιδί στην πισίνα.

Παίξτε με πλαστελίνη

Λίγο ακατάστατο, αλλά πάντα ενδιαφέρον. Δώστε τους μερικά πιρούνια ή κόπτες μπισκότων για να κόψετε και να μαλακώσετε την πλαστελίνη, ή μπαστούνια και χάντρες να κολλήσουν σε αυτό. Πολλή διασκέδαση μπορεί να γίνει με ένα βάζο από αυτά τα πράγματα.

Πλύνετε μαζί τα πιάτα

Το παιδιά λατρεύουν να παίζουν με το νερό. Βάλτε το σε μια καρέκλα μπροστά από το νεροχύτη ενώ το νερό τρέχει λίγο λίγο και αυτό το κρατά απασχολημένο για καλό, πολύ καιρό – τουλάχιστον τρία λεπτά… Απλώς φροντίστε να είστε κοντά του – αν θέλετε να διασωθεί το σερβίτσιο. Επίσης τους αρέσει να σκουπίζουν τα πιάτα – φροντίστε απλώς να τους δίνετε ελαφριά κομμάτια – κι όσο γίνεται άθραυστα.

Γαργαλήστε τα

Αυτό μπορεί ακόμη και να μετατρέψει μια γκρινιάρικη διάθεση σε χαρά όταν το γαργάλημα μετατρέπει το κλάμα σε γέλιο. Φυσικά, θα μπορούσε πάντα να το κάνει χειρότερο, οπότε ετοιμαστείτε να δοκιμάσετε αυτήν την ιδέα αλλά προετοιμασμένοι για όλα.

Κυνήγηστέ τα

Όλα τα παιδιά έχουν λατρέψει το παιχνίδι «τώρα θα σε πιάσω». Αν κάνετε και περίεργες φωνές και γκριμάτσες είναι κάτι που μπορεί να σας βάζουν να το κάνετε με τις ώρες (ωχ ναι υπάρχει αυτός ο κίνδυνος)!

Προσκαλέστε κι άλλα παιδιά, εάν είναι δυνατόν

Τίποτα δεν μπορεί να απασχολήσει καλύτερα και για περισσότερη ώρα ένα παιδί από ένα άλλο παιδί ή περισσότερα παιδιά. Και θα μάθει να μοιράζεται ή να λύνει τυχόν διαφωνίες. Όσο οι συνθήκες το επιτρέπουν είναι σημαντικό και για την κοινωνικοποίησή τους.

Δείτε Επίσης

Αφήστε τα να κοιτάξουν τον εαυτό τους στο τηλέφωνό σας

Τους αρέσει να βλέπουν τον εαυτό τους. Εάν μπορείτε να εγγράψετε ένα βίντεο του μικρού σας παιδιού που κοιτάζει τον εαυτό του στο τηλέφωνο, ακόμα καλύτερα, θα του αρέσει να το παρακολουθεί αργότερα.

Τραγουδήστε και χορέψτε

Βάλτε τα τραγούδια του Τεμπέλη Δράκου ή χορευτικά κομμάτια που σας αρέσουν και κουνηθείτε στον ρυθμό! Θα ανέβει η οξυτωκίνη και στους δυο σας και η άσκηση θα ρίξει κάπως και τη δική τους ενέργεια.

Διαβάστε ένα βιβλίο, ή δύο, ή πέντε

Ή διαβάστε το ίδιο βιβλίο πέντε φορές στη σειρά. Αναπτύσσουν το λεξιλόγιό τους, τη φαντασία τους και στη συνέχεια μπορείτε να τα βάλετε να ζωγραφίσουν κάτι από την ιστορία που διαβάσατε.

Δώστε τους αυτοκόλλητα

Τα αυτοκόλλητα δημιουργούν μια μεγάλη αισθητηριακή δραστηριότητα για τα μικρά παιδιά. Μόλις αρχίσουν να μαθαίνουν πώς να ξεφλουδίζουν το αυτοκόλλητο από τη σελίδα, τα μικρά παιδιά απολαμβάνουν τα αυτοκόλλητα για να κάνουν τέχνη και σχέδια. Είναι επίσης πολύ φθηνά, και είναι εύκολο να βρεθούν στα περισσότερα καταστήματα. Μας αρέσουν τα επαναχρησιμοποιήσιμα βιβλία αυτοκόλλητων που επιτρέπουν στα παιδιά να μετακινούν τους πολύχρωμους χαρακτήρες και σχήματα.

Φτιάξτε παζλ

Ποιος δεν λατρεύει ένα καλό παζλ; Ενθαρρύνουν τη δημιουργικότητα και την επίλυση προβλημάτων – συν το μικρό σας θα αποκτήσει μεγάλη αίσθηση ολοκλήρωσης όταν τελειώσει πραγματικά ένα. Υπάρχουν επίσης πολλά είδη: παραδοσιακά ξύλινα παζλ, μεγάλα αφρώδη παζλ, ακόμη και μαγνητικά παζλ που επιτρέπουν στο μικρό παιδί σας να χτίσει κάποιο είδος τρισδιάστατης δομής.

Ξαπλώστε στο πάτωμα και αφήστε τα να παίξουν πάνω σας

Αυτή είναι μια νόμιμη τακτική γονικής μέριμνας. Απλώς φέρε μερικά παιχνίδια και ξάπλωσε αφήνοντάς τα να ανέβουν και να παίξουν παντού. Αυτό λειτουργεί ιδιαίτερα καλά όταν το παιδί σας δεν κοιμάται, δεν του αρέσει να μένει μόνο του και απλώς δεν έχετε ενέργεια.

Ξαπλώστε μαζί τους στο κρεβάτι και πάρτε έναν υπνάκο

Ακόμα κι αν το παιδί σας δεν θέλει να κοιμηθεί, δοκιμάστε το ούτως ή άλλως. Ίσως θα είστε τυχεροί και θα κοιμηθούν, ή παίξτε το παιχνίδι ποιος θα κοιμηθεί πρώτος – με λίγα χάδια και ψιθυριστά λόγια ακόμα και αν δεν κοιμηθούν σίγουρα θα ρίξουν τους τόνους τους.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top