Now Reading
Αξίες που οι γονείς πρέπει σήμερα να διδάξουν στα παιδιά με το παράδειγμά τους

Αξίες που οι γονείς πρέπει σήμερα να διδάξουν στα παιδιά με το παράδειγμά τους

Γιατί τα παιδιά μαθαίνουν κυρίως μέσα από την καθημερινή διάδραση κι επιρροή

Τα παιδιά δεν διδάσκονται τα πάντα από έναν δάσκαλο. Υπάρχουν μερικά πράγματα που τα μαθαίνουν παρατηρώντας τη συμπεριφορά του γονέα τους. Υποσυνείδητα τα απορροφούν όλα. Έτσι, εάν θέλετε να μεγαλώσετε καλά μικρά ανθρώπινα όντα, εδώ είναι απλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι.

 

Καλλιεργώντας την ενσυναίσθηση

Απλώς λέγοντας στα παιδιά τα πλεονεκτήματα που έχουν δεν έχει τόσο μεγάλο αντίκτυπο όσο το να δωρίσουν τα ίδια μερικά παιχνιδιών και να δουν τα ίδια την ευτυχία στο πρόσωπο του παιδιού που τα χάρισαν. Εκτός αυτού, κάνετε κάποιες οικιακές εργασίες ή αναθέτετε μικρές δουλειές στο παιδί, θα μάθει επίσης τον σεβασμό για την εργασία. Το να κάνεις κάτι για ένα άλλο άτομο διδάσκει αυτόματα μια ενσυναίσθηση.

 

Δείξτε τι σημαίνει ευγένεια και γενναιοδωρία

Εάν πιστεύετε στη μη βία, δεν αρκεί να απορρίπτετε τα γεγονότα που συμβαίνουν γύρω σας. Πηγαίνετε έξω και προσφέρετε βοήθεια σε θύματα ταραχών, προσφέρετε λίγο χρόνο για μια φιλανθρωπική κίνηση ή συγκεντρώστε χρήματα για κάποιο σκοπό. Μιλήστε με σεβασμό σε όλους όσους συναντάτε. Να είστε ευγενικοί στα ζώα. Διασώσετε ή βοηθήστε ένα αδέσποτο εάν μπορείτε. Μπορείτε να σώσετε μια ζωή και, ταυτόχρονα, να διδάξετε στα παιδιά σας πώς να είναι καλοί.

 

Ανοίξτε κανάλια επικοινωνίας

Μερικές φορές ένα άλλο παιδί μπορεί να εκφοβίζεται ή ένας φίλος να αντιμετωπίζει προβλήματα. Εάν είστε μια οικογένεια που συζητά τα πάντα στο σπίτι, τα παιδιά σας δεν θα διστάσουν να συζητήσουν τέτοια θέματα μαζί σας. Η ανοιχτή επικοινωνία και η διατήρηση της αντικειμενικότητας είναι εργαλεία που θα τα βοηθήσουν καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Επιπλέον, η ενθάρρυνση αυτής της επικοινωνίας θα υποστηρίζει τη δικαιοσύνη και την αλήθεια και θα χτίσει τον χαρακτήρα τους. Λοιπόν, πάρτε τα πράγματα για συζήτηση, πολεμήστε δίκαια και ζητήστε συγγνώμη όταν είναι απαραίτητο, επειδή όλα καταγράφονται σε αυτά τα μικρά μυαλά.

Δείτε Επίσης

Εξασκήστε την ισότητα των φύλων

Η ανάθεση ορισμένων ρόλων σε αγόρια και κορίτσια είναι παλιά όσο και ανόητη. Ενώ μπορεί να έχουμε μεγαλώσει ακούγοντας ότι τα κορίτσια πρέπει να μαθαίνουν δουλειές στο σπίτι και τα αγόρια δεν πρέπει να κλαίνε, τα κλισέ αυτά δεν χρειάζονται να αναπαράγονται. Οι ψυχολόγοι θα βεβαιωθούν ότι η έκφραση συναισθηματικών αναγκών είναι πράγματι υγιής. Και είναι αυτονόητο ότι όλοι πρέπει να μάθουν τις δουλειές του σπιτιού. Δεν υπάρχουν αγορίστικα και κοριτσίστικα παιχνίδια, υπάρχουν απλώς προκαταλήψεις. Φροντίστε λοιπόν και στους ρόλους της οικογένειάς σας να επικρατεί ισότητα και σεβασμός και των δύο φύλων.

 

Αγκαλιάστε την ευγνωμοσύνη

Η ανθεκτικότητα έχει αποδειχθεί ότι σώζει τη ζωή μας σε περιόδους κρίσεις. Αλλά δεν μαθαίνεται σε μια μέρα. Το να εστιάζεις στα θετικά και να υπολογίζεις τις ευλογίες είναι μια συνήθεια που καλλιεργείται με την πάροδο του χρόνου. Κάντε μια νυχτερινή άσκηση για τον καθένα από εσάς να πείτε δυνατά τι ήταν η καλύτερη στιγμή για την ημέρα σας ή να διατηρήσετε ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης, όπου καταγράφετε ένα καλό πράγμα στη ζωή σας, σε καθημερινή βάση. Εάν είστε απαισιόδοξοι, θα καταλήξετε ακούσια να συμπεριφέρεστε έτσι και στο παιδί σας. Αντ’ αυτού, παίξτε παιχνίδια, αγκαλιάστε τα πολύ και δείξτε πόσο λατρεύετε να είστε υγιείς και να είστε μαζί ως οικογένεια.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top