Now Reading
Αντικείμενα που ξετρελαίνουν τα μωρά αλλά καλό είναι να μην πέσουν στα χέρια (ή το στόμα) τους!

Αντικείμενα που ξετρελαίνουν τα μωρά αλλά καλό είναι να μην πέσουν στα χέρια (ή το στόμα) τους!

Μερικά tips που θα κρατήσουν το παιχνίδι των μωρών μακριά από κινδύνους

Ο Σεπτέμβριος είναι ο Μήνας Ασφάλειας των Μωρών, μια ιδανική στιγμή για να σκεφτείτε ποια κοινά είδη οικιακής χρήσης είναι πραγματικά ασφαλή για να παίζουν τα μικρά σας — και ποια όχι.

Ενώ υπάρχουν σίγουρα περισσότερα μη ασφαλή είδη οικιακής χρήσης από μια σύντομη λίστα, θα βρείτε μια λίστα με 8 αντικείμενα που σίγουρα δεν πρέπει να παίζει το μικρό σας, τους κινδύνους που μπορούν να προκαλέσουν και ασφαλέστερες εναλλακτικές λύσεις.

  1. Θερμόμετρο

Γιατί προσελκύονται τα μωρά: Μερικά παιδιά λατρεύουν να κρατούν αντικείμενα που έχουν χρησιμοποιηθεί σε αυτά. Μερικά θερμόμετρα αναβοσβήνουν κι έχουν επίσης ηχητικά εφέ που είναι ακαταμάχητα για το περιέργειά τους.

Ποιος είναι ο κίνδυνος: Οτιδήποτε περιέχει μπαταρίες κουμπιού βρίσκεται στην κορυφή της λίστας πραγμάτων που ΔΕΝ πρέπει να παίρνει το παιδί σας. Οι μπαταρίες κουμπιών είναι εξαιρετικά επικίνδυνες σε περίπτωση κατάποσης καθώς μπορούν να κάψουν τον σωλήνα τροφοδοσίας και αναπνοής σε σύντομο χρονικό διάστημα. Τα περισσότερα θερμόμετρα περιέχουν αυτού του είδους τις μπαταρίες και όταν αυτές οι μπαταρίες πέσουν, το παιδί σας μπορεί να τις βάλει στο στόμα του.

Τι να κάνετε: Απομακρύνετέ το εντελώς. Δεν είναι επιλογή παιχνιδιού. Μπορείτε να σκεφτείτε πολύχρωμα παιδικά σετ γιατρού, τα περισσότερα από τα οποία περιέχουν παιδικά (ψεύτικα) θερμόμετρα.

  1. Το τηλεχειριστήριο

Γιατί προσελκύονται τα μωρά: Τα παιδιά προσελκύονται φυσικά από αυτά που έχουν ή χρησιμοποιούν περισσότερο οι γονείς ή τα μεγαλύτερα αδέλφια τους. Ειδικά όταν καταλάβουν ότι το να πατάς μερικά κουμπιά μπορεί να έχει κι ένα «μαγικό» αποτέλεσμα.

Ποιος είναι ο κίνδυνος: Τα περισσότερα τηλεχειριστήρια λειτουργούν με μικρές μπαταρίες λιθίου και δεν είναι ασφαλή για τους ίδιους λόγους με ένα θερμόμετρο. Επίσης, ορισμένα τηλεχειριστήρια έχουν μικρά μέρη και κουμπιά που μπορεί να καταρρεύσουν – ειδικά όταν τα βάλουν στο στόμα ή τα μασήσουν – και θα μπορούσαν ενδεχομένως να τα κααπιούν. Τα παιδιά είναι επίσης ανήσυχα, και με μερικά κτυπήματα στο πάτωμα, μπορούν να διαλύσουν το τηλεχειριστήριο.

Τι να κάνετε: Δώστε τους ένα τηλεχειριστήριο φιλικό για παιδιά, κατά προτίμηση ένα που δεν χρησιμοποιεί μπαταρίες με κουμπιά.

  1. Τα κλειδιά σας

Γιατί προσελκύονται τα μωρά: Τα κλειδιά είναι λαμπερά και προκαλούν συναρπαστικούς θορύβους όταν τα πάρουν στα χέρια τους. Επιπλέον, οι γονείς τους τα ψάχνουν συνέχεια, κι εκείνα λατρεύουν να κρύβουν πράγματα…

Ποιος είναι ο κίνδυνος: Τα κλειδιά είναι κατασκευασμένα από ορείχαλκο και περιέχουν μικρή ποσότητα μολύβδου. Αν και η ποσότητα μολύβδου μπορεί να μην είναι αρκετά υψηλή για να προκαλέσει τραυματισμό αμέσως, η δηλητηρίαση από μόλυβδο επηρεάζει τα παιδιά αναπτυξιακά

Τι πρέπει να κάνετε: Δώστε τα μωρά και τα νήπια τα δικά τους παιδικά κλειδιά για να ροκανίζουν άφοβα.

  1. Βαζάκια με χάπια

Γιατί προσελκύονται τα μωρά: Τα παιδιά έλκονται από γυαλιστερά αντικείμενα και μικρά δοχεία. Μερικοί είναι επίσης περίεργοι για τους ήχους που προκαλούνται από την ανακίνηση των χαπιών στο δοχείο.

Ποιος είναι ο κίνδυνος: Ο κίνδυνος κατάποσης κατά λάθος ενός χαπιού ή πολλαπλών χαπιών είναι υψηλός. Παρόλο που τα περισσότερα δοχεία χαπιών είναι ασφαλή για παιδιά, υπάρχουν περιστατικά παιδιών που βρίσκιυν τρόπο να τα ανοίξουν.

Τι να κάνετε: Επενδύστε σε φιλικά για παιδιά, ασφαλή, πολύχρωμα δοχεία. Ορισμένα έχουν αντικείμενα μέσα που κάνουν ενδιαφέροντες θορύβους όταν τα μωρά τα κουνήσουν – αναζητήστε αντίστοιχα κουδουνίστρες που κάνουν ήχους.

  1. Καλαμάκια

Γιατί προσελκύονται τα μωρά: Τα μεγαλύτερα βρέφη και τα μικρά παιδιά λατρεύουν την ιδέα να μπορούν να πιουν με καλαμάκι. Αυτό είναι καλό για την ανάπτυξή τους, ειδικά όταν τα απογαλακτίζετε από ένα μπουκάλι. Τα κύπελλα με καλαμάκι μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην οικοδόμηση της αντοχής των χειλιών, των μάγουλων και της γλώσσας.

Ποιος είναι ο κίνδυνος: Η βλάβη έρχεται όταν ένα παιδί ασχολείται με ενεργητικό παιχνίδι όπως το άλμα ή το τρέξιμο ενώ έχει ένα καλαμάκι στο στόμα του. Ένα καλαμάκι (ειδικά σκληρό πλαστικό ή μεταλλικό) μπορεί να προκαλέσει κοπή στο στόμα αν φτάσει πίσω στο στόμα ή στο λαιμό του παιδιού. Μερικοί τραυματισμοί μπορεί να είναι αρκετά σοβαροί για να καταστρέψουν μια σημαντική παροχή αίματος.

Τι να κάνετε: Παρατηρήστε τα παιδιά ενώ χρησιμοποιούν ένα καλαμάκι και βεβαιωθείτε ότι δεν παίζουν με ενεργητικό τρόπο όταν το έχουν στο στόμα. Διδάξτε στα παιδιά να αφήνουν το ποτήρι με το καλαμάκι πριν από το παιχνίδι.

  1. Κρέμα αλλαγής πάνας ή άλλες κρέμες

Γιατί προσελκύονται τα παιδιά: Τα μωρά μπορεί να μην προσελκύονται αμέσως από ένα σωληνάριο κρέμας πάνας, αλλά έχω δει τους γονείς να φτάνουν σε οποιοδήποτε γρήγορο και εύκολο παρηγορητικό εργαλείο εντός εμβέλειας, ενώ παλεύουν με μια ακατάστατη αλλαγή πάνας.

Δείτε Επίσης

Ποιος είναι ο κίνδυνος: Σε αυτήν την ηλικία, σχεδόν όλα πηγαίνουν πρώτα στο στόμα – μετά παντού αλλού. Το παιδί σας μπορεί να πιπιλίζει και να μασάει στο σωλήνα μέχρι να είναι ανοιχτό και τη στιγμή που θα το συνειδητοποιήσετε, μπορεί να έχει καταπιεί μια καλή ποσότητα του περιεχομένου, κάτι που μπορεί να είναι επικίνδυνο. Το πώμα του σωλήνα μπορεί επίσης να προκαλέσει πνιγμό εάν ξεβιδωθεί κατά λάθος.

Τι να κάνετε: Έχετε έτοιμα ασφαλή παιχνίδια που να απασχολήσουν το μωρό σας κατά την αλλαγή της πάνας.

  1. Νομίσματα

Γιατί προσελκύονται τα παιδιά: Τα νομίσματα είναι λαμπερά και με ιδιαίτερη υφή, έτσι τα μικρά παιδιά φυσικά ενδιαφέρονται για αυτά. Τα μεγαλύτερα νήπια μπορεί επίσης να τους αρέσει να κρατούν κέρματα και να φαντάζονται ότι είναι «πλούσια».

Ποιος είναι ο κίνδυνος: Τα νομίσματα αποτελούν κίνδυνο πνιγμού, το οποίο μπορεί γρήγορα να οδηγήσει σε απόφραξη και παρεμβολή στον αεραγωγό τους.

Τι πρέπει να κάνετε: Φροντίστε να αποθηκεύετε πάντα νομίσματα και άλλα μικρά αντικείμενα με ασφάλεια. Εξετάστε το ενδεχόμενο να αγοράσετε ένα έξυπνο παιχνίδι κουμπαρά που μπορεί να σας βοηθήσει να διδάξετε στο παιδί σας πώς να ταξινομεί νομίσματα χωρίς κίνδυνο.

Αναζητήστε τράπεζες παιχνιδιών με μεγάλα νομίσματα που δεν μπορούν να χωρέσουν στο στόμα.

  1. Μικρά τουβλάκια

Γιατί τα παιδιά προσελκύονται: Τα μικρά τουβλάκια είναι τα αγαπημένα στα περισσότερα σπίτια. Για τα μικρότερα παιδιά, τα χρώματα είναι αρκετά φανταχτερά και το μέγεθος είναι αρκετά μικρό ώστε συχνά να κατευθύνονται κατευθείαν στο στόμα.

Ποιος είναι ο κίνδυνος: Τα μικρά αντικείμενα μπορεί να προκαλέσουν πνιγμό σε παιδιά σε περίπτωση κατάποσης, ειδικά σε βρέφη και νήπια. Επίσης, μερικά από τα τουβλάκια είναι αρκετά μικρά για να χωρέσουν σε άλλες τρύπες – όπως τα αυτιά και τη μύτη.

Τι να κάνετε: Ξεχωρίστε τα παιχνίδια ανά ηλικία. Πάρτε ένα ειδικό δοχείο για να συσκευάσετε τούβλα και άλλα μικρά παιχνίδια, και βεβαιωθείτε ότι είναι ένα δοχείο που κλείνει ή κλειδώνει. Πάντα να ενθαρρύνετε τα μεγαλύτερα αδέλφια να μαζεύουν τα δικά τους τουβλάκια (κι άλλα παιχνίδια) μόλις τελειώσουν το παιχνίδι μαζί τους.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top