Now Reading
Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) και βρογχιολίτιδα στα μωρά

Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) και βρογχιολίτιδα στα μωρά

Ποια συμπτώματα πρέπει να προσέξετε ιδιαίτερα

Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) είναι ένας ιός, μια σοβαρή αιτία αναπνευστικής λοίμωξης, που μπορεί να επηρεάσει ανθρώπους όλων των ηλικιών. Αλλά είναι πολύ πιο σοβαρό όταν εμφανίζεται στα μωρά.

Οι αεραγωγοί του μωρού δεν είναι τόσο ανεπτυγμένοι, έτσι ένα μωρό δεν είναι σε θέση να βγάλει τη βλέννα βήχοντας, όπως ίσως ένα μεγαλύτερο παιδί. Στους περισσότερους ανθρώπους, ο RSV προκαλεί συμπτώματα κοινού κρυολογήματος, συχνά με βήχα.

Στα μωρά, ο RSV μπορεί να προκαλέσει μια πιο σοβαρή ασθένεια που ονομάζεται βρογχιολίτιδα. Τα μωρά με βρογχιολίτιδα έχουν συριγμό μαζί με τον βήχα τους.

Το RSV μπορεί να οδηγήσει σε άλλες σοβαρές λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένης της πνευμονίας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα μωρά μπορεί να χρειαστούν θεραπεία στο νοσοκομείο.

Ο RSV είναι ένας ιός, οπότε δυστυχώς δεν υπάρχουν φάρμακα που να το θεραπεύουν για να μειώσουν την πορεία της λοίμωξης.

Τα συμπτώματα του RSV στα μωρά

Στα μεγαλύτερα παιδιά, το RSV μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα παρόμοια με εκείνα ενός κρυολογήματος. Αλλά στα μωρά, ο ιός προκαλεί πιο σοβαρά συμπτώματα.

Το RSV μεταδίδεται συχνότερα από τον Νοέμβριο έως τον Απρίλιο, όταν οι κρύες θερμοκρασίες αναγκάζουν τους ανθρώπους να συγχρωτίζονται σε κλειστούς χώρους.

Ο RSV τείνει να ακολουθεί ένα χρονοδιάγραμμα των συμπτωμάτων. Τα συμπτώματα κορυφώνονται γύρω γύρω στην 5η ημέρα.

Τα αρχικά συμπτώματα μπορεί να μην παρατηρηθούν εύκολα, όπως μειωμένη όρεξη ή ρινική καταρροή. Τα πιο σοβαρά συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν λίγες μέρες αργότερα.

Τα συμπτώματα που μπορεί να έχει ένα μωρό με το RSV περιλαμβάνουν:

  • αναπνοή που είναι πιο γρήγορη από το κανονικό
  • δυσκολία στην αναπνοή
  • βήχας
  • πυρετός
  • ευερεθιστότητα
  • λήθαργο ή υποτονική συμπεριφορά
  • ρινική καταρροή
  • φτέρνισμα
  • συριγμό

Μερικά μωρά είναι πιο ευάλωτα στα συμπτώματα του RSV. Αυτό αφορά παιδιά που γεννήθηκαν πρόωρα ή βρέφη με προβλήματα πνευμόνων ή καρδιών.

Δείτε Επίσης

Πότε για να δείτε έναν παιδίατρο για RSV

Οι περιπτώσεις RSV κυμαίνονται από ελαφρά συμπτώματα κοινού κρυολογήματος έως εκείνα με σοβαρή βρογχιολίτιδα. Αλλά αν υποψιάζεστε ότι το μωρό σας έχει RSV, είναι σημαντικό να καλέσετε τον παιδίατρό σας ή να αναζητήσετε ιατρική περίθαλψη έκτακτης ανάγκης. Ο παιδίατρος θα σας συμβουλέψει για το πώς θα κινηθείτε.

Προληπτικά μέτρα

Οι γονείς και όσοι έρχονται σε επαφή με το μωρό να έχουν πλύνει τα χέρια τους, να αλλάζουν τα ρούχα με τα οποία κυκλοφορούν έξω με άλλα για μέσα στο σπίτι, αν νιώθουν να έχουν ιογενή συμπτώματα να αποφεύγουν την επαφή με το μωρό – στο σπίτι και ειδικά στο δωμάτιο του μωρού να ανανεώνεται ο αέρας και να είναι καθαρή η ατμόσφαιρα και να τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής.

Τα συμπτώματα που πρέπει οπωσδήποτε να προσέξετε περιλαμβάνουν:

  • το μωρό σας φαίνεται αφυδατωμένο, καμία παραγωγή δακρύων όταν κλαίει
  • βήχας με πηχτή βλέννα που είναι γκρι, πράσινο ή κίτρινο χρώμα που προκαλεί δυσκολία στην αναπνοή
  • πυρετός άνω των 38 ° C, σε βρέφη μικρότερα των 3 μηνών
  • παχύρρευστη ρινική εκκένωση που προκαλεί δύσπνοια

Ζητήστε άμεση ιατρική φροντίδα εάν τα νύχια ή το στόμα του μωρού σας είναι μπλε χρώματος. Αυτό δείχνει ότι το μωρό σας δεν παίρνει αρκετό οξυγόνο και βρίσκεται σε σοβαρή δυσφορία.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top