Ανακυκλώνεις σωστά τα προϊόντα ομορφιάς σου;
Δεν αρκεί να κάνεις like στη Greta Thunbeg για να εξασφαλίσεις ένα πράσινο μέλλον. Πέρασε στην πράξη!
Συντάκτης: Ζωή Γκόρου
είναι αρκετό να ακολουθείς την ακτιβίστρια Greta Thunberg στα social; Πιστεύεις ότι φτάνει να δηλώνεις ότι η κλιματική αλλαγή είναι ξεκάθαρα πρόβλημα; Καθάρισες λες με το να ανεβάζεις στο instagram σου φωτογραφίες από τον φλεγόμενο Αμαζόνιο;
Βeauty, τι πραγματικά ΚΑΝΕΙΣ για την οικολογία; Mια ματιά στο υπέροχο μπουντουάρ σου που το αγαπάς με πάθος (το ίδιο και εμείς) θα σε πείσει!
Πάμε πρώτα με τις σκληρές αλήθειες:
Fact #1
Κρατήσου, σου έχω νέα: 120 δισεκατομμύρια συσκευασίες πλαστικού κατασκευάζονται κάθε χρόνο από τη βιομηχανία καλλυντικών, ένας μεγάλος αριθμός εκ των οποίων είναι μη ανακυκλώσιμος, ενώ κάποιες από αυτές καταλήγουν στον ωκεανό. Ακόμα σύμφωνα με έρευνα της Garnier μπορεί σε παγκόσμια κλίμακα το 90% των συσκευασιών της κουζίνας να είναι ανακυκλώσιμο, μόνο όμως το 50% των καλλυντικών μπορεί να σταλθεί στην ανακύκλωση. H ίδια η εταιρεία Garnier έχει πραγματοποιήσει στη Μ. Βρετανία σε συνεργασία με την TerraCycle πρόγραμμα πράσινης ομορφιάς, όπου ο καταναλωτής μπορεί να πηγαίνει τα άδεια καλλυντικά του προς ανακύκλωση. Ελπίζουμε να δούμε τέτοιες πρωτοβουλίες και στη Ελλάδα.
Fact #2
Είπαμε Ελλάδα; Η χώρα μας έχει σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat πολύ δρόμο να διανύσει στο θέμα της ανακύκλωσης. Δηλαδή με άλλα λόγια, αν είσαι από αυτούς που ρίχνεις τα άδεια καλλυντικά σου στο μπλε κάδο, είσαι το φωτεινό παράδειγμα. Βρισκόμαστε -δυστυχώς- ως χώρα σε μία από τις τελευταίες θέσεις ρυθμού ανακύκλωσης και σχεδόν μηδενικού ποσοστού κομποστοποίησης στην Ευρώπη. Παρόλα αυτά, παρατηρείται σε σχέση με το παρελθόν, μια σταθερά ανοδική πορεία… Συνέχισε λοιπόν να αποτελείς το φωτεινό παράδειγμα και δεν θα χάσεις!
Fact #2
Οχι, αγαπητή δεν ανακυκλώνεται οποιαδήποτε συσκευασία καλλυντικού. Ανακυκλώνεται μόνο όποια έχει τυπωμένο το σήμα της ανακύκλωσης με το ποσοστό του υλικού που θα σταλθεί στην ανακύκλωση. Δες τα σήματα ανακύκλωσης για να είσαι διαβασμένη.
Green dot το σύμβολο που σημαίνει ότι η συσκευασία είναι ανακυκλώσιμη και ότι ο παραγωγός συμμετείχε σε σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης
.
Σύμβολο που σημαίνει ότι η συσκευασία είναι κατάλληλη για ανακύκλωση. Όχι όμως ότι έχει φτιαχτεί από ανακυκλωμένα υλικά. Εάν έχει ποσοστό στο εσωτερικό π.χ 50% αυτό θα πει ότι αυτό μόνο το ποσοστό θα μπορέσει να ανακυκλωθεί.
Πέρνα στη δράση τώρα!
Ποια υλικά στέλνω στην ανακύκλωση;
Καλλυντικά από χαρτί, πλαστικό, γυαλί και αλουμίνιο.
Πως στέλνω καλλυντικά μου στην ανακύκλωση;
Ποτέ χωρίς να τα ξεπλύνεις! Στην διαδικασία της ανακύκλωσης θα γίνει διαλογή και θα “περάσουν” όσα είναι καθαρά και δεν έχουν υπολλείμματα προϊόντος. Για αυτό πριν τα ρίξεις στον μπλε κάδο να ξεπλένεις τη συσκευασία με λίγο νερό.
Τι κάνω με τα πλαστκά καπάκια των συσκευασιών;
Καλύτερα να ξεχωρίζεις τα πλαστικά καπάκια από τα πλαστικά μπουκάλια.
Πες μου, τι άλλο μπορώ να κάνω;
- Πες όχι στην πλαστική ή χάρτινη σακούλα στο κατάστημα καλλυντικών. Κοίταξε και λίγο στραβά την υπάλληλο που σου δίνει σακούλα για ένα τσιμπιδάκι και πες της -ευγενικά- ότι αυτό δεν είναι οικολογικό.
- Πες όχι στις μπατονέτες και οδοντόβουτσες με πλαστικό βραχίονα. Υπάρχουν πια ξύλινες και είναι τέλειες.
- Πες όχι στο καλαμάκι και στο πλαστικό ποτήρι του καφέ.
Πηγή: ΑllΥou