Now Reading
3 φράσεις που λέει πάντα στα παιδιά της για να ενισχύσει τη συναισθηματική τους νοημοσύνη ερευνήτρια του Harvard και μαμά

3 φράσεις που λέει πάντα στα παιδιά της για να ενισχύσει τη συναισθηματική τους νοημοσύνη ερευνήτρια του Harvard και μαμά

Ένας εύκολος τρόπος για να διαχειριστείτε ξεσπάσματα και μεγάλα συναισθήματα

Όταν οι μέρες μας είναι γεμάτες με τόσους πολλούς στρεσογόνους παράγοντες και ερεθίσματα, ειδικά από τις οθόνες μας, συχνά νιώθουμε ότι όλοι είναι ξεμένουν από χρόνο και υπομονή, ανεξάρτητα από το πόσο ετών είμαστε. Μπορεί να είναι δύσκολο να ασχοληθούμε πλήρως και πραγματικά μεταξύ μας.

Ως ερευνήτρια EQ και μαμά τριών, η Jenny Woo, όπως διαβάζουμε σε άρθρο της στο CNBC, καταλαβαίνει τόσο από την επαγγελματική της εμπειρία όσο και από τους προσωπικούς της αγώνες, πόσο δύσκολο μπορεί να είναι η αύξηση των συναισθηματικά ευφυών παιδιών αυτή τη στιγμή, ειδικά όταν η προσοχή μας είναι τόσο διαιρεμένη.

Με αυτό κατά νου, πριν από έξι χρόνια, δημιούργησε μια σειρά εκπαιδευτικών καρτών στο Amazon για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να οικοδομήσουν «ανθρώπινες δεξιότητες», όπως η συναισθηματική νοημοσύνη και η κριτική σκέψη με έναν διασκεδαστικό, προσβάσιμο τρόπο.

Είναι τόσο σημαντικό για εκείνη να μοιραστεί αυτό που έχει μάθει για το πώς να υποστηρίξουμε καλύτερα τις ανάγκες των παιδιών μας και των εαυτών μας. Εδώ είναι τρεις φράσεις που λέει στα παιδιά της για να τα βοηθήσει να γίνουν πιο συναισθηματικά έξυπνα.

«Πώς θα περιγράφατε αυτό το συναίσθημα;»

Όταν τα παιδιά έχουν ένα ξέσπασμα, είναι συχνά επειδή δεν έχουν τη γλώσσα και τις δεξιότητες για να εκφραστούν. Εναπόκειται σε εμάς να τα βοηθήσουμε να αναπτύξουν το συναισθηματικό τους αλφαβητισμό για να κατανοήσουν καλύτερα και να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους.

Ένα παιδί μπορεί να πει ότι είναι «λυπημένο» όταν αισθάνεται πραγματικά μοναξιά, αμήχανο ή παρεξηγημένο. Με τον εξοπλισμό των παιδιών με πιο συγκεκριμένες λέξεις όπως «απογοητευμένο», «αναστατωμένο» ή «νευρικό», τους εξουσιοδοτούμε να αναγνωρίσουν και να διατυπώσουν τα συναισθήματά τους.

Οι γονείς μπορούν να πλέξουν συναισθηματικά λεξιλόγια στην καθημερινή τους ρουτίνα για να ενισχύσουν την αυτογνωσία των παιδιών και την κοινωνική ευαισθητοποίηση με λίγους διαφορετικούς τρόπους:

Ενώ ακούτε ή τραγουδάτε σε ένα τραγούδι, περιγράψτε τα συναισθήματα που προκαλεί το τραγούδι μέσα σας.

Όταν παρακολουθείτε μια τηλεοπτική εκπομπή μαζί, συνομιλήστε για τα πιθανά συναισθήματα που μπορεί να αισθανθεί ένας χαρακτήρας – και πώς θα αισθανόσασταν στην ίδια κατάσταση.

Προς το τέλος της ημέρας, έχετε μια συζήτηση για τα συναισθήματα που βιώσατε εκείνη την ημέρα.

Το μεγαλύτερο λάθος που παρατηρεί η Jenny Woo είναι όταν οι γονείς επισημαίνουν τα συναισθήματα ως «καλά» ή «κακά». Αντί να δείχνουν σαν να κρίνουν ένα συναίσθημα, οι γονείς θα πρέπει να επικεντρωθούν στο να βοηθήσουν τα παιδιά τους να καταλάβουν τι αποκαλύπτει το συναίσθημα για τις αξίες και τις ανάγκες τους.

«Δεν είμαι στα καλύτερά μου σήμερα, και αυτό είναι εντάξει»

Ως γονείς, μπορούμε συχνά να αισθανόμαστε πιεσμένοι για να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να κρύψουμε τα συναισθήματά μας, αλλά αυτό μπορεί να θέσει ένα μη ρεαλιστικό πρότυπο για τα παιδιά μας. Κατά ειρωνικό τρόπο, όσο περισσότερο καταστέλλουμε τα συναισθήματά μας, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα ότι τα σχόλια ή οι συμπεριφορές μπορεί να προκαλέσουν μια φωνητική έκρηξη.

Πρέπει να διαμορφώσουμε την υγιή συναισθηματική έκφραση, μοιράζοντας τα συναισθήματά μας με τρόπους που μπορούν να καταλάβουν τα παιδιά μας. Αυτό δεν σημαίνει να τα επιβαρύνουμε με τα προβλήματά μας, αλλά δείχνοντας ότι είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε μια σειρά συναισθημάτων και να τα συζητήσετε ανοιχτά.

Πρέπει να διαμορφώσουμε την υγιή συναισθηματική έκφραση, μοιράζοντας τα συναισθήματά μας με τρόπους που μπορούν να καταλάβουν τα παιδιά μας.

Για παράδειγμα, αν ξεσπάσουμε επειδή είμαστε συγκλονισμένοι, αντί να κρύβουμε την ενοχή μας και να προσποιούμαστε ότι δεν συνέβη τίποτα, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ως μια διδακτική στιγμή για να δουλέψουμε μέσα από ένα δύσκολο συναίσθημα.

Όταν εργαζόμαστε ανοιχτά μέσα από τα δικά μας συναισθήματα, αποδεικνύουμε στα παιδιά μας ότι είναι φυσιολογικό να έχουμε έντονα συναισθήματα – και πόσο σημαντικό είναι να μιλάμε για τις ενέργειές μας και να κάνουμε τροποποιήσεις.

Δείτε Επίσης

«Τα συναισθήματά σου είναι πραγματικά και έγκυρα»

Πρέπει να τείνουμε στα συναισθήματα των παιδιών μας συν-ρύθμιση μαζί τους. Αποφύγετε την υποβάθμιση των συναισθηματικών γρατζουνιών τους με αποτρεπτικές φράσεις όπως, «είσαι εντάξει» ή «Δεν είναι τίποτα». Σε ένα παιδί, τα συναισθήματα είναι πολύ πραγματικά και μπορεί να είναι όλα να το υπερβαίνουν.

Σε όλα τα εργαστήρια της, η Jenny Woo υπογραμμίζει τη σημασία της πρώτης αναγνώρισης των συναισθηματικών εμπειριών και στη συνέχεια των συναισθηματικών εκφράσεων των ρόλων. Αυτό υπενθυμίζει στα παιδιά ότι ενώ δεν μπορούν πάντα να ελέγχουν τι συμβαίνει σε αυτούς, έχουν τη δύναμη να διαχειριστούν τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνονται σε οδυνηρές και ανησυχητικές καταστάσεις.

Στην έρευνά της και δημιουργώντας το παιχνίδι με τις κάρτες, για 52 βασικές δεξιότητες αντιμετώπισης των παιδιών, έχει διαπιστώσει ότι τα συναισθηματικά έξυπνα και ανθεκτικά παιδιά παρουσιάζουν ένα ευρύτερο φάσμα δημιουργικών στρατηγικών αντιμετώπισης. Εδώ είναι τρεις ασκήσεις αντιμετώπισης που συνιστά πάντα, για να βοηθήσει και τα δύο, παιδιά και ενήλικες, να διαχειρίζονται δύσκολες καταστάσεις:

Φυσήξτε τα σύννεφα. Πάρτε μια αργή, βαθιά αναπνοή μέσα από τη μύτη σας. Φανταστείτε να συγκεντρώσετε όλα τα δυσάρεστα συναισθήματά σας. Εκπνεύστε και φανταστείτε τον εαυτό σας να φυσάει αυτά τα συναισθήματα ως σκοτεινά σύννεφα. Σκεφτείτε: “Εισπνεύστε την ηρεμία, εκπνεύστε καταιγίδα.”

Χρησιμοποιήστε το γέλιο. Όταν ξεσπάτε και πάλι σκέφτεστε αυτό το ενοχλητικό πράγμα που κάνατε, χάνετε ενέργεια προσθέτοντας ανόητες λεπτομέρειες. Μετατρέψτε το σε μια μεγάλη παράλογη ιστορία και έχετε ένα καλό γέλιο σε αυτή τη νέα, ανόητη έκδοση.

Ομ-Χμ: Ξέρετε ότι το βουητό μπορεί να σας βοηθήσει να ηρεμήσετε το μυαλό και το σώμα σας; Επιλέξτε το αγαπημένο σας τραγούδι και βουητό. Νιώστε τις δονήσεις που απλώνονται στο σώμα σας και το άγχος αρχίζει να λιώνει.

Η Δρ Jenny Woo είναι εκπαιδευμένη εκπαιδεύτρια του Χάρβαρντ, ερευνήτρια EQ και ιδρυτής/διευθύνων σύμβουλος του Brain Emotion. Δημιούργησε μια σειρά εκπαιδευτικών καρτών και εργαλεία ψυχικής υγείας για να βοηθήσει τα παιδιά και τους ενήλικες να αναπτύξουν ανθρώπινες δεξιότητες AI. Τα βραβευμένα παιχνίδια καρτών της, οι 52 βασικές δεξιότητες σχέσεων, 52 βασικές κοινωνικές δεξιότητες και 52 βασικές δεξιότητες ζωής χρησιμοποιούνται σε 50+ χώρες. Ακολουθήστε την στο LinkedIn, το YouTube και το Instagram.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top