Now Reading
Άγγελος Αγγέλου, Έμη Σίνη, Ομάδα Κοπέρνικος & η μαγεία της συνεργασίας

Άγγελος Αγγέλου, Έμη Σίνη, Ομάδα Κοπέρνικος & η μαγεία της συνεργασίας

Σε μια όμορφη συνέντευξη μας παρουσιάζουν τα νέα τους σχέδια

Πόσα χρόνια μετράει η ομάδα Κοπέρνικος; Γιατί διαλέξατε αυτό το όνομα;

Δημιουργήθηκε το 2007 προκειμένου να εξυπηρετήσει τις ανάγκες για τον σχεδιασμό και την ηχογράφηση δύο θεατρικών ραδιοφωνικών εκπομπών για παιδιά, που γράψαμε για το Β’ Πρόγραμμα της Κρατικής Ραδιοφωνίας. Εκείνο τον καιρό αναζητούσαμε ένα όνομα που να χρησιμοποιηθεί ταυτόχρονα για τον βασικό ήρωα της ιστορίας αλλά και για την καλλιτεχνική ομάδα παραγωγής. Το «Κοπέρνικος» μας άρεσε γιατί, αν και μη ελληνικό, ήταν πολύ οικείο στα αυτιά μας. Μας ταίριαξε όμως και ως όνομα ομάδας, καθώς ο Κοπέρνικος (ο γνωστός!) απέδειξε ότι η γη δεν είναι το κέντρο του σύμπαντος. Με έναν παράλληλο τρόπο θέλαμε κι εμείς να πούμε ότι ο «εαυτός» δεν είναι το κέντρο του κόσμου κι ότι το «μαζί» μπορεί να υπερκεράσει το «εγώ».

Ποιες είναι οι αρχές πάνω στις οποίες βασίζονται οι δράσεις σας;

Προσπαθούμε να δημιουργούμε φρέσκες και πρωτότυπες ιστορίες και να τις αφηγούμαστε με τον πιο ευφάνταστο τρόπο. Έτσι, άλλοτε τις αποτυπώνουμε σε βιβλία, άλλοτε τις ζωντανεύουμε μέσα από θεατρικές παραστάσεις, κι άλλοτε τις μελοποιούμε και τις κάνουμε τραγούδια.

Πού θα σας δούμε / Πού θα σας διαβάσουμε και / Πού θα σας ακούσουμε το 2020;

Εξαρτάται! Πού θα είστε και πότε! Στην Αθήνα θα βρείτε τις παραστάσεις μας: «Σβήσε το φως» στη Μουσική Βιβλιοθήκη στο Μέγαρο Μουσικής και το «Δύο ξεροκέφαλες κουτάλες», στο Τρένο στο Ρουφ. Αν είστε Θεσσαλονίκη -Προσοχή! Ήσυχα παρακαλώ- γιατί εκεί «Απαγορεύεται η μουσική» στο θέατρο Αθήναιον! Σύντομα θα ξεκινήσουμε τις βιβλιοπαρουσιάσεις των νέων μας βιβλίων «Φίλοι πάνω κάτω» (εικονογράφηση: Σοφία Τουλιάτου) και «Ο μικρός Κοπέρνικος και ο Πύργος με τα μυστικά» (εικονογράφηση: Λίλα Καλογερή) (και τα δύο από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος), ενώ σε λίγες μέρες θα εκδοθεί ένα ακόμη βιβλίο μας και ένα CD με τις μουσικές από τρία θεατρικά μας έργα.

Τι σας αρέσει να κάνετε στον ελεύθερο χρόνο σας;

«Ελεύθερο» τι …;;; Αυτός ο χρόνος δεν υπάρχει δυστυχώς για εμάς όπως τον εννοούμε. Όμως, επειδή αφιερώνουμε όλο τον χρόνο μας κάνοντας τελικά αυτό που αγαπάμε, δεν μας πειράζει και τόσο!

Η πιο υπέροχη παιδική σας χριστουγεννιάτικη ανάμνηση;

Η στάχτη στο πάτωμα από τα βήματα του Άγιου Βασίλη και τα μισοφαγωμένα μπισκότα.

Το πιο αγαπημένο σας δώρο ως παιδί που σας έφερε ο Άγιος Βασίλης;

Μια χρονιά δώσαμε εμείς ένα δώρο στον Άγιο Βασίλη! Ήταν ένα παιχνίδι που δεν το παίζαμε πια και αποφασίσαμε να το τυλίξουμε και να του το αφήσουμε ώστε να το πάρει και να το πάει σε κάποιο παιδάκι που πιθανώς θα το ήθελε. Εκείνη τη χρονιά αγαπήσαμε ακόμα περισσότερο το παιχνίδι που μας έφερε, πιστεύοντας ότι, ενδεχομένως, μας ήρθε κι αυτό από ένα παιδί που είχε την ίδια σκέψη και ιδέα με εμάς.

Να πιστεύουν ή όχι τα σημερινά παιδιά στον Άγιο Βασίλη;

Το θέμα είναι: Πώς θα κάνουμε τους γονείς να ξαναπιστέψουν!

Ένα όνειρό σας που θέλετε να βγει πραγματικότητα;

Θα θέλαμε πολύ να δούμε μια από τις παραστάσεις μας να περιοδεύει στο εξωτερικό. Είχαμε βέβαια την ευτυχία να παίξουμε τον κύριο ΚΙΧ στην Ελληνική ομογένεια στο Βέλγιο, στην Ολλανδία και τη Γερμανία, αλλά ποτέ κανένα έργο μας δεν έχει παρουσιαστεί σε μη ελληνόφωνο κοινό.

Δείτε Επίσης

Μια συμβουλή για τα παιδιά του σήμερα και μια για τους σημερινούς γονείς;

Στα παιδιά θα λέγαμε να παίζουν περισσότερο, ελεύθερα, με τη φαντασία τους και στους γονείς να καταλάβουν τη σημασία του παιχνιδιού, να χαρίζουν απλόχερα αυτόν τον χρόνο στα παιδιά τους και γιατί όχι, να θυμηθούν κι αυτοί πώς γίνεται και να γίνουν συμπαίχτες!!!

Μια ευχή για τη νέα χρονιά…

Μακάρι με τη νέα χρονιά να μπορέσουμε να καταλάβουμε λίγο περισσότερο τον διπλανό μας κι ας μοιάζει στραβός κι ανάποδος, να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα αυτόν που μένει από πάνω μας κι ας μην καταλαβαίνουμε τη γλώσσα του, να προσκαλέσουμε για τσάι τη γλυκιά κυρία στον φούρνο που δεν ξέρουμε το όνομά της ακόμα κι αν μιλάμε μαζί της κάθε μέρα… να είμαστε Άνθρωποι, ευγενικοί και επιεικείς και να κάνουμε περισσότερους φίλους! Χρόνια Πολλά και καλή Χρονιά!!!

Περισσότερα για την Ομάδα Κοπέρνικος: www.kopernikos.gr

Από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος κυκλοφορούν ακόμα τα βιβλία τους: Πώς να κάνετε έναν ελέφαντα να χορέψει (2014), Τα μεγάλα ψέματα του μικρού Ερμή (2014), Ένα αλφάβητο ταξίδι (2015), Δύο ξεροκέφαλες κουτάλες (2016) και οι δύο πρώτοι τίτλοι της σειράς ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΚΟΠΕΡΝΙΚΟΥ: Ο μικρός Κοπέρνικος και ο Πόλεμος των ‘Aσπρων (Μάιος 2018) και Ο μικρός Κοπέρνικος και το Πάρκο των Δεινοσαύρων (Οκτώβριος 2018).

(epbooks.gr)

(φωτό εξωφύλλου: Σοφία Γκορτζή)

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top