Όταν τα ζευγάρια γίνονται γονείς: ποιος θα είναι ο αντίκτυπος στη σχέση σας - Childit
Now Reading
Όταν τα ζευγάρια γίνονται γονείς: ποιος θα είναι ο αντίκτυπος στη σχέση σας

Όταν τα ζευγάρια γίνονται γονείς: ποιος θα είναι ο αντίκτυπος στη σχέση σας

Γονείς για πρώτη φορά: είναι η σχέση σας έτοιμη για τη μετάβαση στη γονεϊκότητα;

Γονείς για πρώτη φορά: είναι η σχέση σας έτοιμη για τη μετάβαση στη γονεϊκότητα;

Ως αδειούχος θεραπεύτρια γάμου και οικογένειας, επίσης πιστοποιημένος στην περιγεννητική ψυχική υγεία, η Rachel Diamond εκπλήσσεται από την έλλειψη υποστήριξης και εκπαίδευσης που λαμβάνουν οι νέοι γονείς για την ψυχική και σχεσιακή τους υγεία καθώς μεταβαίνουν στη γονεϊκότητα. Υπάρχουν ατελείωτες λίστες με τα «must-have» βρεφικά είδη και τα «απαραίτητα» τμήματα προετοιμασίας νεογνών για τους αναμένοντες γονείς. Ωστόσο, δεν υπάρχει σχεδόν καμία αναφορά για το πώς θα μοιάζει πραγματικά η νέα γονεϊκή πραγματικότητα για εσάς ως γονέα και ακόμη λιγότερο για το πώς θα επηρεάσει τη σχέση σας με τον σύντροφό σας. Ωστόσο, υπάρχουν διάφοροι τρόποι που η μετάβαση στη γονεϊκότητα μπορεί να επηρεάσει αυτή τη σχέση. Εδώ είναι μερικά βασικά θέματα που πρέπει να εξετάσετε.

Ικανοποίηση σχέσης

Η πλειονότητα των ζευγαριών βιώνει μείωση της ικανοποίησης από τη σχέση κατά τη μετάβαση στη γονεϊκότητα. Μάλιστα, η έρευνα έχει δείξει ότι το 67% των ζευγαριών αναφέρει πτώση της ικανοποίησης από τη σχέση για έως και τρία χρόνια μετά τον τοκετό! Η συχνότητα και η ένταση της σύγκρουσης αυξάνονται, όπως και τα αισθήματα μη εκτίμησης. Εάν εσείς και ο σύντροφός σας δυσκολεύεστε, δεν είστε μόνοι. Και, πιθανώς υπάρχουν πολύ βάσιμοι λόγοι για αυτό.

Ανησυχίες ψυχικής υγείας

Η επιλόχεια κατάθλιψη είναι μόνο μία από τις πολλές περιγεννητικές διαταραχές διάθεσης και άγχους (PMADs) που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας νέος γονέας (μαμά ή μπαμπάς) αφού αποκτήσει μωρό. Περίπου 1 στις 5 μητέρες και 1 στους 10 μπαμπάδες θα υποφέρουν από PMAD κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή/και μετά τον τοκετό. Αυτό είναι σημαντικό επειδή η ψυχική υγεία ενός γονέα επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από την ψυχική υγεία του συντρόφου τους. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους πατέρες – ο ισχυρότερος προγνωστικός παράγοντας για την πατρική κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της επιλόχειας περιόδου είναι η μητρική κατάθλιψη. Ο κίνδυνος πατρικής κατάθλιψης αυξάνεται στο 50% εάν η μητέρα βιώνει επίσης μητρική κατάθλιψη. Οι ρομαντικές σχέσεις μπορούν να χρησιμεύσουν είτε ως παράγοντας κινδύνου είτε ως προστατευτικός παράγοντας για το PMADS. Η έρευνα δείχνει ότι η δυσαρμονία των σχέσεων είναι η πιο αναφερόμενη μη βιολογική αιτία των PMAD.

Σχέση ανατροφής εναντίον Σχέση Ζευγαριού

Λόγω των ανταγωνιστικών απαιτήσεων κατά την περίοδο μετά τον τοκετό, τα ζευγάρια συχνά χάνουν την προσοχή τους από την αρχική σχέση που είχαν με τον σύντροφό τους (δηλαδή τη σχέση ζευγαριού). Οι νέοι γονείς μπορούν να κολλήσουν στις καθημερινές εργασίες της από κοινού ανατροφής. Και, ακόμα κι αν τα καταφέρνουν πολύ καλά ως συν-γονείς (π.χ., έχουν μπει σε έναν ρυθμό για το ποιος κάνει τι), μπορούν να παραμελήσουν τη σχέση τους. Κατά την περίοδο μετά τον τοκετό και την πρώιμη γονεϊκότητα, η σχέση ζευγαριού απαιτεί από κοινού προσπάθεια, ώστε να μην ξεχαστεί.

Ανησυχίες σεξουαλικής σχέσης και οικειότητας

Πρόσφατα δεδομένα που συνέλεξε η οικονομολόγος Emily Oster έδειξαν ότι, όπως θα μπορούσε κανείς να προβλέψει, η συχνότητα του σεξ για τους γονείς τείνει να αυξάνεται καθώς τα παιδιά τους μεγαλώνουν. Με άλλα λόγια, οι γονείς με μωρά κάνουν σεξ λιγότερο συχνά (κατά μέσο όρο) από τους γονείς με μεγαλύτερα παιδιά.

Ενώ υπάρχουν σωματικοί περιορισμοί στο σεξ για τουλάχιστον έξι εβδομάδες μετά τον τοκετό, μπορεί να υπάρχουν πρόσθετες επιπλοκές που παρατείνουν αυτό το χρονικό πλαίσιο. Ακόμα κι αν ένας νέος γονέας αισθάνεται ότι έχει θεραπευτεί σωματικά από τον τοκετό, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη το πλαίσιο των ανταγωνιστικών απαιτήσεων της περιόδου μετά τον τοκετό με τη σεξουαλικότητα, όπως:

Αίσθημα «αγγίγματος» από τις συνεχείς σωματικές απαιτήσεις ενός βρέφους.

Στέρηση ύπνου.

Φυσικές αλλαγές στο σώμα.

Έλλειψη (μόνου) χρόνου.

Δείτε Επίσης

Δυσκολίες στις σχέσεις με τον σύντροφο.

Προσωπικοί συναισθηματικοί αγώνες.

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι η έρευνα δείχνει ότι περίπου το 25% των γυναικών που γεννούν έχουν ιστορικό σεξουαλικής βίας. Το ιστορικό σεξουαλικού τραύματος είναι ένας από τους πολλούς παράγοντες κινδύνου μετατραυματικού στρες που μπορεί να δυσχεράνει τη συναισθηματική ανάκαμψη και τη σύνδεση με τον σύντροφό του μετά τον τοκετό.

Αν και είναι αναμφίβολο ότι τα ζευγάρια θα επηρεαστούν με πολλούς τρόπους όταν γίνουν γονείς, υπάρχουν επίσης πολλοί τρόποι με τους οποίους τα ζευγάρια μπορούν να υποστηρίξουν τη σχέση τους ώστε να μπορεί να μεταμορφωθεί και να αναπτυχθεί.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top