Όσο πιο υγιής είσαι στην εγκυμοσύνη τόσο καλύτερη θα είναι κι η υγεία των παιδιών μακροπρόσθεσμα - Childit
Now Reading
Όσο πιο υγιής είσαι στην εγκυμοσύνη τόσο καλύτερη θα είναι κι η υγεία των παιδιών μακροπρόσθεσμα

Όσο πιο υγιής είσαι στην εγκυμοσύνη τόσο καλύτερη θα είναι κι η υγεία των παιδιών μακροπρόσθεσμα

Νέα μελέτη αναδεικνύει τη σημασία της υγιεινής διατροφής και της άσκησης στη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Νέα έρευνα δείχνει ότι η βελτίωση του τρόπου ζωής των γυναικών με παχυσαρκία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα μπορούσε να σημαίνει μακροπρόθεσμα καρδιαγγειακά οφέλη για τα παιδιά τους.

Η μελέτη, με επικεφαλής το King’s College του Λονδίνου και υποστηριζόμενη από το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιολογίας και το φιλανθρωπικό ίδρυμα Tommy, εξέτασε πώς μια προγεννητική διατροφή και παρέμβαση σωματικής δραστηριότητας σε εγκυμονούσες γυναίκες με παχυσαρκία θα μπορούσαν να επηρεάσουν θετικά την υγεία των γυναικών και των παιδιών τους τρία χρόνια μετά τον τοκετό.

Η δοκιμή UPBEAT είναι μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή που στοχεύει στη βελτίωση της διατροφής και της σωματικής δραστηριότητας των παχύσαρκων εγκύων γυναικών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι γυναίκες που άρχισαν δίαιτα και άσκηση συγκρίθηκαν με τις γυναίκες σε μια ομάδα ελέγχου, οι οποίες δεν έκαναν αλλαγές στον τρόπο ζωής τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Οι εξετάσεις παρακολούθησης τρία χρόνια μετά τη γέννηση έδειξαν ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν στο σκέλος παρέμβασης της δοκιμής είχαν χαμηλότερο καρδιακό ρυθμό ανάπαυσης -5 bpm από τα παιδιά που έλαβαν κανονική φροντίδα. Ένας υψηλότερος καρδιακός ρυθμός ανάπαυσης σε ενήλικες σχετίζεται με υπέρταση και καρδιαγγειακή δυσλειτουργία.

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι οι μητέρες στο σκέλος παρέμβασης διατήρησαν μια πιο υγιεινή διατροφή τρία χρόνια μετά τη γέννηση.

Ενώ οι γυναίκες ανέφεραν χαμηλότερο γλυκαιμικό φορτίο, μητρική ενέργεια και πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών οξέων και υψηλότερη πρόσληψη πρωτεΐνης τρία χρόνια μετά τον τοκετό, δεν υπήρχαν διαφορές στην αυτοαναφερόμενη σωματική δραστηριότητα ή στα μέτρα της σωματικής σύνθεσης.

Η επικεφαλής συγγραφέας Kathryn Dalrymple από το King’s College London δήλωσε: «Αυτή η έρευνα δείχνει ότι μια παρέμβαση στον τρόπο ζωής σε γυναίκες στην εγκυμοσύνη, η οποία επικεντρώθηκε στη βελτίωση της διατροφής και στην αύξηση της σωματικής δραστηριότητας, σχετίζεται με βελτιωμένη καρδιαγγειακή λειτουργία στο παιδί σε ηλικία τριών ετών και μια συνεχή βελτίωση στη διατροφή των μητέρων, τρία χρόνια μετά την ολοκλήρωση της παρέμβασης. Αυτά τα ευρήματα είναι πολύ σημαντικά καθώς ενισχύουν την απόδειξη ότι η εγκυμοσύνη είναι ένα παράθυρο ευκαιρίας για την προώθηση θετικών αλλαγών στην υγεία και τον τρόπο ζωής που ωφελούν τη μητέρα και το παιδί της».

Η συγγραφέας καθηγητρία Lucilla Poston, πρόεδρος της Tommy για τη μητρική και την εμβρυϊκή υγεία, δήλωσε: «Η παχυσαρκία στην εγκυμοσύνη είναι ένα σημαντικό πρόβλημα επειδή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο επιπλοκών κατά την εγκυμοσύνη καθώς και να επηρεάσει τη μακροπρόθεσμη υγεία του παιδιού. Αυτή η μελέτη ενισχύει η αποφασιστικότητά μου να επισημάνω πόσο σημαντικό είναι να δώσουμε στα παιδιά μια υγιή αρχή στη ζωή».

See Also

Η Διευθύντρια Έρευνας και Πολιτικής του Tommy, Lizzie D’Angelo, δήλωσε: «Η εγκυμοσύνη μπορεί να είναι υψηλότερος κίνδυνος για τις γυναίκες που είναι παχύσαρκες, αλλά δεν συνιστάται η προσπάθεια να χάσουν πολύ βάρος ενώ είναι στην εγκυμοσύνη, επομένως η έρευνά μας επικεντρώνεται στην εξεύρεση νέων τρόπων για να καταστήσει την εγκυμοσύνη ασφαλέστερη για αυτές τις οικογένειες. Είναι πολύ καθησυχαστικό να βλέπουμε ότι οι ερευνητές μας κατάφεραν να βελτιώσουν μακροπρόθεσμα τη διατροφή των μητέρων και την καρδιά των παιδιών, βοηθώντας να δώσουν σε αυτά τα μωρά το καλύτερο ξεκίνημα στη ζωή».

Η Tracy Parker, διαιτολόγος στο Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιολογίας, δήλωσε: «Η διατήρηση της σωματικής δραστηριότητας και η διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής είναι και οι δύο σημαντικοί τρόποι για να διατηρήσουμε την καρδιά μας υγιή. Αυτή η έρευνα δείχνει ότι για τις εγκύους, τα οφέλη δεν τελειώνουν εκεί. Η δίαιτα πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη μπορεί να έχει θετικά μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία τόσο για τη μητέρα όσο και για το παιδί».

Η ομάδα των ερευνητών θα παρακολουθήσει ξανά αυτά τα παιδιά σε ηλικία 8-10 ετών για να δει εάν αυτή η βελτίωση της καρδιαγγειακής λειτουργίας διατηρείται κατά την παιδική ηλικία.

(αφορμή για το άρθρο είναι δημοσίευση στο sciencedaily.com)

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top