Now Reading
«Πώς πας έτσι, παιδάκι μου; Φώκια είσαι;» Έχει δικαίωμα μια μαμά (ή οποιοσδήποτε) να «κοροϊδεύει» ένα μικρό παιδί δημοσίως (ή και στο σπίτι);

«Πώς πας έτσι, παιδάκι μου; Φώκια είσαι;» Έχει δικαίωμα μια μαμά (ή οποιοσδήποτε) να «κοροϊδεύει» ένα μικρό παιδί δημοσίως (ή και στο σπίτι);

Όσες φορές κι αν τύχει να ακούσουμε έναν γονιό να μιλάει κοροϊδευτικά στο παιδί του η ενόχληση στο στομάχι είναι πάντα η ίδια

Αφορμή για το παρακάτω κείμενο είναι η ανάρτηση φίλης, συγγραφέα και μαμάς, στο προσωπικό της προφίλ στο facebook. Το post αφορούσε την παρουσία της στο κολυμβητήριο, στις κερκίδες παρακολουθώντας την κόρη της στη διάρκεια ενός μαθήματος όταν την προσοχή της αλλά και των υπολοίπων απέσπασε η άγρια φωνή μιας μαμάς προς το μικρό παιδί της, η οποία χρησιμοποιούσε στην ομιλία της καθόλου υποστηρικτικές φράσεις αλλά υποτιμητικές λέξεις – που έφεραν το παιδί αλλά και όσους τις άκουσαν σε δυσάρεστη θέση.

Κι επειδή όλοι έχουμε λίγο πολύ βρεθεί σε παρόμοιες καταστάσεις (κάποιοι μπορεί να τις έχουμε βιώσει κιόλας) παίρνω την ευκαιρία και γράφω ένα κείμενο σαν να ήμουν εκεί…

Καθόμουν στις κερκίδες στην πισίνα, παρακολουθώντας την κόρη μου με ένα μείγμα περηφάνιας και διασκέδασης. Το μικροσκοπικό της πλαίσιο ήταν διακοσμημένο με τον κλασικό εξοπλισμό του μαθητή της κολύμβησης: ένα μαγιό με έντονα χρώματα, λωρίδες από αφρό (ή «μακαρόνια» όπως τα λέμε χαϊδευτικά) και ένα αστείο καπελάκι ψαριού που μετά βίας περιείχε τις άγριες μπούκλες της. Οι αποφασιστικές της κλωτσιές και τα αμήχανα χτυπήματα με γέμισαν με μια συντριπτική αίσθηση αγάπης και ελπίδας. Εκείνη τη στιγμή, ένιωσα ότι κάθε γονέας γύρω μου πρέπει να κάνει το ίδιο – να γιορτάζει ήσυχα τα ορόσημα του παιδιού του, όσο μικρά κι αν είναι.

Η πισίνα ήταν μια κακοφωνία από χαρούμενους θορύβους, παφλασμούς και γέλια, διάσπαρτα με τις περιστασιακές κραυγές ενός εκπαιδευτή. Ήταν ένα οικείο και παρήγορο σκηνικό στις τακτικές μας επισκέψεις. Οι γονείς αντάλλαζαν χαμόγελα και νεύματα, κάποιοι απαθανάτιζαν στιγμές στα τηλέφωνά τους, άλλοι συμμετείχαν σε ήπιες συζητήσεις. Ήταν ένα καταφύγιο συλλογικής υποστήριξης και αμοιβαίου θαυμασμού για τα μικρά μας, όλα που αγωνίζονταν και ευημερούσαν με τον δικό τους τρόπο.

Στη συνέχεια, μια διαπεραστική φωνή διέκοψε το ευχάριστο βουητό της δραστηριότητας. «Πώς πας έτσι, παιδάκι μου; Είσαι φώκια;» Τα λόγια, γεμάτα με μια οξύτητα που έκανε τους πάντες να σταματήσουν και να κοιτούν επίμονα, στράφηκαν σε ένα μικρό παιδί που πάλευε να μείνει στη ζωή. Τα μάτια του μικρού άνοιξαν διάπλατα, δάκρυα κύλησαν σχεδόν αμέσως. Η κατηγορία κρεμόταν στον αέρα, βαριά και ανησυχητική.

Η φωνή ανήκε σε μια μητέρα που στεκόταν στην άκρη της πισίνας, με το πρόσωπό της στρεβλωμένο από θυμό και ανυπομονησία. Συνέχισε να μαλώνει, με τον τόνο της αμείλικτο, ενώ η προσοχή της μετατοπιζόταν κατά διαστήματα στο κινητό της. Το παιδί, εμφανώς συντετριμμένο, άρχισε να κλαίει πιο δυνατά, με τα κλάματα του να αντηχούν στο νερό.

Ένιωσα να σχηματίζεται ένας κόμπος στο στομάχι μου. Εκεί, εκείνη τη στιγμή, υπήρχε μια έντονη αντίθεση με το περιβάλλον φροντίδας που είχα φανταστεί ότι όλοι μοιραζόμασταν. Η σκληρότητα των λόγων της τσίμπησε όχι μόνο το παιδί της αλλά όλους εμάς που παρακολουθούσαμε τη σκηνή. Έριξα μια ματιά στην κόρη μου, που είχε σταματήσει για να δει την ταραχή, με το αθώο πρόσωπό της σαστισμένο από το ξέσπασμα. Ήθελα να τη θωρακίσω από την αρνητικότητα, να διατηρήσω τη χαρά και τον ενθουσιασμό της.

Το περιστατικό με άφησε με έναν ανεμοστρόβιλο συναισθημάτων – θυμό, λύπη και μια βαθιά αίσθηση ενσυναίσθησης για εκείνο το μικρό παιδί. Αλλά περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, πυροδότησε έναν προβληματισμό για τη δική μου γονεϊκή προσέγγιση. Με έκανε να συνειδητοποιήσω τη βαθιά επίδραση των λόγων και των πράξεών μας στο πνεύμα των παιδιών μας. Στην επιδίωξή μας για την επιτυχία τους, είναι εύκολο να ξεχάσουμε τη σημασία της ενθάρρυνσης έναντι της κριτικής, της υπομονής έναντι της απογοήτευσης.

Δείτε Επίσης

Κατάλαβα ότι η μητρότητα και γενικότερα η ανατροφή των παιδιών είναι ένα ταξίδι γεμάτο προκλήσεις και στιγμές αδυναμίας. Όλοι έχουμε μέρες που υστερούμε, που η υπομονή μας εξαντλείται και η ψυχραιμία μας φουντώνει. Αλλά αυτή ήταν μια υπενθύμιση να προσπαθήσουμε για καλοσύνη, να σηκώσουμε τα παιδιά μας ψηλά αντί να τα ρίξουμε. Σε τελική ανάλυση, περιηγούνται σε έναν κόσμο που είναι τόσο νέος και συντριπτικός για εκείνα όσο μερικές φορές είναι για εμάς.

Καθώς τελείωσε το μάθημα στην πισίνα και τύλιξα την κόρη μου με μια πετσέτα, έκανα έναν σιωπηλό όρκο. Υποσχέθηκα να είμαι η μεγαλύτερη υποστηρίκτριά της, να γιορτάζω τις προσπάθειές της, όσο αδέξια ή αργά κι αν συμβαίνουν. Θα πρόσφερα ενθαρρυντικά λόγια, ακόμη και όταν χρειάζονταν διορθώσεις. Θα ήμουν η φωνή υποστήριξης, ενθάρρυνσης και θαυμασμού, όχι μόνο για εκείνη, αλλά και για τον εαυτό μου – προκειμένου να είμαι υπομονετική και να συγχωρώ και τα δικά μου γονεϊκά λάθη.

Περπατήσαμε προς το αυτοκίνητο, με τον ενθουσιασμό της κόρης μου να γεμίζει τον αέρα με ιστορίες για τις υδάτινες περιπέτειές της. Την άκουσα, έγνεψα και γέλασα μαζί της, νιώθοντας μια ανανεωμένη αίσθηση σκοπού. Η ανατροφή των παιδιών δεν έχει να κάνει με την τελειότητα, αλλά με την παρουσία – το να είσαι εκεί, να είσαι υποστηρικτικός και πάνω απ’ όλα, να είσαι ευγενικός.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top