Now Reading
Ωραίος καιρός, ώρα για την πρώτη του βόλτα!

Ωραίος καιρός, ώρα για την πρώτη του βόλτα!

Τώρα που η μέρα μεγαλώνει κι η θερμοκρασία ανεβαίνει ετοιμαστείτε για τις πρώτες εξορμήσεις σας με το μωρό!

Τα μωρά λατρεύουν τις βόλτες, τον καθαρό αέρα, τους ήχους της πόλης, τις αλλαγές παραστάσεων. Τα εξωτερικά ερεθίσματα εκπαιδεύουν την περιέργεια και τη φαντασία τους. Μπορείτε να βγείτε με το καρότσι, το μάρσιπο ή το αυτοκίνητο. Στην αρχή, η πρώτη βόλτα ας είναι μια μικρής διάρκειας βόλτα σε μια κοντινή απόσταση. Επίσης φροντίστε επειδή θα είναι κάτι καινούργιο να έχει φάει και να έχει κοιμηθεί, να μην είναι δηλαδή ώρα που σε λίγο θα νυστάξει ή θα πεινάσει… ως προς το ενδεχόμενο της αλλαγής πάνας, ποτέ δεν ξέρετε πότε ακριβώς μπορεί να συμβεί, αλλά καλού κακού ας ξεκινήσετε με ένα αλλαγμένο μωρό σε στεγνή πάνα.

Φροντίστε να είναι καλά ντυμένο, να προφυλάσσεται από τον ήλιο, τον αέρα και τα έντομα – και να έχετε μαζί σας ό,τι χρειάζεται. Μαντιλάκια, νερό, πάνα, κάποιο παιχνίδι.

Η καλύτερη ώρα για βόλτα: Οποιαδήποτε ώρα από τις 07.00 το πρωί μέχρι τη δύση του ηλίου. Τις μέρες με πιο ψυχρό καιρό, οι προτιμότερες ώρες είναι από τις 11.00 το πρωί μέχρι τις 15.00 το απόγευμα, ενώ τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού είναι καλύτερο να κάνετε τη βόλτα νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα.

Σε τι ηλικία μπορούν να βγουν τα μωρά βόλτα; Κι από την πρώτη μέρα της ζωής τους. Το εξωτερικό περιβάλλον να το φοβόσαστε λιγότερο απ’ ό,τι τους κλειστούς, πολυσύχναστους χώρους, καθώς το αμυντικό τους σύστημα δεν είναι ακόμα αναπτυγμένο απέναντι στις ιώσεις και τα μικρόβια. Από την ηλικία των έξι εβδομάδων περίπου, θα μπορεί να βγαίνει καθημερινά για μία ωρίτσα από το σπίτι, ενώ από την ηλικία των έξι μηνών και μετά οι ώρες μπορούν να αυξηθούν και να φθάσουν τις τέσσερις έως και τις έξι, αρκεί να τις μοιράσετε σε μικρότερες «δόσεις». Και όσο μεγαλώνει το μωρό τόσο περισσότερο μπορεί να μένει έξω συνεχόμενα.

Τι τους αρέσει: Έως τεσσάρων μηνών, τους διασκεδάζει πολύ το κούνημα, η δόνηση που κάνε το καρότσι καθώς το κινείτε, μάλιστα συχνά αυτό τα νανουρίζει. Κατά τη διαδρομή, στην ηλικία αυτή αρχίζει το μωρό να διακρίνει κάποια αντικείμενα που εμφανίζονται στο οπτικό του πεδίο και να καταλαβαίνει τη διαφορά της λιακάδας από τη συννεφιά αλλά και να αντιλαμβάνεται τα παιχνίδια του φωτός. Προς το τέλος του πέμπτου μήνα, καταφέρνει σιγά σιγά να εστιάζει την προσοχή του σε πολύ μικρά αντικείμενα, όπως ένα άνθος ή ένα ζουζούνι και δοκιμάζει δειλά να μπουσουλήσει στο γρασίδι εξασκώντας με τον τρόπο αυτό και τους μυς του. Τελειώνοντας ο έκτος μήνας, το μωρό μπορεί να στηρίζεται στα πόδια του όταν στέκεται όρθιο, ενώ στον όγδοο μήνα έχει καταφέρει να κάθεται χωρίς καμία υποστήριξη και απολαμβάνει να χαζεύει τα παιδιά γύρω του, τους ανθρώπους, την κίνηση, τα χρώματα, τις λεπτομέρειες. Ως προς το τέλος του δέκατου μήνα της ζωής του αρχίζει να μπουσουλάει ενώ είναι σε θέση να καθίσει χωρίς βοήθεια για ένα συνεχόμενο δεκάλεπτο. Αφήστε το και ενθαρρύνετέ το να ασχοληθεί με τα πετραδάκια (πάντα υπό την επίβλεψή σας), να αγγίξει το χώμα, τα φυλλαράκια, την άμμο.

Δείτε Επίσης

Τι να έχετε μαζί σας: Πάνες, μια δεύτερη αλλαξιά, μωρομάντιλα και κρέμα, πετσέτα, μια αλλαξιέρα που διπλώνει και χωράει στην τσάντα, γάλα σε σκόνη και βρασμένο νερό σε θερμός – εάν δεν θηλάζετε, μια κουβερτούλα, πιπίλες, μαλακά παιχνιδάκια ή παιχνίδια που κάνουν ήχο, ή χαρτονένια παιδικά βιβλία.

Μυστικό: Να του μιλάτε συνέχεια, να ακούει τη φωνή σας όταν δεν σας βλέπει για να νιώθει ασφάλεια αλλά και να του λέτε όλα όσα κάνετε και βλέπει, να ξέρετε ότι σας ακούει κι ότι έτσι μαθαίνει!

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top