Now Reading
Χρήσιμες συμβουλές για την πρώτη ημέρα στο σχολείο

Χρήσιμες συμβουλές για την πρώτη ημέρα στο σχολείο

Είτε είναι «πρωτάκι» είτε μαθητής σε μεγαλύτερη τάξη, έτσι θα το προετοιμάσετε για τη νέα ακαδημαϊκή χρόνια.

Ακόμα και αν το παιδί σας δεν πρόκειται να περάσει για πρώτη φορά το κατώφλι του σχολείου αλλά είναι… βετεράνος του αθλήματος, πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος ενός δακρύβρεχτου αποχαιρετισμού. Πώς θα προετοιμαστείτε καλύτερα οικογενειακώς για την εμπειρία της πρώτης μέρας αλλά και για ολόκληρη τη σχολική σεζόν;

1. Ξεκινήστε νωρίτερα την προετοιμασία. Μπορείτε για παράδειγμα να διαβάσετε μαζί με το παιδί σας βιβλία για τις πρώτες μέρες στο σχολείο και να συζητήσετε για τους καινούριους φίλους που θα αποκτήσει και για όλα τα διασκεδαστικά πράγματα που θα κάνει μαζί τους. Προσπαθήστε να είστε όσο το δυνατόν πιο αισιόδοξοι και θετικοί, ώστε να συνδέσει εξαρχής το σχολείο με ευχάριστα γεγονότα.

2. Περιοριστείτε σε ένα σύντομο αλλά τρυφερό αποχαιρετισμό. Όσο περισσότερο διαρκεί το «αντίο», τόσο πιθανότερο είναι το παιδί σας να κυριευτεί από το άγχος του αποχωρισμού και να ξεσπάσει σε κλάματα. Μια τρυφερή αγκαλιά αρκεί.

3. Μη γίνετε… άφαντοι. Από την άλλη, μην εξαφανιστείτε χωρίς να το αποχαιρετήσετε, γιατί είναι πολύ πιθανό το παιδί σας αναστατωθεί που έμεινε μόνο χωρίς μια τελευταία κουβέντα ή αγκαλιά. Καθιερώστε μια σύντομη ρουτίνα αποχαιρετισμού για κάθε μέρα, ώστε το παιδί σας να νιώθει ότι θα φεύγετε από κοντά του μόνο όταν είναι πραγματικά έτοιμο.

4. Θυμίστε του ότι σε λίγες ώρες θα είστε πάλι κοντά του. Κάποια παιδιά έχουν ανάγκη από τη συστηματική υπενθύμιση ότι το σχολείο αποτελεί ένα μικρό μόνο κομμάτι της ημέρας τους και πως σύντομα θα πάτε να τα παραλάβετε από εκεί ή θα τα φέρει το σχολικό λεωφορείο στο σπίτι.

5. Κάντε μια συζήτηση με το δάσκαλό του. Χωρίς να ξεχνάτε ότι το παιδί σας δεν θα είναι ο μοναδικός μαθητής του, ενημερώστε τον από την αρχή για τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητές του παιδιού σας και ζητήστε του, αν χρειαστεί, να κάνει τον αποχωρισμό ευκολότερο, αποσπώντας την προσοχή του καινούριου του μαθητή.

6. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να αρχίσει μια δραστηριότητα ενώ είστε ακόμα στο σχολείο. Παροτρύνετέ το να μπει στην τάξη και, για παράδειγμα, να την εξερευνήσει ή να βγάλει ένα μπλοκ και να αρχίσει να ζωγραφίζει. Παραμείνετε στην είσοδο της τάξης για ένα λεπτό παρακολουθώντας το και μετά πείτε του «αντίο».

7. Αφήστε το να πάρει μαζί του ένα αντικείμενο που του θυμίζει το σπίτι. Διαλέξτε μαζί κάτι που επιτρέπουν οι κανονισμοί του σχολείου, όπως το αγαπημένο του παγούρι ή ακόμα και ένα κουκλάκι. Κάτι που να παραπέμπει στην ασφάλεια του σπιτιού.

8. Συγκρατήστε τα δάκρυά σας. Αν το δείτε να κλαίει, είναι πολύ πιθανό να παρασυρθείτε κι εσείς. Εφόσον όμως θέλετε να ανακτήσει γρήγορα την ψυχραιμία του είναι καλό να κρατήσετε τα δικά σας δάκρυα για το σπίτι. Μπροστά του, προσπαθήστε να παραμείνετε θετικοί. Μόνο έτσι θα το βοηθήσετε να ηρεμήσει.

9. Κρατήστε μια σταθερή στάση. Από τη στιγμή που θα καταλάβετε ποια προσέγγιση έχει καλύτερα αποτελέσματα σε εσάς και το παιδί σας, κάντε τη ρουτίνα. Αν για παράδειγμα ένας αποχαιρετισμός τελειώνει πιο ανώδυνα με μια αγκαλιά και μια φράση όπως «τα λέμε σε λίγες ώρες, αγάπη μου», καθιερώστε το σε καθημερινή βάση.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top