Now Reading
« Φυσιολογικός τραυλισμός » τι είναι και μέχρι πότε δεν πρέπει να ανησυχεί έναν γονιό.

« Φυσιολογικός τραυλισμός » τι είναι και μέχρι πότε δεν πρέπει να ανησυχεί έναν γονιό.

Η εμφάνιση κάποιων συμπτωμάτων τραυλισμού στην ομαλή – φυσιολογική ροή της ομιλίας ενός παιδιού ( με…

imagesstutter

Η εμφάνιση κάποιων συμπτωμάτων τραυλισμού στην ομαλή – φυσιολογική ροή της ομιλίας ενός παιδιού ( με επαναλήψεις λέξεων, συλλαβών, φράσεων κτλ) πολλές φορές πανικοβάλει τους γονείς, με αποτέλεσμα να μην ξέρουν πώς να το διαχειριστούν.

Οι γονείς όμως πρέπει να γνωρίζουν ότι τα περισσότερα παιδιά προσχολικής ηλικίας εμφανίζουν για ένα μικρό χρονικό διάστημα τέτοια συμπτώματα κατά τη διάρκεια της γλωσσικής τους ανάπτυξης και τότε μιλάμε για τον «φυσιολογικό τραυλισμό»

Τα παιδιά αυτά μπορεί να εμφανίζουν τα συμπτώματα της δυσχέρειας οποτεδήποτε κατά τη διάρκεια της ημέρας και πιθανότατα τα συμπτώματα να αυξάνονται όταν είναι πιο κουρασμένα, ενθουσιασμένα, εκνευρισμένα ή συναισθηματικά φορτισμένα ( π.χ. να μιλήσουν μπροστά στα παιδιά της τάξης τους)

Τα συμπτώματα όμως αυτά δεν είναι σταθερά, μπορεί δηλαδή να κάνουν την εμφάνισή τους για 2-3 μέρες , μετά να εξαλειφθούν και να εμφανιστούν πάλι μετά από 2-3 εβδομάδες και να είναι και διαφορετικού τύπου. Επίσης τα παιδιά αυτά δεν έχουν εν συναίσθηση της διαφορετικότητας στην ομιλία τους και έτσι δε δείχνουν σημάδια έκπληξης ή δυσαρέσκειας.

Σε αυτές τις περιπτώσεις λοιπόν δεν υπάρχει λόγος οι γονείς να ανησυχήσουν αμέσως και οι αντιδράσεις τους πρέπει να είναι σα να μην έχει αλλάξει κάτι στην ομιλία του παιδιού.
Πρέπει όμως να είναι σε διαρκή παρακολούθηση της ροής της ομιλίας του παιδιού τους για διάστημα περίπου 2-3 μηνών από τη στιγμή που θα αντιληφθούν τα πρώτα σημάδια.

Είναι σημαντικό να παρακολουθήσουν εάν τα συμπτώματα αυξάνονται σε συχνότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας και κυρίως αν αλλάζει η ποιότητα των συμπτωμάτων. Εάν δηλαδή επαναλαμβάνει παραπάνω από 2-3 φορές μια συλλαβή, εάν επαναλαμβάνει παραπάνω από 2-3 φορές μια λέξη, εάν κολλάει περισσότερο από 1-2 δευτερόλεπτα σε ένα γράμμα και τέλος εάν καταβάλει μεγαλύτερη προσπάθεια με ένταση το παιδί για να ολοκληρώσει αυτό που θέλει να πει ( με κοκκίνισμα, σφίξιμο, κλείσιμο ματιών)

Εάν λοιπόν μέσα σε αυτό το διάστημα η εικόνα της ροής της ομιλίας του παιδιού παραμένει στάσιμη, τα συμπτώματα παραμένουν και δεν μειώνονται ή αν χειροτερέψουν τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν λογοθεραπευτή για να γίνει μια αξιολόγηση της σοβαρότητας και να δοθούν οι ανάλογες οδηγίες στους γονείς.

Είναι πολύ σημαντικό να γίνει από τον ειδικό η διαφοροποίηση της
φυσιολογικής εξελικτικής δυσχέρειας στη ροή της ομιλίας από τα συμπτώματα ενός αρχόμενου τραυλισμού, γιατί η έγκαιρη αντιμετώπισή του επιφέρει καλύτερα αποτελέσματα.

Πατρώνη Λάουρα
Λογοθεραπεύτρια

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top