Now Reading
Φτιάχνουμε πασχαλινά κουλουράκια με τα παιδιά

Φτιάχνουμε πασχαλινά κουλουράκια με τα παιδιά

Συνδυάζοντας την παράδοση με τη φαντασία και τη δημιουργικότητα!

Δεν υπάρχει τίποτα πιο ψυχοθεραπευτικό από το να φτιάχνεις γλυκά – ειδικά αν έχουν να κάνουν με ζύμη, κρατάς και τα χέρια σου απασχολημένα και αδειάζει το μυαλό σου από έγνοιες και σκοτούρες. Αυτό μάλιστα το διάστημα που ζούμε ένα διαφορετικό Πάσχα έχουμε ακόμα περισσότερους λόγους για να μπούμε στην κουζίνα και να φτιάξουμε μαζί με τα παιδιά τα πασχαλινά κουλουράκια. Μια δραστηριότητα που συνδυάζει τη δημιουργικότητα με την παράδοση και τη φαντασία με τη νοστιμιά.

Εδώ σας έχουμε δύο ενδεικτικές συνταγές αλλά μπορείτε να ακολουθήσετε μια δική σας, ή να ενσωματώσετε κάποιες ιδέες στη συνταγή της μαμάς ή της γιαγιάς σας…

Συνταγή από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου 

Υλικά

Εκτέλεση

Για να γίνουν τραγανά και αφράτα αυτά τα εύκολα πασχαλινά κουλουράκια με πορτοκάλι, χωρίς αμμωνία, όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.Κοσκινίζουμε αλεύρι και baking powder. Στύβουμε τα πορτοκάλια στον στύφτη.

Βάζουμε στον κάδο της κουζινομηχανής, το βούτυρο με τη ζάχαρη. Τα χτυπάμε για 6-7 λεπτά με το εξάρτημα ανάδευσης (αναδευτήρας Κ) ή με το σύρμα (φουέ). Χτυπάμε τα υλικά μέχρι να αφρατέψει καλά το μείγμα και να γίνει κρέμα.

Προσθέτουμε το ξύσμα, τη βανίλια, τη μαστίχα και το αλάτι. Ένα ένα ρίχνουμε τα αυγά χτυπώντας πολύ καλά το μείγμα να τα πίνει.

Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και τα προσθέτουμε. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα της κουζινομηχανής και λίγο λίγο ρίχνουμε το αλεύρι με το baking.

Από την ώρα που βάζουμε το αλεύρι δεν ζυμώνουμε πολύ γιατί θα σκληρύνουν τα κουλουράκια. Την ώρα που προσθέτουμε το αλεύρι κρατάμε λίγο. Ίσως να μην το πάρει όλο.

Η ζύμη πρέπει να είναι αφράτη και εύπλαστη. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε για 20 λεπτά να σταθεί.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς C στον αέρα. Σε ένα μπολάκι βάζουμε τα υλικά για το διάλυμα αυγού και χτυπάμε με ένα πιρούνι.

Πλάθουμε τα Πασχαλινά κουλουράκια σε ότι σχήμα θέλουμε. Τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνες. Αλείφουμε με διάλυμα αυγού.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς C στον αέρα. Σε ένα μπολάκι βάζουμε τα υλικά για το διάλυμα αυγού και χτυπάμε με ένα πιρούνι.

Πλάθουμε τα Πασχαλινά κουλουράκια σε ότι σχήμα θέλουμε. Τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνες. Αλείφουμε με διάλυμα αυγού.

Συνταγή Άκης Πετρετζίκης
  • 300 γρ. βούτυρο
  • 300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 2 αβγά, μεσαία
  • 120 γρ. χυμό πορτοκαλιού
  • ξύσμα πορτοκαλιού, από 2 πορτοκάλια
  • 50 γρ. κονιάκ
  • 1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κ.γ. σόδα μαγειρική
  • 50 γρ. γάλα
  • 1 πρέζα αλάτι
  • γαρίφαλα, για τα μάτια
  • 1 κρόκο, αραιωμένο σε 2 κ.σ. νερό

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190ο C στον αέρα.

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, τη βανίλια και χτυπάμε με το φτερό σε μέτρια ταχύτητα για 5 λεπτά μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.

Στη συνέχεια, βάζουμε ένα ένα τα αυγά, τον χυμό και το ξύσμα από το πορτοκάλι, το κονιάκ και συνεχίζουμε να χτυπάμε.Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το μπέικιν, τη σόδα και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.

Δείτε Επίσης

Βάζουμε το μισά στερεά υλικά στο μίξερ, το γάλα, το αλάτι και συνεχίζουμε να χτυπάμε για 1-2 λεπτά.Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ, βάζουμε τα υπόλοιπα στερεά υλικά και ανακατεύουμε με μία κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Στη συνέχεια πλάθουμε με τα χέρια μέχρι να γίνει μια ζύμη.

Τα κουλουράκια που θα φτιάξουμε θα έχουν το σχήμα από λαγουδάκια.

Κόβουμε ένα κομμάτι 30 γρ. πλάθουμε σε λωρίδα και τυλίγουμε σαν σαλιγκάρι. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούμε το σώμα από τα λαγουδάκια.

Κόβουμε ένα κομμάτι 15 γρ. το πλάθουμε σε μικρή λωρίδα και τυλίγουμε σε σχήμα ψαριού. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούμε το κεφάλι από τα λαγουδάκια. Βάζουμε ένα γαρίφαλο για να φτιάξουμε το μάτι.

Κόβουμε ένα κομμάτι 3 γρ. και το πλάθουμε σε μπαλάκι. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούμε την ουρά από τα λαγουδάκια.

Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλη τη ζύμη.

Μεταφέρουμε τα κουλουράκια σε ταψιά με λαδόκολλα, αλείφουμε με το αυγό αραιωμένο με το νερό και ψήνουμε για 15-20 λεπτά.

Αφήνουμε να κρυώσουν και σερβίρουμε.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top