Now Reading
Φροντίδα από χάδι

Φροντίδα από χάδι

Το βρεφικό μασάζ χαλαρώνει το μωρό και ενώνει όλη την οικογένεια!

Τους πρώτους μήνες της ζωής του μωρού σας η σχέση σας με το μωρό περνάει από τις ανάγκες και από τις αισθήσεις του. Ως μαμά του είστε πολλά παραπάνω από ό,τι μόνο η φυσική τροφός του. Κι όσο δεν έχει ακόμα αναπτύξει τη γλωσσική επικοινωνία η επαφή και η σύνδεσή σας περνάει μέσα από την αφή. Η αφή μπορεί να γίνει ένας σημαντικός συνδετικός κρίκος ανάμεσά σας αλλά και ανάμεσα στο μωρό και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς σας. Το βρεφικό μασάζ είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους επαφής κι έκφρασης της αγάπης και της τρυφερότητάς σας.

Αν το εντάξετε στην καθημερινότητά σας, θα είναι ιδιαίτερα ανακουφιστικό για το μωρό, ακόμα κι αν το θεωρείτε ένα «δύσκολο» μωρό – το κλάμα του ενδέχεται να ελαττωθεί, να αρχίσει να ηρεμεί και να χαλαρώνει πιο εύκολα, ακόμα και να κοιμάται πιο εύκολα. Επίσης, έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να ωφελήσει στους κολικούς, τα αέρια, τις κράμπες, ακόμα και την οδοντοφυΐα. Ωστόσο ακόμα κι αν το μωρό δεν «υποφέρει» από κάτι το μασάζ μπορεί να γίνει μία ακόμα αγαπημένη του συνήθεια.

Δημιουργήστε μια ήρεμη ατμόσφαιρα, μπορείτε να βάλετε χαλαρωτική μουσική, το σημαντικότερο είναι να είστε ξεκούραστη και χαλαρή. Το μασάζ δεν είναι υποχρεωτικό οπότε καλό είναι να μη γίνετε ως αγγαρεία, απλώς για να γίνει. Αν μια μέρα είστε κουρασμένη ή απλώς δεν έχετε διάθεση, καλύτερα να μην πιέσετε τον εαυτό σας να το κάνει. Επίσης βεβαιωθείτε ότι είναι κάτι που αρέσει στο μωρό σας. Αν παρατηρήσετε ότι δεν το απολαμβάνει επίσης δεν έχει νόημα να το συνεχίσετε.

Το μασάζ μπορεί να ξεκινήσει ήδη όταν το μωρό είναι λίγων εβδομάδων. Αρχικά ακόμα κι όταν το έχετε πάνω σας ή στην αγκαλιά σας. Αργότερα πάνω στο κρεβάτι σας ή στην κούνια του. Ξεκινήστε από το κεφαλάκι του, πάντα με απαλές κινήσεις, ήρεμες και κυκλικές, στην αρχή που να θυμίζουν περισσότερο χάδι. Κάντε το ίδιο σε όλο του το σώμα, πρώτα στην μία πλευρά και ύστερα και στο πίσω μέρος του σώματος – μετά το κεφάλι, συνεχίστε στα χέρια, το στήθος, την κοιλιά, τα πόδια, καταλήγοντας στα πατουσάκια. Καθ’ όλη τη διάρκεια του μασάζ είναι σημαντικό να ακούει τη φωνή σας – μπορείτε να του μιλάτε ήρεμα, να του τραγουδάτε χαμηλόφωνα ή να του λέτε ένα παραμύθι.

Δείτε Επίσης

Δεν υπάρχει περιορισμός για το πόση ώρα ή πόσο συχνά να του κάνετε μασάζ, απλώς να έχετε υπόψη ότι στην αρχή τα μωρά κουράζονται να είναι μπρούμυτα, όταν θέλετε να του κάνετε την πλάτη και το πίσω μέρος μπορείτε να το έχετε πάνω σας για να νιώθει πιο άνετα και να παραμένει χαλαρό. Ο κύριος κανόνας που δεν πρέπει να ξεχνάτε είναι να έχουν περάσει τουλάχιστον 45 λεπτά μετά το φαγητό του.

Να προσέχετε τις αντιδράσεις του, αν νιώσετε ότι δυσανασχετεί αλλάξτε του θέση κι αν συνεχίσει να δείχνει να μην του αρέσει σταματήστε. Μια καλή ώρα είναι μετά το μπάνιο και μέχρι να το ντύσετε για το βραδινό ύπνο. Δεν είναι απαραίτητο κάποιο λάδι, αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο φυσικό βρεφικό ενυδατικό γαλάκτωμα ειδικό για βρεφική φροντίδα.

Το μασάζ μπορείτε να το κάνετε εναλλάξ με τον σύντροφό σας ή μπορείτε να του κάνετε κι οι δύο ταυτόχρονα. Αν έχετε μεγαλύτερο παιδί μπορείτε να του δείξετε πώς να κάνει κι εκείνο στο μικρό αδερφάκι του –πάντα μπροστά σας και μαζί σας– κι έτσι θα δει ότι ένα μωρό κάνει κι άλλα πράγματα εκτός από το να κλαίει και θα το βοηθήσετε να συνδεθεί μαζί του με κάτι που θα απολαμβάνουν κι οι δύο… μάλιστα όσο εκείνο κάνει μασάζ στο μωρό, μπορείτε εσείς να κάνετε σε εκείνο κι έτσι να δημιουργήσετε τον δικό σας κύκλο μασάζ – που είναι ένας υπέροχος κύκλος αγκαλιάς και αγάπης.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top