Τι συμβαίνει στον οργανισμό σας όταν τρώτε τακτικά κουνουπίδι - Childit
Now Reading
Τι συμβαίνει στον οργανισμό σας όταν τρώτε τακτικά κουνουπίδι

Τι συμβαίνει στον οργανισμό σας όταν τρώτε τακτικά κουνουπίδι

Υπάρχουν πολλά σημαντικά οφέλη για την υγεία που μπορείτε να έχετε τρώγοντας αυτό το ωφέλιμο λαχανικό.

Το κουνουπίδι, που δεν υποβιβάζεται πλέον αποκλειστικά σε πιάτα crudité για χορτοφάγους, έχει κερδίσει δημοτικότητα, συνοδεύοντας τα πάντα, από tacos και φτερά Buffalo μέχρι μπριζόλα και κρούστα πίτσας.

Το γεγονός ότι είναι λαχανικό κάνει το κουνουπίδι αυτόματα καλό για εσάς. Επιπλέον, το κουνουπίδι είναι γεμάτο με θρεπτικά συστατικά που του δίνουν μοναδικά οφέλη, όπως φυτικές ίνες, βιταμίνη C, βιταμίνη Κ και χολίνη. Αυτές οι ιδιότητες σας δίνουν έναν καλό λόγο να το τρώτε συχνά ή και καθημερινά. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα οφέλη και τη διατροφή του κουνουπιδιού.

Οφέλη για την υγεία

Το κουνουπίδι είναι ένα σταυρανθές λαχανικό και στα μέλη της οικογένειάς του περιλαμβάνονται τα λαχανάκια Βρυξελλών, το μπρόκολο και το λάχανο. Αυτή η ομάδα λαχανικών της οικογένειας Brassica είναι γνωστά για τα οφέλη τους στην υγεία. Ποια είναι όμως τα ακριβή οφέλη του κουνουπιδιού; Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά.

Πλούσιο σε φυτικές ίνες

Οι Διατροφικές Οδηγίες για τους Αμερικανούς συνιστούν στους ενήλικες να καταναλώνουν τουλάχιστον 28 έως 34 γραμμάρια φυτικών ινών ημερησίως, ανάλογα με την ηλικία και το φύλο. Τα καλά νέα είναι ότι το κουνουπίδι μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών. Ένα φλιτζάνι κουνουπίδι περιέχει περίπου 2 γραμμάρια φυτικών ινών.

Ενώ οι φυτικές ίνες έχουν πολλά οφέλη, ένα από τα μεγαλύτερα είναι η δημιουργία ενός υγιούς μικροβιώματος του εντέρου, το οποίο είναι σημαντικό για την πέψη, την απορρόφηση της διατροφής και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Στην πραγματικότητα, μελέτες έχουν δείξει ότι μια δίαιτα χαμηλή σε φυτικές ίνες μπορεί να αλλάξει το μικροβίωμα του εντέρου σας, αυξάνοντας τον κίνδυνο χρόνιων καταστάσεων υγείας όπως ο διαβήτης τύπου 2 και άλλες μεταβολικές διαταραχές.

Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου

Ενώ το αυξανόμενο ενδιαφέρον των καταναλωτών για τρόφιμα φυτικής προέλευσης είναι ίσως ένας από τους λόγους για τους οποίους το κουνουπίδι έχει γίνει πιο δημοφιλές, ένας άλλος μπορεί να είναι οι πιθανές ιδιότητες καταπολέμησης του καρκίνου. Το κουνουπίδι περιέχει ενώσεις όπως σουλφοραφάνη και γλυκοσινολικές ενώσεις, οι οποίες έχουν μελετηθεί για την αντικαρκινική τους δράση. Αυτές οι ενώσεις έχει αποδειχθεί ότι υποστηρίζουν τις διαδικασίες αποτοξίνωσης στο σώμα, αναστέλλουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων και προκαλούν ακόμη και απόπτωση ή κυτταρικό θάνατο στα καρκινικά κύτταρα. Μια μελέτη, για παράδειγμα, δείχνει ότι η σουλφοραφάνη μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και τη θεραπεία ορισμένων τύπων καρκίνου, όπως του προστάτη, του μαστού, του παχέος εντέρου, του δέρματος, της ουροδόχου κύστης και του στόματος.

Μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς σας

Αν και περισσότεροι από τους μισούς Αμερικανούς ενήλικες δεν το γνωρίζουν αυτό, οι καρδιακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου στις ΗΠΑ εδώ και 100 χρόνια. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να κάνετε κάθε βήμα που μπορείτε για να διατηρήσετε την καρδιά υγιή, συμπεριλαμβανομένης της κατανάλωσης καρδιάς- υγιεινά φαγητά.

Καλά νέα για το κουνουπίδι: Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες και τις ίδιες ενώσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου, το κουνουπίδι μπορεί να δώσει ώθηση στην καρδιά σας μειώνοντας τα επίπεδα χοληστερόλης, μειώνοντας τη φλεγμονή και υποστηρίζοντας τη συνολική υγεία της καρδιάς. Για παράδειγμα, μια μελέτη σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας διαπίστωσε ότι η κατανάλωση περισσότερων λαχανικών, ειδικά σταυρανθών όπως το κουνουπίδι, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης, μια κύρια αιτία εγκεφαλικών και καρδιακών προσβολών.

Ενισχύει την υγεία του πεπτικού σας συστήματος

Λόγω της περιεκτικότητάς του σε πρεβιοτικές ίνες, το κουνουπίδι βοηθά στη διατροφή των ευεργετικών βακτηρίων στο έντερο σας. Το να έχετε ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου είναι ζωτικής σημασίας για τη γενική σας ευεξία, για να μην αναφέρουμε τη μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου. Οι φυτικές ίνες προάγουν επίσης την υγιή πέψη και σας βοηθούν να έχετε τακτικές κινήσεις του εντέρου.

Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής

Εάν έχετε φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (IBD) ή σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), γνωρίζετε από πρώτο χέρι πώς είναι να έχετε φλεγμονή στο έντερο σας. Επειδή είναι γεμάτο με αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις, το κουνουπίδι μπορεί να μειώσει αυτή τη φλεγμονή.

Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του κουνουπιδιού ξεπερνούν τη φλεγμονή του εντέρου. μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της συστηματικής (χρόνιας) φλεγμονής σε όλο το σώμα σας. Η εξασθένιση της χρόνιας φλεγμονής μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο για χρόνιες εκβάσεις για την υγεία.

Διατροφικά στοιχεία για το κουνουπίδι

Ένα φλιτζάνι ωμό κουνουπίδι περιέχει τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά:

Θερμίδες: 28

Υδατάνθρακες: 5 γρ

Ολικά σάκχαρα: 2 g*

Διαιτητικές ίνες: 2 γρ

Πρωτεΐνη: 2 γρ

Ολικά λιπαρά: 0 γρ

Βιταμίνη C: 53 mg

Βιταμίνη Κ: 17 mcg

Νάτριο: 33 mg

Κάλιο: 329 mg

Χολίνη: 49 mg

Φώσφορος: 48 mg

*Τα σάκχαρα στο κουνουπίδι είναι φυσικά.

Πιθανά μειονεκτήματα

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το κουνουπίδι είναι μια θρεπτική τροφή. Ωστόσο, για πολλά άτομα, μπορεί να προκαλέσει κάποιες ανεπιθύμητες παρενέργειες και μπορεί ακόμη και να χρειαστεί να περιοριστεί εάν έχετε ορισμένα προβλήματα υγείας. Κρατήστε αυτά τα τρία στο ραντάρ σας.

Μπορεί να σας φέρει αέρια

Τα σταυρανθή λαχανικά όπως το κουνουπίδι παράγουν συχνά αέριο, κυρίως επειδή έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε FODMAP, που σημαίνει ζυμώσιμοι ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες. Εάν δεν καταναλώνετε ήδη τακτικά κουνουπίδι, πάρτε το αργά στην αρχή και τρώτε μικρές ποσότητες για να ξεκινήσετε. Καθώς το σώμα σας συνηθίζει το κουνουπίδι, θα παρατηρήσετε ότι έχετε λιγότερα αέρια. Το μαγείρεμα του κουνουπιδιού μπορεί επίσης να το κάνει πιο εύπεπτο.

Μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πέτρας στα νεφρά σας

Τα οξαλικά είναι ενώσεις που μπορούν να συμβάλουν στον σχηματισμό λίθων στα νεφρά σε άτομα που είναι ευαίσθητα σε αυτές. Και το κουνουπίδι είναι μια τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε οξαλικά. Εάν έχετε ιστορικό πέτρες στα νεφρά, ίσως χρειαστεί να περιορίσετε την πρόσληψη κουνουπιδιού.

Μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση

Αν και σπάνια, ορισμένα άτομα έχουν αλλεργίες στα σταυρανθή λαχανικά. Εάν είστε ένας από αυτούς, θα πρέπει να αποφύγετε το κουνουπίδι καθώς θα μπορούσε να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση. Τούτου λεχθέντος, εάν είστε πιο επιρρεπείς σε τροφικές αλλεργίες, μιλήστε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε τι είναι ασφαλές για εσάς.

Οι καλύτεροι τρόποι για να απολαύσετε το κουνουπίδι

Ένα από τα καλύτερα πράγματα για το κουνουπίδι είναι η ευελιξία του στα πιάτα. Εδώ είναι πέντε τρόποι για να το απολαύσετε:

Ψητό: Ρίξτε τα μπουκέτα κουνουπιδιού με ελαιόλαδο, αλάτι και τα αγαπημένα σας μπαχαρικά και στη συνέχεια ψήστε τα μέχρι να ροδίσουν. Το ψήσιμο αναδεικνύει τη φυσική γλυκύτητα του κουνουπιδιού και προσθέτει ένα νόστιμο βάθος γεύσης.

Riced: Πασπαλίστε τα λουλούδια κουνουπιδιού σε έναν επεξεργαστή τροφίμων μέχρι να μοιάζουν με κόκκους ρυζιού. Αυτή η εναλλακτική λύση χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες σε σχέση με το παραδοσιακό ρύζι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε stir-fries, μπολ με δημητριακά και ως συνοδευτικό.

Πολτοποιημένο: Αχνίζοντας ή βράζοντας το κουνουπίδι μέχρι να μαλακώσει και στη συνέχεια πολτοποιώντας ή ανακατεύοντάς το σε έναν επεξεργαστή τροφίμων μέχρι να ομογενοποιηθεί, μπορείτε να δημιουργήσετε παρόμοια υφή με πουρέ από πατάτες.

Κρατσανιστό: Εάν δεν είχατε ποτέ μπουκιές από κουνουπίδι Buffalo, είστε έτοιμοι για μια απόλαυση. Ρίξτε τα λουλούδια με σάλτσα Buffalo και να τα ψήσετε μέχρι να γίνουν τραγανά για μια πιο υγιεινή εμφάνιση στα κλασικά φτερά Buffalo.

Σούπα: Υπάρχουν πολλές νόστιμες συνταγές για σούπα κουνουπιδιού για να δοκιμάσετε, από μια απλή αλλά νόστιμη και κρεμώδη σούπα κουνουπιδιού μέχρι μια σούπα ψητού κουνουπιδιού και πατάτας. Μπορείτε επίσης να σοτάρετε το κουνουπίδι με τα κρεμμύδια και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν, στη συνέχεια να προσθέσετε ζωμό και να ανακατέψετε μέχρι να γίνει λείο και κρεμώδες.

Διαβάστε ακόμα:

Σούπα βελουτέ από κουνουπίδι (botrini.gr)

Gnocchi από κουνουπίδι (botrini.gr)

Mac & cheese με κουνουπίδι (botrini.gr)

Πικάντικες μπουκίτσες-κουνουπίδι που θα σε ενθουσιάσουν (botrini.gr)

Μπρόκολο και κουνουπίδι σε γευστικές comfort food εκδοχές (botrini.gr)

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top