Υπάρχει πραγματικά η λάμψη της εγκυμοσύνης;
Η επιστήμη μας λέει ότι η λάμψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν είναι μόνο στη φαντασία σας.
Η άπιαστη «λάμψη της εγκυμοσύνης» κατοχυρώνεται στη μυθολογία της μητρότητας. Για κάποιους, είναι μια λάμψη που φαίνεται να έρχεται φυσικά όταν κυοφορούν, αλλά για άλλους αυτή η λάμψη μπορεί να είναι λίγο πιο δύσκολο να κατανοηθεί.
Θυμάμαι που ξαφνιάστηκα όταν μια φίλη μου έκανε κομπλιμέντα για το ότι «λάμπω» κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μου. Μέσα μου σίγουρα έλαμπα από ενθουσιασμό καθώς μετρούσα αντίστροφα για να συναντήσω το μωρό μου, αλλά εξωτερικά νόμιζα ότι έμοιαζα περισσότερο με ένα άυπνο ζόμπι που τριγυρίζει με μαύρους κύκλους και πονεμένη πλάτη.
Προφανώς η φίλη μου μπορούσε να δει κάτι που δεν μπορούσα – και αποδεικνύεται ότι μπορεί όντως να το έβλεπε. Υπήρχε κάτι βιολογικά μαγικό στην εγκυμοσύνηκαι η επιστήμη συμφωνεί.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ορισμένες γυναίκες λάμπουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (ακόμα κι αν δεν το αισθάνονται). Και για εκείνες τις μέρες που αισθάνεστε σαφώς λιγότερο από λαμπερές, υπάρχουν τρόποι να το προσποιηθείτε κυριολεκτικά μέχρι να το καταφέρετε.
Ποια είναι η λάμψη της εγκυμοσύνης;
Η λάμψη εγκυμοσύνης αναφέρεται συνήθως σε εκείνη την όμορφη, φωτισμένη από μέσα λάμψη που χαρακτηρίζεται από ροδαλά μάγουλα, πιο γεμάτα χείλη και πιο λαμπερό δέρμα. Ενώ πολλές μπορεί να φαίνονται να λάμπουν επειδή χαίρονται που κυοφορούν ένα μωρό – και αυτό μπορεί να φανεί και στο πρόσωπο και στο σώμα – μπορούμε σε μεγάλο βαθμό να ευχαριστήσουμε τη βιολογία για αυτό το προνόμιο εγκυμοσύνης.
Η Catherine Caponero, μαιευτήρας, λέει ότι ενώ η καθεμία έχει διαφορετική ανταπόκριση στην εγκυμοσύνη, μια λάμψη μπορεί να είναι μια από τις πιο ευχάριστες παρενέργειές της.
«Μερικές έγκυοι φαίνονται πραγματικά να “λάμπουν” – και πολλές από αυτές είναι εκείνες συνήθως απολαμβάνουν την εγκυμοσύνη τους», λέει. «Δεν απολαμβάνουν όλοι την εγκυμοσύνη, και είναι απολύτως φυσιολογικό να μην αισθάνεστε “ομορφότερη” ενώ είστε έγκυος. Υπάρχουν πολλές δερματικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και σχεδόν όλες οι γυναίκες θα παρατηρήσουν αλλαγές μελάγχρωσης του δέρματος σε πολλές περιοχές του σώματός τους, συμπεριλαμβανομένου του προσώπου τους».
Άλλοι τομείς που μπορεί να συμβάλλουν στη λάμψη ενός ατόμου περιλαμβάνουν πιο δυνατά νύχια και πιο λαχταριστά μαλλιά, αλλά και πάλι, αυτό διαφέρει από άτομο σε άτομο.
«Τα νύχια μπορεί να μεγαλώνουν πιο γρήγορα στην εγκυμοσύνη, αλλά ενώ ορισμένες έγκυοι αναφέρουν πιο δυνατά νύχια, άλλες μπορεί να εμφανίσουν πιο μαλακά ή πιο εύθραυστα νύχια», εξηγεί η Δρ. Caponero, προσθέτοντας ότι πολλές αναφέρουν επίσης πυκνότερα ή πυκνότερα μαλλιά.
«Ενώ οι αλλαγές των νυχιών διαφέρουν από άτομο σε άτομο (και από εγκυμοσύνη σε εγκυμοσύνη), έχει μελετηθεί καλά ότι στην εγκυμοσύνη η τριχοφυΐα παραμένει στη φάση ανάπτυξης για περισσότερο από ό,τι σε μη εγκύους».
Η Δρ. Caponero προτείνει ότι η λάμψη της εγκυμοσύνης συχνά τονίζεται από την κοινωνία επειδή οι άνθρωποι λατρεύουν να γιορτάζουν την εγκυμοσύνη. Αυτός είναι πιθανώς ο λόγος που βλέπουμε και ακούμε τόσα πολλά για τη λάμψη αυτή στις ταινίες και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – επειδή διαφημίζεται ως ιδανικό για εγκυμοσύνη, ακόμα κι αν είναι μέρος μιας ευρύτερης εικόνας.
Η Sara Lyon, εξουσιοδοτημένη θεραπεύτρια μασάζ κι εκπαιδεύτρια τοκετού ορίζει τη λάμψη της εγκυμοσύνης ως την «αντιληπτή ζωτικότητα της εγκυμοσύνης». Ωστόσο, προειδοποιεί ότι η λεγόμενη λάμψη δεν είναι πάντα εγγυημένη.
«Ενώ αυτά τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά βασίζονται σε φυσιολογικές πραγματικότητες – αυξημένος όγκος αίματος και παρατεταμένη κατακράτηση τριχοθυλακίων – ο όρος “λάμψη εγκυμοσύνης” είναι πραγματικά καθομιλούμενος και δεν βιώνεται από όλες τις εγκύους», λέει.
Τι προκαλεί τη λάμψη της εγκυμοσύνης;
Υπολογίζεται ότι η ισχυρή πλειοψηφία πάνω από το 90% των γυναικών έχουν σημαντικές και σύνθετες δερματικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Με τις διάφορες αλλαγές που επηρεάζουν το σώμα σε κάθε τρίμηνο, δεν είναι περίεργο που δίνουμε μεγαλύτερη προσοχή στη μεταβαλλόμενη εμφάνισή μας και αναζητούμε σημάδια αυτής της μετατρεπόμενης λάμψης.
Τι κρύβεται λοιπόν πίσω από τη λάμψη και γιατί επηρεάζει ορισμένες εγκυμοσύνες και όχι άλλες;
Η λάμψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οφείλεται στις ορμόνες και στην αύξηση της ροής του αίματος, λέει η Δρ. Caponero. Αλλά προσθέτει ότι αυτοί οι ίδιοι παράγοντες μπορούν επίσης να συμβάλουν σε ορισμένες από τις λιγότερο επιθυμητές αλλαγές του δέρματος στην εγκυμοσύνη, όπως η αύξηση της λιπαρότητας που ενίοτε μπορεί να οδηγήσει σε ακμή εγκυμοσύνης.
«Είναι επίσης φυσιολογικό να παρατηρούμε αλλαγές στο χρώμα του δέρματος, αλλαγές στην εμφάνιση των αιμοφόρων αγγείων και ραγάδες», εξηγεί ο Δρ. Caponero.
Η Lyon συμφωνεί. «Κατά μέσο όρο, ο όγκος του αίματος αυξάνεται κατά 50% στην εγκυμοσύνη, γεμίζοντας όλο τον ιστό του σώματος και κοκκινίζοντας τα μάγουλα», λέει.
«Ωστόσο, η βελτιωμένη επιδερμίδα δεν είναι πανταχού παρούσα και δεν πρέπει να αναμένεται. Λόγω της αύξησης των οιστρογόνων και της προγεστερόνης, βλέπουμε συχνά ραγάδες, μέλασμα (αποχρωματισμό του δέρματος) και αγγειακές αλλαγές όπως οι φλέβες αράχνης».
Αυτό μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες συνθήκες, λέει η Caponero. «Ορισμένες γυναίκες μπορεί επίσης να αισθάνονται φαγούρα και να εμφανίσουν διαφορετικά εξανθήματα που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη. «Έτσι, εάν έχετε μια προϋπάρχουσα πάθηση του δέρματος, η εγκυμοσύνη μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση».
Όλες αυτές οι αλλαγές, θετικές και αρνητικές, μπορεί να έρθουν σε οποιοδήποτε σημείο της εγκυμοσύνης.
Πότε ξεκινά η λάμψη της εγκυμοσύνης;
Ήδη από το πρώτο τρίμηνο, τα σώματα της εγκυμοσύνης θα μπορούσαν να θέτουν τις βάσεις για μια λάμψη εγκυμοσύνης. Αυτό σημαίνει ότι αν αισθάνεστε λίγο βαλτωμένες από συμπτώματα πρώιμης εγκυμοσύνης, όπως ναυτία, φούσκωμα και κόπωση, να ξέρετε ότι μπορεί να υπάρχει κάτι λίγο πιο λαμπερό στη γωνία.
«Ο όγκος του αίματος αρχίζει να αυξάνεται το πρώτο τρίμηνο και κορυφώνεται το τρίτο, επομένως η λάμψη της εγκυμοσύνης είναι συνήθως παρούσα στο δεύτερο και ιδιαίτερα στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης», λέει η Lyon.
Και παρά τις φήμες, δεν υπάρχει ιατρική αλήθεια για μια λάμψη που να σχετίζεται με πρώιμες ενδείξεις για το φύλο του μωρού. Για παράδειγμα, μπορεί να έχετε ακούσει προτάσεις για κοριτσάκια που «κλέβουν» την ομορφιά της μητέρας τους. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει, λέει ο Δρ. Caponero.
«Όχι, δεν υπάρχουν σωματικές αλλαγές στην έγκυο που θα υποδεικνύουν το φύλο του μωρού. Οι καλύτεροι τρόποι για να προσδιορίσετε το φύλο του μωρού είναι μέσω υπερηχογραφήματος ή αίματος», λέει.
Πώς να «φτιάξετε» τη δική σας λάμψη εγκυμοσύνης στο σπίτι
Τώρα ξέρουμε ότι μια λάμψη εγκυμοσύνης είναι δυνατή, αλλά τι μπορείτε να κάνετε αν δεν λάμπετε;
Η Lyon λέει ότι υπάρχουν συμβουλές ομορφιάς που μπορείτε να δοκιμάσετε σήμερα για να αναδείξετε μια λάμψη εγκυμοσύνης στο σπίτι, ξεκινώντας με το στεγνό βούρτσισμα του σώματος.
«Δοκιμάστε το στεγνό βούρτσισμα του σώματος πριν από το ντους, προχωρώντας προς την καρδιά, αλλά σημειώστε ότι η βαθιά πίεση ή το έντονο βούρτσισμα δεν είναι απαραίτητα για να έχετε τα οφέλη ευεξίας αυτής της αρχαίας πρακτικής», τονίζει.
«Οι ίνες του γαντιού ή της βούρτσας θα μετακινήσουν το υγρό πίσω προς την καρδιά για να μειώσουν το πρήξιμο, ενώ παράλληλα θα τονώσουν και θα μαλακώσουν το δέρμα. Μην βουρτσίζετε το φλεγμονώδες δέρμα ή τις ραγάδες και περιποιηθείτε αυτές τις περιοχές με βούτυρο σώματος ή λάδι».
Εν τω μεταξύ, η Lyon συμβουλεύει ότι το μπρονζέ και το ρουζ είναι εύκολοι τρόποι για να μιμηθείτε αυτή την ανανεωμένη λάμψη που συχνά συνδέουμε με την εγκυμοσύνη.
Αναζητώντας τη λάμψη της εγκυμοσύνης σας, είναι δελεαστικό να πιάσετε όλα τα είδη λοσιόν και «φίλτρα» ομορφιάς για να ενισχύσετε τη σκληρή δουλειά που κάνει ήδη το σώμα σας. Λάβετε υπόψη, ωστόσο, ότι δεν είναι όλα τα προϊόντα περιποίησης που κυκλοφορούν στην αγορά σήμερα ασφαλή για εγκυμοσύνη. Προϊόντα που μπορεί να έχετε ήδη στο μπουντουάρ ή στο ντουλάπι του μπάνιου σας, όπως τα ρετινοειδή, καλό είναι να αποφεύγονται, ενώ άλλα όπως το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου και το σαλικυλικό οξύ για την καταπολέμηση της ακμής θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με φειδώ.
Η διατροφή παίζει επίσης σημαντικό ρόλο. Θυμηθείτε ότι είναι σημαντικό να τρώτε καλά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για την υγεία σας και του μωρού σας (και κάτι τέτοιο μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ένα πρόσθετο πλεονέκτημα λάμψης!).
Τι συμβαίνει μετά τον τοκετό;
Είτε βρήκατε τη λάμψη της εγκυμοσύνης σας είτε όχι, μπορείτε να περιμένετε περαιτέρω αλλαγές στο δέρμα σας μετά τον τοκετό.
Μετά τη γέννηση, το δέρμα τυπικά θα επιστρέψει στην κατάσταση πριν από την εγκυμοσύνη – αλλά μπορεί να χρειαστούν έως και δύο χρόνια, τονίζει η Δρ. Caponero. «Αυτές οι αλλαγές συμβαίνουν συχνά καθώς οι ορμόνες επιστρέφουν στα προ της εγκυμοσύνης επίπεδα», λέει. «Ορισμένες αλλαγές στο δέρμα ενός ασθενούς, όπως οι ραγάδες, μπορεί να εξαφανιστούν αλλά άλλες μπορεί να μην εξαφανιστούν ποτέ. Ενώ η εγκυμοσύνη είναι σχετικά σύντομος χρόνος στη ζωή μιας γυναίκας, έχει όντως μόνιμο αντίκτυπο».
Η Lyon σημειώνει ότι μόλις γεννηθεί ένα μωρό, οι νέες μαμάδες μπορούν συνήθως να περιμένουν αλλαγές στο δέρμα τους που θα μπορούσαν να χρειαστούν κάποια προσοχή.
«Μια ταχεία πτώση του όγκου του αίματος και των ορμονών της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε ξηρό δέρμα, φαγούρα και αυξημένη ακμή, τα οποία μπορούν να βοηθηθούν με την εφαρμογή λοσιόν ή ελαίων που ταιριάζουν στην πάθηση», συμβουλεύει.
«Το δέρμα είναι μια αντανάκλαση του τι συμβαίνει μέσα στο σώμα, επομένως η εστίαση στη διατροφή μετά τον τοκετό θα βοηθήσει σημαντικά στη διατήρηση της υγείας μέσα και έξω».